金融/ibank撚入

1001 回覆
87 Like 20 Dislike
BO都要睇性質同team 架 BO 大把冇技術淨賣時間既位 加上黎緊有大量automation
我夢想退休地方:kyc/cdd
做緊credit
做緊pelican 呢間corp fina 公司?
3個月左右
fx
做過走埋 一搵夠錢就創業做老細好過啦 人都癲

點解既
香港fo sales係台灣有冇得撈 有冇人有心走
tier1, 2, 3有咩ibank? google search唔覺有...

同埋其實tier2, 3難唔難跳去高一個tier?
難分喎,tier 1 美資 tier 2 barc ubs cs tier 3 db sg ca 掛。。 其實唔同trading desk or sector 排名都已經唔同
如果係mo bo呢?排名會唔會統一啲?
Tech 就 gs / jp /sg勁,其他冇分啦掛。。hr/ops都要分排名㗎咩
點解tech sg會有份
Sg best structured trading house左好幾年 ber,software全部in house
巴打,想問下你有冇tg,想問有關9號牌既野
五折都接受到 三折有啲頂唔緊
想請問下大家嚟兩份intern offer點揀
中資FO 定外資treasury?
邊份對日後入外資FO幫助大啲?
Thx
你叫大摩trader喎
u 讀banking and finance 今年grad
識vba, finance modelling , portfolio man, option 少少python
入ibank fo/mo 可能性大唔大, 還是去返local bank???
有無巴打指點下條路點行
好多in house既software 都係垃圾
所以依家要買vendor system
Intern exp都幾重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞