屋企人好似俾人洗左腦....

478 回覆
491 Like 30 Dislike
救命啊 我身邊都有人入咗 到底可以點拉返佢哋出嚟。。。
講真 如果係咁 我會離家出走 寧願自己一個捱 都唔想送錢俾人
Amway間公司有賣啲電器丶健康產品、化妝品,其實咩都有啲。佢係一間所謂直銷公司,你做咗Amway sales就會首先買佢啲貨,再sell俾你啲朋友,你啲朋友再向其他人sell Amway啲產品,因為係你推介出嚟嘅,你就有錢收。所以所有被sell嘅人都會再落力sell俾其他人,你喺個金字塔越高嘅位置,每次交易你會賺越多。

Amway喺美國俾人指係金字塔式騙局(pyramid scheme),啲報道都發現其實大部分成員結果都係輸哂啲錢,得置頂嘅幾個大sales有得大賺,但係唔知點解都竟然仲係合法。

不過佢哋好識包裝,又會安排啲course俾你上,賺到幾多又有獎攞,又會搞埋啲inspirational talk。

我幾年錢識咗個friend,佢帶埋我去個咩inspiration talk,屌成件事都超伏。個talk喺伊館搞,首先就頒獎俾啲成績好嘅sales,大家狂拍手之餘仲攞埋啲螢光棒好似演唱會咁揮,話祝賀呢班Amway family嘅成員咁成功喎。之後有個talk,講者係Amway喺台灣最成功啲sales,唔知話五年就升到上鑽石級,買咗間大屋,仲可以去金馬獎同明星走埋一齊,話就係靠佢努力sell Amway啲洗衣機。跟住大家又一齊同佢嗌下口號,勁似邪教⋯⋯最弊係在場個個都真係信話只要用Amway嘅方法,成立公司sell Amway產品再sell其他人,就唔駛再打工受苦,四十歲有機會退休享受人生。你聽到咁樣你話伏唔伏,真係同邪教冇分別。我之後即刻同個friend絕交,以後冇再見過佢。
如果我成功拉番佢出黎會話你知
九成九係傳銷
最好方法係先起公司嘅底
睇下之前有無出過事
有時會改左名
打個比喻
Abc宣傳公司
改成
Abc傳媒公司

小弟曾經差啲中伏 比人吖去interview
心諗唔對路都係check下
一check真係層遞式傳銷不過改左名

如果要加盟幾十萬 不如自己開鋪做小本經營老闆,而且賺大錢會預街外人?係 都益朋友先啦
直接blackbloc 燒佢大本營啦,一係你就睇住你含家d 錢比人呃晒,自己揀
哇屌 同新天地係體育館搞活動一樣...
1。報警
2。斷絕關係
3。兩樣一齊做
All in 5號仔都冇咁嬲
佢無做喇
佢同屋企人番兩份工還債
佢買左幾盒 仲諗住sell埋屋企人 但係屋企人心水清都話唔要
報警冇用,嚴格嚟講冇犯法,佢哋仲有交稅添
諗起就心酸 我唔想打2份工
痴線
仲有呀 我聽朋友講日日都要上洗腦堂

定係你收埋屋企人張身份證
起碼唔好俾佢出到去借財仔
岩呀 我都上網 check過 唔犯法 拉唔到人
果d 保險呀傳銷呀其實都差唔多,不過傳銷係再仆街d,呢d 野一係你就同佢割蓆一係就燒佢大本營啦,靠自己意志力走得返出黎既人真係好少
咩產品?
之前呀媽叫佢交銀行卡 佢死都唔肯 仲發晒脾氣
比咗佢睇一蚊雞保鑣定係比佢睇咗google咩叫層壓式推銷??
我個朋友就係用依點話番我,如果係犯法點解冇人拉
Q唔怕舊
你睇下我個post 同你屋企人個case 似唔似。。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞