2017BAFS試前討論區

819 回覆
12 Like 1 Dislike
Paper2Q8 個appropriation account同current account究竟入面要寫咩

係咪無interest on capital

無啊 得salaries share of loss

3分

係咪appropriation account倒轉就係current a/c
第八條個12000要除返0.8先比revalued amount減
呢個位勁伏

死得 我計到cost係$144000
今年全部都ok,反而最冇信心係第2題,有冇巴打講下點做

A part:
(400x43+500x40+1500x36) / (400+500+1500) 乘 550

我前幾日係依個post問過點計(學校老師完全冇教過 自己做exercise get出黎嘅又唔知岩唔岩)
見到條題目會心微笑左一下
然後
我計漏左opening inventory

我屌 執steps分
第八條個12000要除返0.8先比revalued amount減
呢個位勁伏

屌我都係見到個depre先知係勁大個伏
呢個位勁伏

點解要俾我知
1 january 個 cost 係150000 應該
呢個位勁伏

仲有realisation要減返嗰年depre
1 january 個 cost 係150000 應該

same
差啲中伏
想問下ben's loan係realisation個到應該點處理?settle the loan同waived interest分開定點?
呢個位勁伏

仲有realisation要減返嗰年depre

屌,反而依到計漏左
即係share of loss,capital b/d同bank final settlement都凍過水
見你地好熱烈咁討論Q8,頭先忍唔住做左
Cash at bank Balance 倒但我唔肯定中間有冇錯,只供參考:https://drive.google.com/open?id=0B0pD-BZ4_mwwdE5KUF9uX3BZeDA
Cash at bank Balance 倒但我唔肯定中間有冇錯,只供參考:https://drive.google.com/open?id=0B0pD-BZ4_mwwdE5KUF9uX3BZeDA
個Interest up to 2016 Dec 31 都未找數,所以應該做既Entry

Dr. Interest expense (P&L)
Cr. Accrued interest

做Realisation 既時候要清走呢個Accrued interest 既liability, 早幾日我解釋過解散原則:
1. 不開新Account,要close所有野
2. 合夥(公司)比$ 就入 Bank
3. Partners 代公司比 / take over XXX 就入Capital

因為2,3都唔中,所以waive左個interest就入Realisation

其實同Discounts received 走入去Realisation 既道理好似,呢個waive左既interest就好似 Trade Payable 你欠人$30,000 最後只收公司$29,000,$1,000 discuont received 就好似一個waive左既數;記住只係好似

乜bank 既account要做咩
喊出嚟mc 22題係咪好難有5

乜bank 既account要做咩

Workings only, for your reference.
Revaluation錯左 即係後面錯到仆街
個Interest up to 2016 Dec 31 都未找數,所以應該做既Entry

Dr. Interest expense (P&L)
Cr. Accrued interest

做Realisation 既時候要清走呢個Accrued interest 既liability, 早幾日我解釋過解散原則:
1. 不開新Account,要close所有野
2. 合夥(公司)比$ 就入 Bank
3. Partners 代公司比 / take over XXX 就入Capital

因為2,3都唔中,所以waive左個interest就入Realisation

其實同Discounts received 走入去Realisation 既道理好似,呢個waive左既interest就好似 Trade Payable 你欠人$30,000 最後只收公司$29,000,$1,000 discuont received 就好似一個waive左既數;記住只係好似

同樣做法,但a/c name寫左loan interest
頭先做既感覺:
1. Equipment 個Depreciation / revaluation / Realisation 入既數應該好多人錯
2. 容易唔知點處理 / 唔記得有個 Accrued interest
Revaluation錯左 即係後面錯到仆街

錯撚哂
頭先做既感覺:
1. Equipment 個Depreciation / revaluation / Realisation 入既數應該好多人錯
2. 容易唔知點處理 / 唔記得有個 Accrued interest

你講呢2個都錯哂
岩岩考完既手足唔洗咁擔心MC, 我舊年啱得24/30, 然後PAPER 2B ESSAY答得麻麻都有5, 我果時都覺得炒緊, 但情況唔會係想象中咁差
今年全部都ok,反而最冇信心係第2題,有冇巴打講下點做

A part:
(400x43+500x40+1500x36) / (400+500+1500) 乘 550

我前幾日係依個post問過點計(學校老師完全冇教過 自己做exercise get出黎嘅又唔知岩唔岩)
見到條題目會心微笑左一下
然後
我計漏左opening inventory

我屌 執steps分

我見倒都心諗,我答完救唔救倒你地
Pact C 頁頂冇X題目會冇幾多分
accounting易撚到仆街 痴線
btw第7題有邊個會揀

partnership 個骨牌效應好大 Incomplete 靠 working 汁分其實有著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞