屯門樓討論

1001 回覆
8 Like 42 Dislike
啱啱忍痛300蚊 放左上28
如果28都無乜人問
就應該係我叫價高左了
唯有減幾舊水
如果我無理解錯
你意思係指自己出一球頂個差額?
應該係指用另一層樓轉按套現1球
賣一層5m樓
買入瓏門
其實係賣一層5M樓,中間仲要轉一轉其他物業名
再買一層瓏門兩房,預計750左右
中間全部差額由refinance 其他單位出資
真大戶
高質user

btw 你係咪 all in 大西北
其實果層5M樓有無升值潛力先?
一出一入d雜費都幾甘下(佣金/律師費/stamp)
同埋瓏門2房租金好似都係14000-15000, 但管理費一定比5M樓貴得多 睇怕將來瓏門2房有一定升幅先平到條數
唔大啦,只係全部喺曬屯門
其實計回報就計唔到架啦,點都係keep 舊樓回報好啲,租客又好,不過諗緊都30年樓,係咪應該趁而家回一回換啲好啲既貨

瓏門黎講呢,升跌比較快,呢輪回一回好似相對抵換
好租客難求,一動不如一靜
我之前試左次爭啲摸頂賣左其中一層樓
不過就係唔捨得個好租客,點知唔夠3個月個租客退租

但話又說回頭,今次掙扎都係好租客、靚按揭plan、轉名又要印花稅,好似放棄既野太多?
我自己都傾向一動不如一靜
7-7.5m 可做九按既瓏門真心吸引 SHK 西鐵上蓋 樓齡新 對比7球得一房既預半餐更超值

如果你5m樓唔係大屋苑 長遠又無乜升值潛力 都值得換貨既 汪生都成日講 租金只係甜品 物業升值 先係主菜
我會做5/6成,唔捨得比按保費

個單位係市中心果幾個屋苑啲細單位黎,今日收到電話價已到,隨時有票,攪到我有少少痕
講起按揭
我都煩緊

下層樓要落條女名
我地得2成首期係手
做8成 攞去放租 有d 隱憂

要唔做按保 安全
我就要問老母借多2成

如果屋企人幫到手既,我覺得你不如將條保費一次過供返比屋企人仲好

講真4球樓,兩成都係80萬啫,保費我當你折完都4萬以上啦,即係佔用款額5%

幾十萬真係等2-3年轉按曬啲樓都輕鬆有啦

仲有你擔心既野我覺得係真既,之前有朋友就係咁樣比人周到要3個月內撲水補差價,果時仲狼狽
搞咁多野就算鳩數啦
係全部你名下定係家族
第一層加按,借盡
第二層買就做最多6成
要落條女名
用自己錢還好
用佢錢
d老人家會有機會唔滿意

撲水補差價反而我唔太驚
但最近聽聞要罰多10萬 咁就碌柒
我同老婆人名/公司名
不過好似對討論無幫助
聽人講 銀行都係隻眼開 隻眼閉
真係搞你朋友 咁佢撲唔撲到水
如果未結婚咁就八成啦,結左婚就無所謂啦
我朋友單野都係一年內,唔洗罰錢,但要補水
水佢就撲到,但佢果時大肚5個月,嚇餐死囉
回應返,捉你果個係MC唔係銀行,不過有聽過有啲銀行會事先通水話會搵你,叫你準備定
補水既話 如果未過罰息期 有無影響?

會唔會話我提早還款又罰多轉

未結婚啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞