2017BAFS試前討論區

819 回覆
12 Like 1 Dislike
必修嘅business 可以點溫?
係咪要背哂所有野

必修有60/90都係mc,其餘20/30分先係非accounting既short question
唔洗背晒,都一定背唔晒,不過要樣樣野都知
好似MPF、Hang Seng Index、GEM果d名都要知下
forms of business ownership、唔同management既好壞果d比較易出standardized既題型就可以背下
Account 3-4底 但又同5差好遠 應該點算好

都係做多d financial accounting就做多d partnership/limited company,特別係financial statements格式,呢兩part睇落難,但係好多d題目好standardized,section C如果出就盡量揀題多statement既黎做,statement既好處係比較唔怕一子錯既情況發生,呢兩part應該執到好多分
除非aim星,Cost accounting唔洗操太多,熟左基本格式、formula同term就差唔多,通常係section a 1-2題,section b 1題,section A基本上冇咩難度,section B頭幾題分題盡量做,後面真係唔識就直接skip左佢啦,多d時間做其他題目拎分仲好
好似無乜人讀bafs 少人過econ好多
加油呀
上年考
唔識英文字冇左條core 個part既lq

係度同大家分享下我經歷先
我係讀acct的
一路以黎校內試都唔差
去到最後呀sir pre最少有*
結果出到黎4左
唔係話呀sir唔準 我考試排我前後既全部都5 5*
我想講既係 前一晚真係要訓得好好!
個日朝早一定要食早餐,要令自己有咁精神得咁精神
依科真係對比其他科黎講係主要精神既一科黎
少少careless夠你冇2粒星 ,做得又要夠快又要夠小心
所真真係提提大家 真係想考得好 真係要訓足佢先好去考呀!!!

都係做多d financial accounting就做多d partnership/limited company,特別係financial statements格式,呢兩part睇落難,但係好多d題目好standardized,section C如果出就盡量揀題多statement既黎做,statement既好處係比較唔怕一子錯既情況發生,呢兩part應該執到好多分
除非aim星,Cost accounting唔洗操太多,熟左基本格式、formula同term就差唔多,通常係section a 1-2題,section b 1題,section A基本上冇咩難度,section B頭幾題分題盡量做,後面真係唔識就直接skip左佢啦,多d時間做其他題目拎分仲好

補多句,Section C 見倒Ratio唔等於易做,唔好以為背曬公式就做得掂;放得Section C一定有啲料到,詳見2015嗰題。

補多句,Section C 見倒Ratio唔等於易做,唔好以為背曬公式就做得掂;放得Section C一定有啲料到,詳見2015嗰題。

Agger,有可能計錯左一個數就連累幾個ratio都錯,一個ratio 2分會死得好慘
我考15年都揀左另一題考limited company financial statement
Aim 5 要攞幾多分

Agger,有可能計錯左一個數就連累幾個ratio都錯,一個ratio 2分會死得好慘
我考15年都揀左另一題考limited company financial statement

15年 Ratio 難過13年 Ratio
唔知今年會點玩 section C, 但2016個玩法真係死得人多
好似無乜人讀bafs 少人過econ好多
加油呀

越 drop 越少人讀,做補習既表示有一排好少 BAFS case
連登冇乜人讀BA?

BAFS愈出愈易 要高分真係唔太難
Trial Balance都出得喺Paper2A

2017DSE 有冇巴打aim **

BA
連登冇乜人讀BA?

BAFS愈出愈易 要高分真係唔太難
Trial Balance都出得喺Paper2A

2017DSE 有冇巴打aim **

補習教緊 學生真係會問留存利潤(retained profit) 放 debit 定 credit...
aim星好難喎
Level 5 mc要大概啱幾多條
留名答問題
15 dse mgt 英文卷 5*
留名答問題
15 dse mgt 英文卷 5*

Adore
Level 5 mc要大概啱幾多條

如果你當 80%係 cut off 就24題
但唔好咁諗啦,盡做啱幾多就幾多
巴打,要攞3既話,mc要啱幾多?

Level 3既range其實比較大,MC盡量答岩60% (18題)啦

其實營商環境 + 管理導論 (Business environment + Management) 既MC題目多數都好直接,Accounting既部分都有少量題目係淺易啲唔洗計好深既數,岩18題唔難;預留d空間比自己Paper 2 失分

我喺呢個post share過條link入面係有by-topic 既 MC,可以做熟少少去考,你會發現必修雖然好多野背但非常明顯地有d題目係考評局比較中意既;例如:MPF咩人要供咩人唔洗供
考Paper 2A 會計選修 既我講多少少:

Partnership 大家都估一定會出。根據過去幾年既情況黎睇:
2012:Realization
2013 : Revaluation
2014 : Appropriation
2015 : Realization
2016: Revaluation
2017: 根據以上規律就出Appropriation

For 中文讀既同學:Realization = 變產; Revaluation = 重估; Appropriation = 分配帳 / 盈利分撥帳

Aim 4 or 以下既同學:有足夠時間既話唔好只溫Appropriation; 參考翻CE2008Q6,合夥人加入退出 (同重估嗰課較大關係, 2008Q6a), 分配帳 (2008Q6(c) 既capital入面有appropriation items)、Realization 變產 (2008Q6b) 係可以放同一條問題出!所以考評局今年玩野既話,可以整條Section C既題目一次過包曬合夥大部分課題!有時間既話最好都做一做Revaluation & Realization 相關既題目鞏固自己既知識。

Aim 5 / 以上既同學:AL出過 Incomplete Record (不完整會計記錄)+ Partnership financial statements. 可參考AL PA 2011.PAPER 1.Q1;呢題cut咁d items其實可以出DSE既Section C,整一題 Incomplete records + Partnership financial statements既題目。如果你想一次過溫曬 Incomplete record + partnership financial statements,不妨試試呢題。但留意(ix) Petty cash 係out-syl的。
其實答BAFS真係最緊要個人唔好亂,成日見d學生一見長題目(特別Incomplete record)就哂勁多時間去Structure個故事。

我做果任何數多數都跟隨三條原則:
1)乜野數都起碼用兩次
2)見到乜都寫喺係份卷度當Working話比Marker知你知呢粒數要用/點用
3)睇過嘅Point如非必要從不返睇 (好撚重要)

有D 1999,希望閱位考得好

(利申:12,13 BAFS 5**)
How to distinguish between realisation concept and accrual concept?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞