金融/ibank撚入

1001 回覆
87 Like 20 Dislike
台資公司黎 之前係果度返過back office intern
除咗quant位應該冇人care
HR maybe
好做?因為我係經agent先知哩間 都係jobsdb 到搵
有冇Ching可以分享吓BB Private Banking嘅career progression,例如大約做到咩位咩人工,同exit opportunity
(考慮緊accept唔accept offer)
咁多位ching可唔可以分享下對junior/ intern有咩要求?點樣既junior先會令你覺得「係你啦!今年就升你職啦!」?
利申:小弟junior lm學嘢
無人care.
個announcement有講 2% of個rights嘅underwritting commitment 我計過大約2球美金only 不過唔知有冇第d收費
[暴大校友要人] 登記出席投票
https://lih.kg/2061162
BO VP 得7皮路過......
我識JPM BO VP 15年exp先得9皮
正解
同埋internal promotion會跑輸大市
BO Director 80-120K
假設80K做Director,每年加3%人工,第4年升ED加10%人工(唔係講笑,好多外資升職加得10%),ED得96K咋 同出面請個ED返來120K up差好遠

同埋Director係好多人頂點 有人35歲做Director 80K,有人做左廿年Director 55歲都仲係Director,有120-140K唔出奇
大行BO:
Asso 28 - 40K
Senior Asso 40 - 55K
AD 55 -80K
D 80 - 120K
ED 120K up

細行/Retail Bank仲低好多:
Officer 15 - 22K
AM 22-28K
M 28 - 40K
Senior M 40K up

無得同政府工比,大行BO可以30頭上Director (80K)
政府工e.g. EO得?EO II 28K起薪,30頭上EO I先58K,40幾歲上SEO先70K........
有幾多個上到先...唔好講到個個BO都上到
Head位有幾多個呀?全部上晒head位仲有人做𡃁
Ibank難 pb就有可能
ED先係head of HK,仲可以係sub team Head,一個division可以好多條sub team
Director/VP 好普遍,唔算好senior,一條team可以有一堆directors

每條team一個ED做head,旗下D/ AD/ Asso 都係做BAU野

只係樓上巴打compare 大行BO (Director) 同政府工,話政府工升兩個grade都有呢個數,我解釋返銀行升上Director一定快過政府升兩個grade
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞