2017BAFS試前討論區

819 回覆
12 Like 1 Dislike
daytona巴打覺得今年份卷嘅難度點?條cut off大概似邊年

我覺得算呢幾年偏難,但又未到好癲果種。所以估計 overall 5** cut off 會跌 2% 左右

** 我估 78/90 同 66/80 左右就有機

巴打玩野 邊有可能咁低

我預 paper 1 同 paper 2 每份比舊年低2分
第一題寫materiality has been violated係咪直接冇分?

下面 step 有機會有分

1b

個條expense應該計邊年

accrual concept 係計 發生左個年 唔係比錢個年 好似係

冇咗3分 唉

唔緊要,management elective 一定大把人同你一齊錯

唉 好唔抵
仲想係呢科攞粒*

唔緊要,management 一向平均低 d,又同 acct 分開拉 curve
有冇short question 答案?

You mean paper 2A or paper 1B

1b

個條expense應該計邊年

accrual concept 係計 發生左個年 唔係比錢個年 好似係

冇咗3分 唉

唔緊要,management elective 一定大把人同你一齊錯

頂得住

想問個題1b係 risk man定 fin ????
Update 左 Paper 2A Q6 Solution

daytona巴打覺得今年份卷嘅難度點?條cut off大概似邊年

我覺得算呢幾年偏難,但又未到好癲果種。所以估計 overall 5** cut off 會跌 2% 左右

咁lv5呢 都係跌1-2%?

應該都係

承你貴言 希望條cut off好似15年咁,75%就有5

應該都係

未計最尾果題只得43/80
MC28/30 長卷應該23-25/30
好鬼恐怖

應該都係

2A未計最尾果題只得43/80
好鬼恐怖

應該都係

未計最尾果題只得43/80
好鬼恐怖

唔好擔心啦,今年出題有少少冷門,最後會無事既
Update 左 Paper 2A Q6 Solution

我成個錯左 完全唔知係咁答
想問 1b
係risk man定fin man?
想問 1b
係risk man定fin man?

個人傾向答Risk man
跟翻佢個Organisational chart, Account & Finance 放埋一齊;Account 主要做bookkeeping / recording of transaction / reporting; Finance 就主要做funding (集資), management of funds / cashflows etc. ;

Risk man 係負責Assess + manage risk;
Assess risk 就係睇下公司唔同範圍有咩risks
Manage risk 就係諗用咩方法去應對可能出現既risk;讀2B既應該會知一個叫TARA既framework,姐係
T: Transfer 風險轉移
A: Avoid 風險迴避
R: Reduce 風險減少
A: Accept 風險承擔

買保險係常見既Risk transfer 風險轉移策略;咁真係要claim保險既時候risk man suppose係最清楚份保險包左啲咩, claim procedures 係咩既部門,所以應該佢跟埋。

[頭盔] 唔知考評局點諗 [/頭盔]
我要考既試大致考曬喇(其實仲有科5月11...)
多謝大家快手咁比卷我,呢一兩日開始汁翻啲中四五補習學生同埋會做今年份卷;

今日已經將Paper 1 轉翻做Word format, 方便自己整by-topic + 補習用黎改試題:
https://drive.google.com/open?id=0B0pD-BZ4_mwwSTZmQXpObHNLYmc

之前個index既by-topic都會陸續update至包括2017題目...

堆資源都會繼續免費放出黎;目標簡單:比多啲考生唔洗補習,靠網上資源自學都可以拎倒5**;或者比啲學校老師懶到pastpaper都唔比既同學有一個地方可以搵倒佢地用黎溫書既野..
paper1應該得75/90 paper2A應該有66/80 乘埋ratio應該係8成2-3呢啲位 究竟有冇機會5*呢
paper1應該得75/90 paper2A應該有66/80 乘埋ratio應該係8成2-3呢啲位 究竟有冇機會5*呢

你確定有呢個分就一定有
多謝大家快手咁比卷我,呢一兩日開始汁翻啲中四五補習學生同埋會做今年份卷;

今日已經將Paper 1 轉翻做Word format, 方便自己整by-topic + 補習用黎改試題:
https://drive.google.com/open?id=0B0pD-BZ4_mwwSTZmQXpObHNLYmc

之前個index既by-topic都會陸續update至包括2017題目...

堆資源都會繼續免費放出黎;目標簡單:比多啲考生唔洗補習,靠網上資源自學都可以拎倒5**;或者比啲學校老師懶到pastpaper都唔比既同學有一個地方可以搵倒佢地用黎溫書既野..

巴打真係有心

巴打真係有心

巴打真係有心

我用白紙教學法,自己手上都係得一堆 past paper
我都係用巴打 d 資源去補習
有冇人有英文卷睇下
Paper 1不嬲都好簡單
最多錯2條mc
題目其實年年差唔多
有d題目年年都咁Q多人錯既話下年實問多次

前幾頁 hi_cusis 巴打 upload 左
仲未有short question suggested answer
仲未有short question suggested answer

你想知邊題 多數書都搵到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞