金融/ibank撚入

1001 回覆
87 Like 20 Dislike
啫係都係讀左mba先?
唔係想打沉你
應該諗既係想做咩field 然後入行做junior位慢慢學
我覺得你依家停留左純粹「唔知做咩dept,總之入到ibank就得啦」

Mba可以令你競爭力提高 有益既
但唔好諗住讀完就會有ibank offer
同埋到你讀完果日 都兩年後
你頂到繼續做retail兩年
就算頂到 到時你又更加難轉啦
讀mba定mFin好啲?
基本上就係揭爛RM份credit proposal同audited report 去逗份report出來 仲要問RM一大堆問題 我之前跟過一個approver 份report寫夠廿頁先收貨

credit approver冇十年八年經驗都唔洗諗 睇SME客可能早D有lending authority 但如果睇large corp 客 approver大多係seafood
mfin啦緊係
你追下我樓上回覆
再搵多份ECM/DCM 相關的intern 應該比較好D?
而家入FO 難到爆, 基本上你的對手係大陸人, 好多時佢地讀master 之前都有幾份intern (至少3份BB/2nd tier)的ibank intern 經驗, 加上佢地GPA 爆高, 英文又勁, 競爭係非常之大的。
好後悔之前推咗份中資dcm......
如果直入second/third tier有冇機會
例如mizuho Natixis 個類
想知行內對2nd tier嘅定義大概係邊幾間?
有無熟bo位嘅巴打,想知ib或者一啲 fund嘅tax 位係咪通常歸類入finance dept?
intern做過間fund house係
ching都係tax依範?
叫訓身500k 一至兩年,外國再貴d ?
準備入big4。但係行業好窄,想知有咩exit
上網睇有啲人會選擇讀jd, 再博入ib 或者top consulting firm 其實係咪唔太現實?

或者唔打算做律師其實無必要?mba就ok
其實入ibank 又唔應該當做讀mba嘅單一目標嘅
讀mba 最主要嘅目的有三個:轉行,轉function ,轉工作地點
如果讀完mba轉唔到行入唔到ibank,但轉到工作地點又或者function
咁個mba 學位依然有佢嘅價值係到
咁當然始終mba 係一畢重大嘅投資
真係去讀之前都要考慮返依畢投資嘅成本同收益啦
我同你差唔多諗法 介唔介意留tg?
好少見tax人費事騎劫個post

好。aksynq
最後想跳入ibank應該揀fs audit 定係中資cmb trainee好?
CPA 前途係咪好d?
PS 中資係兩年contract工
你指想入ibank back office做finance analyst? Audit la
係啊 front office應該冇機㗎啦 除非讀top mba
You better do a PhD unless you have a MQF from New York or Paris. Most quants have PhDs.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞