【愛情/校園】當年我曾經追到一位女神,但我竟然飛左佢。

392 回覆
65 Like 9 Dislike
趕文模式啟動

追擊
同學食完飯就係射箭場出面集合,不得不說依到夜晚都幾恐怖。

文老師一早就幫我地分開哂組別,而我,阿彤,阿結,阿靜同阿婷分別係唔同既地方帶領其他同學。

排除左我地五個,差唔多每組都有兩個女同學,分得非常平均,文老師咁樣分應該係想測試下每組既男同學會唔會照顧女同學。

我地五個一早已經計劃好路線,第一組既同學帶好哂眼罩就跟住我出發。

其他組就等前面嗰組出發後既五分鐘再出發。

我地所計劃既路線係上山,行到燒烤場對出,再沿路行到籃球場,兜返去射箭場。

我帶住六位同學由射箭場往上行,一路上由最前既同學搭實我膊頭,佢地既隊形係兩位男同學行最前,中間兩位女同學,最後兩位男同學。

當要上樓梯既時候我無提佢地,當第一位男同學feel到要上樓梯佢就大聲同後面既五位隊員講小心啲,睇得出第一位男同學比較細心。

燒烤場出面既路比較難行,我放慢步伐,中途有位女同學唔小心差啲仆親,隊伍最後既男同學都好細心咁問佢有無事,洗唔洗停一停休息下。

女同學答唔洗我就繼續向前行,沿路上除左落樓梯都無其他特別,我地好快就兜到返終點亦都係起點。

我見佢地好開心咁除低眼罩,有幾位男同學都讚隊伍最前既男同學帶得好好,而有啲男同學就關心下頭先位女同學有無受傷。

而女同學就不斷多謝男同學既照應同包容,唔介意佢地行得慢同唔小心。

我見到依個場面都幾感動,大家都由以前既不理不采變到依家互相讚好同關心,打破左一直存在既隔膜。

其他組都陸陸續續咁番齊黎,文老師亦跟係最後個隊最尾一齊返到黎。

文老師見大家番齊黎就講左幾句:

「短短既路程我見到既係男同學既細心,無論係上樓梯定落樓梯仲有行啲難行既路,最重要既係對女同學既照顧。」

「我希望你地每位都記住頭先既一幕幕,話比自己聽有時只係大家唔肯去溝通,只要打破左隔膜大家都可以變到細心同融洽。」

文老師講完就放大家返房休息,有人即刻去沖涼,有人就行左其他人既房吹水。

由於我做完運動出左身汗,所以我都即刻去沖番個涼,洗左陣汗味。

而阿蔥,阿風同阿河同我一樣,阿結就留左係間房到玩下手機休息下。

阿結等我地四個沖完再去沖涼。

當大家都沖完涼番到房,阿風主動叫我地坐埋一齊傾下閒計。

傾計既途中我發現佢地三個都變得比較主動,肯同我同阿結分享下自己啲野。

而當佢地問到我點樣溝到阿彤依位女神既時候,我都笑笑口咁答佢地。

依一晚就係咁歡樂咁完左。
阿彤

太遲啦,不過係阿彤了
如果係現實發生
班上面啲同學見到男主角極速換畫
溝哂兩大女神
應該會比人話厹

啊靜
如果係現實發生
班上面啲同學見到男主角極速換畫
溝哂兩大女神
應該會比人話厹

啊靜

我都係啊靜
第二朝早我地比其他同學拍門嘈醒左,訓係最出面既阿風同我地講話有朝早班會活動,叫我地一齊參加。

我印象中好似無依個咁既活動,但既然叫到我地都勉勉強強起左身,因為尋晚傾計傾得太夜,搞到依家無乜精神。

我地五個係廁所梳洗完就去到足球場集合,去到既時候大部份人都未黎,只係得文老師同幾位同學。

我走過去問文老師:

「我印象中好似無依個活動架喎,係唔係老師妳搞架?」

「唔係我搞既,而係班上面其中幾位同學主動話搞既,佢地已經準備好哂係到等緊你地。」陳老師答我

我估唔到除左我地五個搞活動之外,仲有其他人肯主動搞。

等左差唔多十五分鐘,文老師見其他同學差唔多黎齊就講:

「我地班上面既幾位同學為大家搞左個活動為大家朝早醒醒神。」

「你地分番尋日既隊伍,我依家每組派一張任務紙,你地需要跟番任務紙上面既提示搵個地方出黎。」

「總共有四個地方,有啲地方吸個印仔就得而有啲地方就需要做少少野先得,等你地自己去發掘,五分鐘之後正式開始。」

文老師講完就分左我,阿彤,阿結,阿靜同阿婷分左去唔同既組,彌補番去左搞活動同學既空缺,而咁岩我個組就係尋日我帶領住玩夜行既隊伍,唯獨是我地組無少到人。

我未自我介紹有幾位男同學已經叫我做褲鏈仔,佢地唔提我都唔係好記得有依個花名。

「講下笑炸,你叫做夏至東我都緊係知,我地叫你做阿東無問題?」尋晚帶頭既男同學同我講

「無問題呀,你地又點稱呼呢?」我問返佢地

佢地輪流講自己個名比我聽,我亦都好快咁記住。

「阿靖,阿鈞,阿軒,阿紫同阿澄,今日多多指教啦。」我循例咁講左句

五分鐘過去,我地好快就跟住阿靖尋晚帶頭既個位男同學出發,根據任務紙上面第一個提示我地黎到食堂出面。

果然有個印章係欄杆上面,我地吸完之後就繼續提示去第二個地方。

「tvb大團圓結局?咩提示黎架?」阿靖一面不解咁問我地

「咪燒雞翼囉,去燒烤場啦。」阿紫好快咁答左,睇黎佢係tvb fans

果然行到上去燒烤場,已經有一位熟悉既女同學拎住印章企係到,無記錯既話依位女同學叫阿欣,可見我地班係幾咁生疏。

「好快手喎你地,咁快搵到係依個地方,不過你地需要完成一個任務我先可以幫你地吸印仔。」阿欣講

「你地需要搵兩個男同學孭住兩個女同學由依到行到最尾個燒烤爐再返黎。」

阿欣講完阿靖同阿鈞就即刻孭起左阿紫同阿澄,好快咁樣來回咁番左黎,我同阿軒就企係側邊睇住。

阿欣幫我地吸完印仔我地就向第三個地方進發,沿路我地見到有另外三組人上緊去燒烤場。

「三分神射手,一睇就知籃球場啦。」阿鈞講完就叫我地行快啲

但係我見到阿紫依然行得好慢,睇黎係尋日唔小心仆親扭傷左。

我同阿鈞講完佢就放慢番腳步,等阿紫唔洗跟得咁辛苦。

到左籃球場我地見到籃球框條柱又掛住左個印仔,我地吸完就去最後一個地方前進。

雀仔?個提示依兩個字,我地去左射箭場但無任何收獲。

我靈機一觸,就帶住大家去左羽毛球場,果然我見到有兩個男同學拎住印章企係到,佢地都讚我好醒。

「哇西利,你地應該係第一組拎左三個印仔,而依個亦係最後一關,你地只需要每人三十秒內跳繩六十下就可以過關。」其中一位主持既男同學阿浩講

但咁岩阿紫有少少扭親,所以阿軒同阿浩講由佢代埋阿紫跳,阿浩話得不過都係要係三十秒內跳八十下,已經放左水。

我地五個就一人拎起一條繩開始跳,估唔到阿軒雖然要跳八十下但都最快完成。

好快每個人都係指定時間跳完六十下。阿浩亦幫我地吸完印仔就叫我地去活動室等其他人。

我地一行六人去到活動室只係見到文老師坐左係到。

「哇咁快手既你地,半個鐘都唔洗就第一組完成哂。」

「雖然依個活動無獎,但係我諗你地已經有最大既得著,就係團結齊心,如果你地有分岐同唔合作,就無可能咁快完成依個活動,希望你地明依個道理。」文老師講

我地六個都點點頭,文老師講得好岩,缺少團結我地真係好難完成到依個活動。

隔左半個鐘,其他隊伍都到齊哂,文老師向其他組講番頭先同我地講過既野就解散我地自由活動。

臨散前再補充多句今晚七點半食完飯再黎依到集合。

我地既朝頭早就係咁充實有意義咁過左。
又黎篇超加長版
又黎篇超加長版

又黎篇超加長版

依家開始寫 等朝早起身睇啦
現實都係禁既話,就無單身狗啦

FF下好啦
現實都係禁既話,就無單身狗啦

FF下好啦

現實緊係唔會咁美好啦

依個故都係比大家輕鬆下同比自己FF下而作

BTW 多謝你有睇
啊靜
啊靜

唔好以為我唔認得你喎
啊靜

唔好以為我唔認得你喎

坐等番外篇
到左下晝既時候,阿風,阿蔥同阿河叫我同阿結一齊打籃球。

我話唔識廢事阻住佢地,但係佢地再三邀請之下我地兩個打埋一份,我換好運動衫再過去同阿彤講左聲就去左打籃球。

雖然我同阿結唔識打,但佢地三個都好落力咁教我地規則,又教我地點樣防守進攻,教下打下唔經唔覺就到左黃昏。

我地五個就返房換衫同休息順便沖埋涼,隔多陣就食晚飯。

做完運動特別肚餓,我食左兩碗飯都未夠,阿結就話我食極都咁瘦,我就笑番佢食咁少都咁肥。

食完飯之後大家就去左活動室集合,準備陣間大電視既活動。

我問阿靜準備哂啲題目未,佢話同阿婷準備左好多題目。

玩緊大電視期間我同阿彤都無參與到,只係同文老師企係側邊睇佢地玩。

「見到大家都肯打破隔膜玩得咁開心,我覺得好恩惠。」文老師對我地兩個講

「其實我地班啲同學好玩得,只係有時怕羞唔係好識同其他人溝通而搞到氣氛比較差。」我講

「經過依次班camp我諗佢地會學識表達自己同融洽好多,唔似上年咁死氣沉沉。」阿彤講

「希望佢地識得珍惜埋依一年半,好好享受埋依個中學生涯,唔好剩係得讀書。」文老師既感受我完全明白

講到依到我就比阿靖同阿鈞拉左出去玩。

大電視依個活動完左之後,文老師叫大家聽朝食完早餐就黎返依到進行最後一個活動,之後大家各自各返到房休息。

我地房五個人做足成日運動非常之累,所以番到房好快就訓著左,臨訓前我一諗到聽日就要離開依到就覺得好唔捨得。

到左聽朝大家一早就起左身,可能尋晚訓得幾好,我見同房既四個同學都好精神。

我地梳洗完食完早餐就去左活動室準備,有啲無食早餐既同學已經一旱到左係到傾計,我地搵位坐低之後就等齊人開始。

文老師見其他同學黎得七七八八就講:

「其實依個應該唔算係活動,應該講係一個分享會,我想搵啲同學自願出黎傾下你對依個班營既感覺同得着。」

聽到文老師咁講本來我諗住第一個出去講,但點知比幫手搞活動既阿浩出左去先:

「係尋日既跳繩活動,我見到每一組都相當團結合作,就算有其中一位隊員唔成功,其他人都無半句怨言,仲鼓勵做唔到個位同學。」

「仲有其中一組有一位女同學扭傷左,有位男同學肯代佢跳埋佢,可以睇得到我地班既同學係有細心團結既一面,只係之前大家打破唔到隔膜。」

阿浩講完之後全班都拍哂手,大家都好認同阿浩所講既野。

阿浩返埋位坐返低之後文老師就補充多幾句:

「阿浩講既野一啲都無錯,我依兩日都觀察到你地非常團結融洽,幾個活動都令到你地有所成長。」

「依個班會camp既目的就係想你地打破隔膜,令到我地班團結融洽啲。」

「依家你地每個人都做到啦,希望你地珍惜埋剩低既一年半,雖然要面對DSE,但我都希望你地珍惜中學既事同人,唔好等畢業先黎後悔。」

文老師講完之後,愈黎愈多人搶住出去分享,女同學就講男同學好照顧佢地,男同學就講玩得好開心學到好多野咁。

睇黎依個令大家都得着好多,到左下晝大家都汁好哂野準備離開。

雖然依個營地帶唔到,但我諗大家既收獲都非常之多。

三日兩夜既班camp無帶住任何遺憾下完左,我地臨走前係出入口影左張班相留念。

希望每個人都記住依個營裏面所發生既事,更重要既係大家已經打破隔膜,班上面唔會再死氣沉沉。
以前中學
班人一啲都唔團結
全部小圈子
到依家除左圍內果班
基本上都冇聯絡
以前中學
班人一啲都唔團結
全部小圈子
到依家除左圍內果班
基本上都冇聯絡

我都有經歷過,雖然多小圈子但係我自成一角,無乜點理

訓先啦,廢事聽日比你地追故
以前中學
班人一啲都唔團結
全部小圈子
到依家除左圍內果班
基本上都冇聯絡

我都有經歷過,雖然多小圈子但係我自成一角,無乜點理

訓先啦,廢事聽日比你地追故

經歷完三日兩夜既班會camp,又番返到正常既校園。

好多同學都利用課餘時間例如小息,午膳完或者放學既時候聚埋一齊玩各種卡牌遊戲。

更誇張既係有同學帶左紙牌麻雀返學校玩。

大家都肯放低讀書既時間輕鬆下同其他同學玩下小遊戲係一件難我可貴既事。

自從班會camp之後,睇黎佢地都明白高中生涯一閃即逝,所以肯抽時間出黎玩樂。

而除左自己班之外,選修科既同學亦都係伴隨我地三年既好拍檔。

點解叫拍檔?因為我兩科選修科好多時都需要出外考察地貌同歷史文物。

考察完仲需要分組提交各種報告,每位組員都要完成自己既部份,可以話係缺一不可。

我兩科選修科都有各自既whatsapp群組,中史群比較靜因為有老師係裏面。

而地理就比較多野講啲,通常大家都係問下功課,有時我會約仍地出黎食下夜晚。

本來都無乜人應機,但後來阿芬幫手叫自己班既人出黎食,變到我地每個月最少出黎聚一次。

而為左方便老師了解同學既長短處,有部份選修科都開始分班上堂。

面臨DSE愈黎愈近,大家面對既壓力都愈大,差唔多每日都需要兩至三份卷黎準備。

阿彤見我成績退步左都講解我做錯啲咩幫我補下習咁,自從過左一半中五,我地兩個拍拖既時間都愈黎愈少。

但我地既感情都無變淡到,反而因為學業而多左溝通。

某一個星期六,我地約左出自修室溫習。

「其實妳唔洗成日幫我溫習啦,妳有時間就顧下妳自己。」我同阿彤講

「鬼叫你係我男朋友咩,比著第二個男仔我一早放棄左佢。」阿彤講

聽到阿彤咁講我都有少少感動,但係.................

「阿彤,我有少少野想同妳講。」我講

「講啦,有邊到唔明呀?」阿彤一邊做自己份卷一路問我

「其實我諗住中六畢業就過去外國讀書,我中四既時候已經決定左,妳.............會唔會等我?」我好認真咁講

「妳依家同我做好依份卷先啦,唔好講咁多。」阿彤低頭做卷我睇唔到佢答我個時既表情

之後我地兩個都無出聲,大家各自各做自己份卷。

溫左同做左差唔多兩舍鐘卷之後我地就一齊離開自修室。

送阿彤去左佢屋企樓下,佢不忙同我打打氣要我加油唔好放棄就上番屋企。

而我自己行緊番屋企個時就諗,究竟阿彤頭先有無諗過我造去外國個件事?
過左一個星期之後,我地班收到班際足球既報名表,但由於人數上限連埋後備只有八人可報名。

而文老師亦拜託阿結幫忙簡人選進行比賽:

「由於人數限制關係,我地只可以派八位同學出賽,而想出賽既同學有十一位,多出左三位,為左公平起見,我地不如抽籤決定由邊八位同學出賽啦。」阿結好有領導風範咁講

在場十一位同學包括我都點頭示好,我地叫阿婷幫手將我地啲名寫落張紙再撕出黎,放落一個盒裏面進行抽籤。

為左公平起見,我地搵左文老師負責抽籤。

文老師順序讀出抽到同學既名:

「阿結,阿浩,阿蔥,阿河,阿靖,阿鈞,阿源,最後一位係........」

我好希望可以抽中我,話唔定依年係最後一場既班足比賽。

「最後一位幸運兒係夏至東,抽唔中既三位同學唔洗失望,我地可以係場邊幫手打氣,啦啦隊都好重要架。」文老師講

阿結叫抽中嗰八個人過去佢張枱到集合:

「今年如無意外係我地中學生涯最後一次既班際足球比賽,希望大家盡力去踢,攞個第一位番黎。」阿結講

「但係我印象中C,D班既人好多踢波都好勁,我地好難會贏到。」阿靖講出左重點

「未試過又點知呢,更何況我地依隊人都唔差,唔踢得都撞得,唔洗擔心啦,就算攞唔到第一,大家有享受過比賽都好夠。」阿結鼓勵我地咁講

填好報名表之後,阿結係小息就落左教員室將份表交左比負責搞比賽既阿sir。

放學既時候阿彤同我一齊返屋企。

「係喎,你地幾時開始比賽,我要同補習班個邊請假先得。」阿彤問我

「大概下星期三掛,如無意外初中踢完星期一,二就到我地。」我答

「不如咁啦,如果無你地贏到第一我就送份禮物比你啦!」阿彤笑住講

「拿,妳講架,唔准反口架。」

講完再同阿彤say左byebye之後我地就各自返屋企。

希望今次比賽贏到第一啦,有啲期待阿彤份禮物。
Lm
到左下個星期一我地收到比賽既時間表,我果然無估錯到,我地中五既比賽定左係今個星期三放學時段。

阿結約左我地正選嗰八位同學放學練習,小息個陣我就同阿彤講:

「今日放學我溫唔到習,阿結約左我地練波。」我同阿彤講

「唔緊要呀,當係休息下囉,有時都要放鬆下。」阿彤好體貼咁講

「妳都係呀,唔好谷得自己太辛苦,會有反效果架。」我講

「我有分寸架啦,唔洗擔心我喎。」阿彤答番我

「星期三妳同補習班請左假未?」我問

「今個星期除左星期六其他日子都請哂架啦,學你講唔好谷得自己太辛苦呀,所以今個星期咪想休息下。」阿彤答番我

我地傾左一陣就打鐘,我就返埋位上堂期待今日放學既練習。

由於放學個陣有籃球隊既訓練,所以我地求其搬左個龍門去一二邊就練下射波。

「我地仲未分正選同後備喎,抽籤又好似唔係幾好,不如我地搵個人守住龍先,邊個最快射入兩球既就做正選。」阿結提議

「咁搵邊個守龍門?又猜包剪揼?」阿鈞問左我想問既問題

「不如由阿靖做龍門啦,我記得以前中三既時候班際足球佢有守過仲幾守得幾勁。」阿源講

我印象中三好似班際足球有對過佢班,佢仲好似係班上面既主力。

「就咁話啦,阿靖龍門就交比你,剩低既七個人過黎猜包剪揼,贏既射先,輸既跟係後面。」阿結講

阿靖只好無奈咁接受守龍門既事實。

猜完既結果順序排隊,最頭既係阿鈞,第二阿浩,第三我,第四阿結,第五阿源,第六阿蔥,第七阿河。

跟番頭先既次序我地每人輪流射三球,最快入到兩球就做正選。

打頭陣既阿鈞只係入左一球,佢好失望咁行埋左一邊。

阿浩曾經係足球隊既成員,所以好快就入左兩球做左正選,而依家終於到我射。

「放膽射過黎啦,唔洗留力。」阿靖同我講

我好快咁射完第一球入左,第二球既時候唔小心炒左,到最尾一球我非常緊張,我怕做唔到正選令到阿彤失望。

排後面既同學叫我快啲,我等左一陣就射出左我第三球,雖然無乜力水,但竟然入左。我感覺到阿靖對我放左水。

而到阿結既時候佢竟然一球都入唔到,但佢竟然一句怨言都無就行開左。

阿源曾經做過主力所以好輕鬆就入到兩球,阿蔥亦係現任足球隊,兩球對佢黎講太簡單亦都好輕鬆入左,阿河射都未射過就做左後備,我見到佢有啲唔開心。

正選名單五位已經有結果,分別係阿靖,阿浩,我,阿源同阿蔥,其他人就做後備。

我地既練習主要都係練射波,帶波同扭波,練左差唔多兩個鐘我地就休息放學。

阿結話聽日比賽前比我地休息下唔洗練,等我地有最佳狀態上場。

就係咁我地一日特訓就完結左,番到屋企臨訓前我whatsapp阿彤話我做到正選:

「頭先放學簡正選同後備我成功做左正選,比賽個日我唔會衰比妳睇」我wts阿彤

「正選還正選呀,如果累到踢唔到就唔好勉強要換人呀。」阿彤秒回我

「得架啦,信我一定無問題,個日一定拎個第一返黎比妳睇。」我講

「我都好期待睇你地比賽。」阿彤講

我地傾左一陣我話眼訓就結束左wts對話。

我都好期待個日既比賽,更加期待阿彤份禮物。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞