2017BAFS試前討論區

819 回覆
12 Like 1 Dislike

有無條完整既題目黎睇一睇

General ledger 既Sales係由sales journal 個total寫落去,唔同account receivable ledger係由sales journal入面每一項transaction寫落去
Sales journal overcast會令到sales個balance計多左,但係每一項transaction冇錯到,只係個total多左

本身唔記得TP續項入 多謝巴打

記得翻就得,呢樣好緊要...影響倒條 correction entry 點寫

好彩既係2013後 control account 課程cut 左,呢個 point 既難度低左

要分ledger 錯定control錯, 定兩個一齊錯
都幾好玩

會考同AL時最撚憎做control,有得skip就skip。
自從中六時miss教咗個秘訣之後就鍾意做correction of error。

想問下幾時會知overheads absorbed 係大過/細過 actual overheads incurred 同埋依兩舊數係咩嚟 完全唔識做

每年年頭都會estimate個overhead 同cost driver既amount
就計到個POAR啦

Actual就你實際科左幾多水比overhead,absorbed就係你 吸 左幾多,就係用poar*cost driver used for production

如果你 吸-實>0姐係吸多左,cogs實際無咁多=>over absorbed,要減翻cogs
2018ACCOUNTING留名
好後悔升中四個時揀咗用中文讀

損益表
資產表?

General ledger 既Sales係由sales journal 個total寫落去,唔同account receivable ledger係由sales journal入面每一項transaction寫落去
Sales journal overcast會令到sales個balance計多左,但係每一項transaction冇錯到,只係個total多左

記得翻就得,呢樣好緊要...影響倒條 correction entry 點寫

好彩既係2013後 control account 課程cut 左,呢個 point 既難度低左

都幾好玩

會考同AL時最撚憎做control,有得skip就skip。
自從中六時miss教咗個秘訣之後就鍾意做correction of error。

5**最易跌*應該都係出 control mix correction, 不過 DSE 已經冇出了

想問下幾時會知overheads absorbed 係大過/細過 actual overheads incurred 同埋依兩舊數係咩嚟 完全唔識做

每年年頭都會estimate個overhead 同cost driver既amount
就計到個POAR啦

Actual就你實際科左幾多水比overhead,absorbed就係你 吸 左幾多,就係用poar*cost driver used for production

如果你 吸-實>0姐係吸多左,cogs實際無咁多=>over absorbed,要減翻cogs

姐係如果題目比左estimate嘅數你 你就要自動計佢有無over/under 之後再計埋cogs?
btw唔該曬

就計到個POAR啦

姐係如果題目比左estimate嘅數你 你就要自動計佢有無over/under 之後再計埋cogs?
btw唔該曬

如果係actual balance sheet有埋actual figure嘛,你做income statement整翻個over under落cogs

都幾好玩

巴打可唔可以分享個秘訣
2014 5** lm
建議係 操ce 背fa啲格式
一望題目就默個格式出黎
乜sales cogs gp個啲 中間隔住行咁去
之後先填啲唔洗改嘅數 例如sg&a 執晒分先
之後再諗啲複雜嘅 一步步黎
Bm就背pt costing就做下al?
不過唔知啲syll cut成點
其實真係鬥小心多 加油
2014 5** lm
建議係 操ce 背fa啲格式
一望題目就默個格式出黎
乜sales cogs gp個啲 中間隔住行咁去
之後先填啲唔洗改嘅數 例如sg&a 執晒分先
之後再諗啲複雜嘅 一步步黎
Bm就背pt costing就做下al?
不過唔知啲syll cut成點
其實真係鬥小心多 加油

比個例子你
Goods worth 1000 already sold and received in full, refund 80% in cash for goods returned. Assume the customer found defects and asked for refund.
Entry:
Dr Sales 1000
Cr Returns Inwards 1000
Dr Inventory 800
Cr Cash 800

損益表
資產表

資產負責表/財務狀況表
用中文寫好撚多筆劃

損益表
資產表

資產負表/財務狀況表
用中文寫好撚多筆劃

比個例子你
Goods worth 1000 already sold and received in full, refund 80% in cash for goods returned. Assume the customer found defects and asked for refund.
Entry:
Dr Returns Inwards 800
Cr Cash 800

損益表
資產表

資產負責表/財務狀況表
用中文寫好撚多筆劃

唔驚,你諗野快照樣做得曬
利申 2013中文考ACCT

損益表
資產表

資產負責表/財務狀況表
用中文寫好撚多筆劃

承前結轉定結轉下期, 每次見到都覺得中文讀好辛苦

損益表
資產表

資產負責表/財務狀況表
用中文寫好撚多筆劃

承前結轉定結轉下期, 每次見到都覺得中文讀好辛苦

習慣左寫承上餘額同餘額轉下

[非考試]
其實中文學既好處係大學 / 翻工你見倒中國 / 部分香港公司既中文financial statements / accounting terms 你會明。

中學中文讀,大學英文讀( account major) ,中英 terms 都明,唔好講睇 statement, 現實少少搵補習都可以教埋中文讀學生

英文 account 考 5** 要你教個中文讀既學生做 bank rec ,見倒 直接借記,貸項轉帳嗰堆字都要 load 下先知英文係咩

英文讀開要學翻中文 terms 係有少少障礙。YouTube 有個叫 Ling Leung 既補習導師教 correction of error, 技巧冇問題答題都冇答錯,教得好唔好我唔評論因為我冇上過佢堂。但睇佢份中英對照題目就知中文題目係英文硬譯翻中文,意思喺度但中文用字唔似考評局既卷
[/非考試]
幾時分係兩邊錯同單邊錯真係人都癲
有冇人補AKAM
呢科攞5 其實難唔難 利申 mgt
呢科攞5 其實難唔難 利申 mgt

你溫得熟又覺得應用倒學過既野答題目咪唔難
我補緊 Ling Leung , 教得係好正, 好清晰。不過佢d 題目中文係間唔中打錯字。
利申:用英文讀
聽可能用中文讀,sharon 會好 d

大家覺得今日會唔會出short term decision making , 會點出 🙇🏻🙇🏻
呢課真心淆
我補緊 Ling Leung , 教得係好正, 好清晰。不過佢d 題目中文係間唔中打錯字。
利申:用英文讀
聽可能用中文讀,sharon 會好 d

大家覺得今日會唔會出short term decision making , 會點出 🙇🏻🙇🏻
呢課真心淆

*今年會唔會出
幾時分係兩邊錯同單邊錯真係人都癲

bank rec?
學過有個方法可以輕鬆秒殺D 數
利申:2年前DSE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞