【愛情/校園】當年我曾經追到一位女神,但我竟然飛左佢。

392 回覆
65 Like 9 Dislike
終於等到情人節前一日。我好期待咁一早起身番學,期望阿彤理番我,亦希望可以同佢重新開始。

遺憾既係阿彤今日竟然無返到學,仲等我鼓起哂勇氣,充滿期待咁想睇下阿彤見我解到條問題會有咩反應。

「做咩今日咁靜既,平時你都會聊我傾計,今日我同你講野你都淨係答嗯同哦。」阿靜擔心咁問我

「無野呀,諗緊野姐,係喎聽日情人節啦喎,妳準備同妳鐘意既男仔表白未。」我問番阿靜

「準備好啦,等緊聽日到炸,希望佢會接受啦。」阿靜話

「係男仔一定會接受既,真係好想知你鐘意既男仔係邊個。」我好奇咁問

「我鐘意既男仔一直都係我身邊。」阿靜細細聲咁講

「你岩岩講咩,太細聲聽唔到。」我話

無野啦,阿靜講完就嬲爆爆咁行左去廁所。

唔知係錯覺定咩野,我覺得阿靜比起前一年主動同健談左好多,希望佢成功追到佢鐘意個位男仔。

小息個時我去問阿權知唔知點解阿彤今日無返學,阿權答我話阿彤有啲事,聽日一定會返放心。

聽到阿權咁講我都放心好多,幾驚阿彤聽日都唔番。

放學返到屋企,我對住塊鏡練習聽日點樣同阿彤講好。

迷底已經解開啦、答案只有一個,諗黎諗去試黎試去都覺得自己咁講會好老套。

都係等聽日順期自然啦,我訓上張床到,幻想住聽日既畫面就訓着左。

今朝集隊既時候我見到好多女仔都拎住一袋野 ,睇黎裏面既野係要黎送比心儀既男仔。

我留意到阿彤手上都有一袋,睇黎佢尋日唔返學就係為左依袋野。

由於今日無中史堂,無咩機會同到阿彤單對單相處,所以我決定放學之後先同佢講。

今日既小息同lunch都特別熱鬧,唔少女仔都向心儀既男仔送朱古力,一見到依種情況,我就好期待。

唔知阿彤袋野係唔係送比我既啦?

終於等到放學,阿彤出左課室去左洗手間,依一刻我既心情可以話緊張到幾點。

突然阿靜拍一拍我膊頭,拎左袋野放係我面前再同我講。

「送比你架夏至東,其實我鐘意左你好耐,你可唔可以到我係埋一齊。」阿靜塊面紅哂咁同我講

班上面其他同學開始傳黎歡呼聲,有啲人話估你唔到喎夏至東,有啲就話在一起,在一起。

面對住咁既情況我呆左係到,我唔知點答好,我亦都留意到阿彤原來一早去完廁所企到係門口,我諗頭先既事佢應該睇到哂。

阿彤眼有淚光咁行番埋位拎起書包同袋野就好嬲咁走左,而我想追出去既時候先發現周圍既同學已經將我同阿靜圍埋一齊。

依一刻我唔知點同阿靜講,只好暫時答應左佢,成班同學一齊歡呼。

夏至東你究竟做緊咩諗緊咩,你個心明明得阿彤,點會搞到依家咁既情況。
唉kys口啦
仆街啦
唉kys口啦

什麼意思呢?
唉kys啦

什麼意思呢?

KillYourSelf
to 垃圾男主
唉kys啦

什麼意思呢?

KillYourSelf
to 垃圾男主

長知識了 ,趕緊故等多陣
接受完阿靜既表白同朱古力之後,我就話有急事所以要走先,我係其他同學既歡呼聲之下離開左課室。

我出左學校門口既時候,阿彤已經唔知行左去邊,就算見到佢我都唔知點樣面對佢。

行到一半路有人係後面叫住我,正想我以為係阿彤既時候,另轉面原來係阿結。

「做咩呀你,你之前唔係先講完幾鐘意阿靜既咩?依家追到人仲好似咁唔開心咁既?」阿結問我

「我係有鐘意過阿靜,依家都仲係。但係我唔係真心鐘意佢,我鐘意既只係阿靜既表面,而唔係內在。」我用返以前阿彤講過既說話同阿結講

「咁妳又接受阿靜?頭先同佢一五一十講清楚咪得。」阿結有啲嬲咁講

「我都想,但係頭先咁多人望住,加上又情人節拒絕阿靜會令大家都難做。」我講

「咁你最好快啲同阿靜講清楚,唔好令到佢誤會,拖落去亦都對大家唔好。」阿結好認真咁講

「嗯,我會架啦,記住唔好同人講依件事。」我叮囑阿結大家就各自返屋企

返到屋企我試左一粒阿靜整既朱古力,味道又甜又苦,就好似我依家既心情。

我點樣先可以同阿靜講清楚?點樣先可以同阿彤解開心結?

諗到依家我個頭就開始痛,我真係唔知點做好。

訓醒晏覺,我手機收到一個whatsapp,係阿靜send過黎。

因為聽日星期六,所以佢想約我出黎行下街,我無拒絕佢,仲想襯依次機會講清楚。

食晚飯個時,老豆見到枱上面盒朱古力就同我講。

「哇阿仔竟然有人送朱古力比你呀,係唔係男仔送架。」老豆講笑咁講

「緊係唔係男仔送啦,一個女仔送架。」我答番老豆

「乜你唔知我地個仔好多女朋友既咩?」母親都加把嘴講

「我都真係唔知喎,阿仔呀記住要對女朋友好啲呀,錯過左就無架啦。」老豆語重心長咁講

「知啦知啦老豆。」答完我就無再出聲

臨訓前我又諗左陣,難得有個女仔對自己咁好,依家同佢講番清楚會唔會太衰?

學老豆咁講,錯過左就無架啦。

唉唯有見步行步啦。

【唔鐘意人就唔好拖,咁做會傷害左女仔既感情】
留名
星期六下晝阿靜約我係火車站等,我準時到左,而阿靜都係五分鐘之後出現。

「等左好耐呀?」阿靜問我

「唔係呀,我都係到左五分鐘左右。」我答番阿靜

「唔好意思呀,簡衫簡耐左所以遲左少少出門口。」阿靜答我

我留意阿靜既衣著,白色上衣,黑色短裙,同阿彤之前聖誕節既衣著色調岩岩相反。

「行囉我地,出到旺角先食野啦。」阿靜講完就拖住我行去入閘

到左旺角之後我帶阿靜去左之前我食過覺得唔錯既茶餐廳食野。

入到去坐低之後阿靜睇完餐牌就叫左伙計過黎落單,一豌餐蛋麵,一碟揚洲炒飯,兩杯凍檸茶。

「你又知我鐘意食餐蛋麵既?」我問阿靜

「上年見你係小食部食親都係餐蛋麵所以咪知囉。」阿靜答我

阿靜講完依句我又諗番起阿彤,佢兩個講既野都非常之似,同埋都係咁留意我。

食完午餐之後,阿靜就拖住我行左去朗豪坊,仲同我講今日你要跟實住我,我帶妳行街。

其實阿彤同阿靜某程度上都幾相似,之不過阿靜主動過阿彤,不過我記得中三既阿靜唔係咁,究竟佢發生左啲咩事呢?

穿過幾條街,我地就到左朗豪坊,阿靜話搭到最上層最慢慢行返落黎會好浪漫,我就跟住佢。

搭電梯上去既時候阿靜問我佢整啲朱古力好唔好食,我話好食同甜到漏,佢答番我好似依家既我同佢。

我搵唔到一個位可以到阿靜講清楚,嚴格啲黎講我係無勇氣,但諗落其實阿靜變左依家咁都唔錯,或者我應該放低阿彤。

上到最頂層,我地兩個拖住手傾住計慢慢行返落下,經過啲有興趣既店舖就入去睇下,其實講真真係好浪漫。

行到去一間賣帽既鋪頭阿靜就拉左我入去,阿靜每戴完一頂帽都問我好唔好睇,其中一頂我覺得非常岩阿靜。

正面望阿靜真係覺得佢好靚好清純,帶埋帽更加顯得有啲可愛。

出左間鋪頭之後我叫阿靜係下一層等我,我話想去廁所,實則係買頂我覺得唔錯既帽比阿靜。

見阿靜落左去之後我就快快手入去買左頂帽再落去搵阿靜。

落到去我見到阿靜企係一二邊玩緊手機,我就行埋去戴左頂帽落佢個頭到。

「送比妳架,我覺得好襯妳,當係尋日情人節既禮物。」我講

阿靜面都紅哂咁同我講多謝,之後拖實我繼續行。

我地行到去一間夾公仔既專門店阿靜話想試下夾我地就入左去。

每次個夾一落去阿靜就會捉到我好實,夾唔到就會好失望。

拿夾埋依次就走啦,講完我就入左錢落去,我知阿靜好鐘意蛋黃哥依隻公仔,我就認真咁夾。

個夾落去之後,竟然夾起左隻公仔,再好順利咁跌到落個窿到。

我踎低拎完隻公仔起身個時,阿靜突然攬住我話好勁呀你,搞到我有啲唔好意思。

行多幾層我地就再搭電梯離開朗豪坊,搭電梯個時阿靜企我後面我睇唔到佢做緊咩。

佢篤一篤我背脊,我另過去後面。

阿靜竟然踎低左少少主動同我kiss左,kiss左五秒左右佢係我耳邊講。

【夏至東我真係好鐘意你】,面對咁既情況我呆左係到,依種感受同我kiss阿彤既感覺好似,只不過角色調轉左,係阿靜主動嘴我。

行到去旺角地鐵站我都仲未抽離到岩岩個一刻,真係好sweet好浪漫。

「做咩行左咁耐都唔出聲?」阿靜問我

「阿靜我都好鐘意妳,但係......」發生左頭先既情況我真係唔敢講個真相出黎

「但係咩呀?」阿靜問我

「無野啦。」我笑住同阿靜講

依個時候地鐵到站,我就拖住阿靜入左車廂。

對住阿靜我真係講唔到出口,依家情況可以話愈黎愈壞,或者換個角度黎講係愈黎愈好。

【當一個男仔遇到比佢主動既女仔時候,男仔就會慢慢比個女仔吸引。】
認真
如果係我
我會揀啊靜
可唔可以搞個小型投票

唔想故事入面嘅啊靜受傷

如果主角又拒絕啊靜
個故事就會無限loop
啊彤>n年後啊彤 = 啊靜>n年後啊靜
可唔可以搞個小型投票

唔想故事入面嘅啊靜受傷

如果主角又拒絕啊靜
個故事就會無限loop

無問題呀

多個二十個人留言投票,我就簡多人個邊寫落去

有睇開既快啲留言,聽日下晏3點半截數
可唔可以搞個小型投票

唔想故事入面嘅啊靜受傷

如果主角又拒絕啊靜
個故事就會無限loop

無問題呀

多個二十個人留言投票,我就簡多人個邊寫落去

有睇開既快啲留言,聽日下晏3點半截數

阿靜or阿彤 夠二十個巴絲就你地簡
我要啊靜
both
星期六下晝阿靜約我係火車站等,我準時到左,而阿靜都係五分鐘之後出現。

「等左好耐呀?」阿靜問我

「唔係呀,我都係到左五分鐘左右。」我答番阿靜

「唔好意思呀,簡衫簡耐左所以遲左少少出門口。」阿靜答我

我留意阿靜既衣著,白色上衣,黑色短裙,同阿彤之前聖誕節既衣著色調岩岩相反。

「行囉我地,出到旺角先食野啦。」阿靜講完就拖住我行去入閘

到左旺角之後我帶阿靜去左之前我食過覺得唔錯既茶餐廳食野。

入到去坐低之後阿靜睇完餐牌就叫左伙計過黎落單,一豌餐蛋麵,一碟揚洲炒飯,兩杯凍檸茶。

「你又知我鐘意食餐蛋麵既?」我問阿靜

「上年見你係小食部食親都係餐蛋麵所以咪知囉。」阿靜答我

阿靜講完依句我又諗番起阿彤,佢兩個講既野都非常之似,同埋都係咁留意我。

食完午餐之後,阿靜就拖住我行左去朗豪坊,仲同我講今日你要跟實住我,我帶妳行街。

其實阿彤同阿靜某程度上都幾相似,之不過阿靜主動過阿彤,不過我記得中三既阿靜唔係咁,究竟佢發生左啲咩事呢?

穿過幾條街,我地就到左朗豪坊,阿靜話搭到最上層最慢慢行返落黎會好浪漫,我就跟住佢。

搭電梯上去既時候阿靜問我佢整啲朱古力好唔好食,我話好食同甜到漏,佢答番我好似依家既我同佢。

我搵唔到一個位可以到阿靜講清楚,嚴格啲黎講我係無勇氣,但諗落其實阿靜變左依家咁都唔錯,或者我應該放低阿彤。

上到最頂層,我地兩個拖住手傾住計慢慢行返落下,經過啲有興趣既店舖就入去睇下,其實講真真係好浪漫。

行到去一間賣帽既鋪頭阿靜就拉左我入去,阿靜每戴完一頂帽都問我好唔好睇,其中一頂我覺得非常岩阿靜。

正面望阿靜真係覺得佢好靚好清純,帶埋帽更加顯得有啲可愛。

出左間鋪頭之後我叫阿靜係下一層等我,我話想去廁所,實則係買頂我覺得唔錯既帽比阿靜。

見阿靜落左去之後我就快快手入去買左頂帽再落去搵阿靜。

落到去我見到阿靜企係一二邊玩緊手機,我就行埋去戴左頂帽落佢個頭到。

「送比妳架,我覺得好襯妳,當係尋日情人節既禮物。」我講

阿靜面都紅哂咁同我講多謝,之後拖實我繼續行。

我地行到去一間夾公仔既專門店阿靜話想試下夾我地就入左去。

每次個夾一落去阿靜就會捉到我好實,夾唔到就會好失望。

拿夾埋依次就走啦,講完我就入左錢落去,我知阿靜好鐘意蛋黃哥依隻公仔,我就認真咁夾。

個夾落去之後,竟然夾起左隻公仔,再好順利咁跌到落個窿到。

我踎低拎完隻公仔起身個時,阿靜突然攬住我話好勁呀你,搞到我有啲唔好意思。

行多幾層我地就再搭電梯離開朗豪坊,搭電梯個時阿靜企我後面我睇唔到佢做緊咩。

佢篤一篤我背脊,我另過去後面。

阿靜竟然踎低左少少主動同我kiss左,kiss左五秒左右佢係我耳邊講。

【夏至東我真係好鐘意你】,面對咁既情況我呆左係到,依種感受同我kiss阿彤既感覺好似,只不過角色調轉左,係阿靜主動嘴我。

行到去旺角地鐵站我都仲未抽離到岩岩個一刻,真係好sweet好浪漫。

「做咩行左咁耐都唔出聲?」阿靜問我

「阿靜我都好鐘意妳,但係......」發生左頭先既情況我真係唔敢講個真相出黎

「但係咩呀?」阿靜問我

「無野啦。」我笑住同阿靜講

依個時候地鐵到站,我就拖住阿靜入左車廂。

對住阿靜我真係講唔到出口,依家情況可以話愈黎愈壞,或者換個角度黎講係愈黎愈好。

【當一個男仔遇到比佢主動既女仔時候,男仔就會慢慢比個女仔吸引。】

注意!!!!!!!!!注意!!!!!!!!!!!!!!!!!

《小型投票,比咁多位讀者選擇男主最後追番阿彤定繼續同阿靜拍拖,可以係紙言/連登留低你地既意願,多個二十個人就簡多人個邊繼續故事!!!》
啊靜
其實我覺得個故好好睇。
點解故事中既男主角一定係咁遲頓

當局者迷,再加性格問題。
阿彤
阿彤
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞