2017BAFS試前討論區

819 回覆
12 Like 1 Dislike
乜都未温 依加先温 不咩係必温起碼可以拎到個2先

利申act最廢

咁你溫曬卷一先
乜都未温 依加先温 不咩係必温起碼可以拎到個2先

利申act最廢

前幾頁有講Account elective 溫書既建議次序,可以爬文睇翻;如果你account唔太好但背書都仲okay既話,汁左卷一分數先;前面有條share過既link入面有卷一既by-topic 題目可以用黎溫書

想問下2015 Q3係咪out c

日校老師話唔會考work in progress

對比翻2015 同2017 syllabus, cut左manufacturing account, 所以應該唔考

對比翻2015 同2017 syllabus, cut左manufacturing account, 所以應該唔考

唔該巴打
到依家都仲係會犯寫少個0依啲低級錯誤
得番幾日
cost accounting溫極都唔掂 淨返幾日p1又未溫
Incomplete record好撚難阿!
Incomplete record好撚難阿!

搞清楚成個logic flow 用哂題目比你嘅info就ok
我一開始唔熟手 會整個checklist比自己 workings搵齊啲數先落手寫statement
cost accounting溫極都唔掂 淨返幾日p1又未溫

有冇巴打有做turbo costing? 覺得如何? 個時見ig有人平放就買左 decision making個課做極都唔岩 好頹

其實costing decision嘅題目係咪有啲有幾種方法都做到?有時marking寫話用incremental cost計 我個時諗唔到嘅話就會計左full cost
同埋例如make/buy個啲 我慣左開2個columns比較 但有時marking又唔知點樣將make and buy mix埋係一份statement到加加減減咁 好亂
仲有有時一個cost 可以話係increase the total cost 又可以話係decrease the total profit咁樣

總之我就做極都唔中turbo marking個個方法 有時連final ans都唔中 好灰
點分proposed dividend幾時要理 幾時唔洗理? 即係包落financial statement入面

有冇巴打有做turbo costing? 覺得如何? 個時見ig有人平放就買左 decision making個課做極都唔岩 好頹

其實costing decision嘅題目係咪有啲有幾種方法都做到?有時marking寫話用incremental cost計 我個時諗唔到嘅話就會計左full cost
同埋例如make/buy個啲 我慣左開2個columns比較 但有時marking又唔知點樣將make and buy mix埋係一份statement到加加減減咁 好亂
仲有有時一個cost 可以話係increase the total cost 又可以話係decrease the total profit咁樣

總之我就做極都唔中turbo marking個個方法 有時連final ans都唔中 好灰

理論上用邊隻方法都會出到同一個結論,考試應該係2隻做法都接受
唔該大家statement寫step出黎(好似marking咁括住)
個d係有step分既

Costing decision making唔好一條式爆出黎,逐個逐個數好似一個statement咁list out,咁你就有step分。就咁寫條式出黎佢地唔睇架
其實會唔會考cvp with limiting factor
其實會唔會考cvp with limiting factor

會,冇out syl

會,冇out syl

又多樣嘢溫
好驚佢叫我地prepare a trial b/c 應該點做
利申: bm
好驚佢叫我地prepare a trial b/c 應該點做

認真 熟能生巧 core trial bal唔會點玩野 分多幾次 搵多啲ex 搞清楚個item係asset/capital/liability/expense/revenue就可以 (好似講緊廢話 sor)
有無人需要問問題呀
可以加我 https://t.me/Dayswegrewup
利申:16DSE 5**
幫人問
有冇巴打有15年中文版marking soft copy
感謝

會,冇out syl

又多樣嘢溫

計曬所有product既unit contribution 再除個limiting factor
得出個unit contribution per limiting factor
之後ranking由高至低
如果要計埋各個product要生產幾多
就跟ranking同埋demand生產 但每次都要compare仲夠唔夠limiting factor用
加油 其實cvp係costing最易果part

2014 5**

認真 熟能生巧 core trial bal唔會點玩野 分多幾次 搵多啲ex 搞清楚個item係asset/capital/liability/expense/revenue就可以 (好似講緊廢話 sor)

Asset DR+ Cr-
Liability Dr- Cr+
Capital/Equity Dr- Cr+

其他野用capital/equity 諗
Expense 同drawings 會減少equity所以同佢相反 Dr+ Cr-
Revenue 會增加equity 所有同佢一樣 Dr- Cr+

做嘅時候已經係f4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞