金融/ibank撚入

1001 回覆
87 Like 20 Dislike
想知出邊啲行係咪準備炒人/已經開始炒人?

headcount係咪全部frozen?

依家幾間大行話疫情期間唔炒人,但係講真頂到幾多個月?

我地行confirm已經freeze左headcount,job post係LinkedIn度未del但係其實今年已經唔會請人

傳聞係之後仲要炒人驚驚
咁都要人做野架
樓主做咩function
deal flow/trade少左,要cut cost點都會炒啲underperformer
美資FO
唔識IBank 野
FO係唔係咩姐係IBD?
尋日唔係有個post話拖bonus 咩
front office
IBD/SnT/Research/AM/PWM

其中一個
Ib pwm 生意好左 wor
所有合約員工應該唔再有得續。自然流失。
我地麻麻大放水之後sentiment肯定好返,但係long term應該影響唔細,間行順便cut下人咁都唔出奇

班有錢佬財富縮水邊有咁多trade俾你賺coms
樓主 ibd?

我見snt 同 pb 都有請人
唔好炒我呀bank contract it
係snt,不過可惜唔係FICC呢排credit就真係間間都請好多人,pb opening好似都唔夠ficc多
我地 equity都多生意 wor 唔洗咁擔心 credit suisse 都話依季生意好左
做Credit. Product
Bond / TLB / Leverage Finance / project finance
市靜到仆街 個價亂咁黎
有聽隔離HY同事講,一兩個禮拜前liquidity差到pk,啲bond冇bid
開價勁闊仲要冇人要
得閒自己去HKEX NEWS睇睇上年同期有幾多隻A1, 今年同期有幾多隻A1
再睇睇BLOOMBERG有幾多NEW BOND ISSUED
興業物聯都爆哂廠
睇你點睇
做Credit. Product
Bond / TLB / Leverage Finance / project finance
市靜到仆街 個價亂咁黎

點批呀大佬, 而家BALANCE SHEET計法咁甘
一隻PJF TENOR最少都3年
Fg會唔會一番工就比人炒
美資IBD呢排多左上連登仲有時睇劇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞