屋企人好似俾人洗左腦....

478 回覆
491 Like 30 Dislike
老老實實,我有朋友最近都入咗教。我係另一個post都有comment,睇下有冇人解答到。第時有人中招大家都可以諗下計點樣駁佢地導返啲傻仔出嚟,食人血饅頭是不對的。

我認為傳銷係一種銷售手法,大家都係想賣件貨出去姐,但如果個主要收入來源唔係嚟自賣貨,而係去咗拉人頭度就唔同講法,嗰啲叫層壓式推銷。因為成件事,貨品只係一個煙幕等比人judge嘅時候可話自己有實際交易。

唔係話傳銷唔可以賣高質嘢,如果賣垃圾又吹到天花龍鳳扮有認證有檢測呃呃氹氹,其實分分鐘可以去報海關話你違返商品說明條例。而事實上過往案例都有好多係傳銷賣保健品但實際效果成疑嘅。

傳銷個概念其實本質係好嘅,口耳相傳嘅宣傳說服力大而且符合分工嘅經濟原則。但講緊係你真係了解件產品,真係覺得好用,用完介紹比朋友。一切都好烏托邦好理想主義,因為傳銷個模式令到參與者對件商品嘅comment變得唔中肯,無人可以百分百肯定條友係因為想賺錢先話件貨好用定真係好用,因為條友宣傳之後自己會有得益。同業配文嘅概念相似,只係收咗錢先做嘢定做完嘢先有錢收 咁當然後者動力大啲啦,因為已經掉咗金錢成本同時間成本落去啦嗎

另外再講到傳銷參與者,所謂中間嘅代理定唔知叫經銷商啦下,購買貨品嘅時候都唔一定係因為比件貨吸引先買,而係比後面嘅行銷架構吸引先買,咁呢種參與者嘅比例多定少我諗當局者都好清楚啦。

btw 問一句,見大家咁激烈討論,請教下,1. 假設我係一個傳銷嘅代理商,係我宣傳件產品嘅時候作出咗不實陳述,或者係個消費者用完我件貨之後有咩敏感作出追討索償,負法律責任嘅會係我定係公司?

2. 傳銷個架構係,我做上線搵幾個下線幫我手sell貨,但其實我個下線都係搵一堆下下線嚟幫我sell貨,下下線嘅收入就係下線嘅收入,下線嘅收入就係我嘅收入,咁即係其實係塔低嘅人養緊塔頂嘅人。下線們賣嘅貨係用嚟賣比下下線。咁,最終嘅消費者係邊度? 我去七仔買嘢,我買咗杯雪糕,我就會係消費者,七仔只係經銷商。咁究竟傳銷嘅消費者係邊個?
你話你都參加去睇下咩料同邊度賊竇
ON9
好似去過一次聽佢9up
不過聽聽下就走左
講真賺到錢點會益你
係都自己賺哂先啦
幫佢搵份工
我有朋友做高層
佢成家真係賺到fatfat呀
拉曬班同學入去做
下面無個撈得掂
佢地最叻話自己係直銷唔係傳銷
無撚錯
我都比朋友呃買左幾k嘢
不過之後佢係咁叫我去上堂乜春就無再去
咁冇計喎
佢唔比人呃只會成世覺得冇左個致富機會
賺夠都想其他人賺下姐
diu
好慘呀巴打
唉 都唔知有咩解決方法
希望你屋企人都快啲逃出呢啲深淵
Btw我絲嚟
傳銷狗
叫佢睇吓東張西望啦,日日都有一單
不過賺唔到錢唔係應該就唔會繼續做嫁咩
而家新手法 突然間會有個好耐
冇搵你同事或朋友約食飯
之後去party room
然後去BBQ 介紹d頂層嘅人識
最後係約時間見佢頂層人同埋個FRIEND 或前同事一齊見
其實係有人賺到錢 但有幾多成功
都係人際關係搵好多個下線 加賣貨
嗰五千有辦法全數拎得返,叫咗屋企人拎返未?
咁距有無報警?
咁你果小學同學有無比人告?
同佢介紹下幣少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞