金融/ibank撚入

1001 回覆
87 Like 20 Dislike
FO反而唔係最chur嘅部門咩? IBD S&T果啲
要拎approval
股票既話要hold超過30日
所以無得短炒 真係要價值投資lol
信我 識野同有passion重要過高gpa
1號牌生意還可以 今個星期仲有兩單placing, 都係之前傾落既non go交收...叫做唔使餓死出到糧. 岩岩傾完續租無得減租 佢老母

9號牌唔好提. 最開心係d ro. 上年都有搞下spc fund. 今年我估佢地可以日日去玩果個什麼動物森友會

Com sec一樣忙. 上面有人話sfc多左野q, 非常認同, 班友都應該好撚得閒, 無野搵野黎做, 可能佢地都驚自己比人炒

Cpa firm 無乜特別, 數一樣要執, 近期叫佢地幫手度度點樣借盡個80% 90% 100% 政府包底loan

Pre ipo完哂, 唔使周圍飛, 即時停工, wechat同frd/客聯絡感情, 求下佢地疫情過後留番d錢比我賺

呢排唯一sell到客既就係殼價好平, 1469間間都半賣半送....好悶 好想快d復工去搵野做

送比想入行既巴打幾句, 問下自己點解想入行, 你真係咁鍾意做呢飯咩? 什麼ibd m&a, 如果淨係想搵錢既我奉勸大家揀條自己喜歡既路算9數, 搵錢方法好多, 做finance ibank一定唔係捷徑

有得揀我寧願拎哂d錢去養豬, 起水廠, 開礦, 又或者賣電比中電, 呢個世界有好多好有意思既野等住我地去做, on99中個頭埋黎只會比人利用你做一世高薪既奴隸

疫情太悶有感而發 1999
Blackrock邊係ibank呀大佬,人地基金佬黎架喎
澳資IT狗輕鬆工作中
chur還chur chur完都係會吹水
加上最近幾個月primary market都係靜
無睇一晚上面咁多長文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞