【愛情/校園】當年我曾經追到一位女神,但我竟然飛左佢。

392 回覆
65 Like 9 Dislike
點解故事中既男主角一定係咁遲頓

當局者迷,再加性格問題。

鐘意就好了~希望你繼續支持
暫時票數

阿靜:9票

阿彤:13票

最後22分鐘,未投快啲投啦!!!!

比住篇外篇你地睇住先
自從自我介紹個件事之後,阿東都好少同我講野,唔知係怕羞都咩。

好多時我問阿東野佢都係答一句就算,但後來聽阿禧講原因佢真係好怕羞。

阿禧仲叫我主動啲同佢傾計同留意下佢鐘意咩,咁我留意左幾個星期,發現佢每餐lunch都係食餐蛋麵,小息時間就留係位睇書。

有一次我,阿敏,阿禧同阿東四個人去食lunch,但阿東有功課問所以遲黎。

阿禧就叫我襯依個機會幫佢落單叫餐蛋麵,果然佢黎到問邊個幫佢叫埋野食咁了解佢。

當佢知道係我既時候我諗住佢會問我點知佢鐘意食咩而打開話題,點知佢淨係講左句唔該。

臨行番學既時候,阿禧話有野買就拉走左阿敏,我睇得出阿禧想比機會我同阿東單獨相處。

我決定要主動啲引佢講多啲野,正當我想開口既時候,阿東搶先過我問

「其實識左妳幾個月,都未知妳既花名同興趣喎。」

我諗左諗決定就答番佢

「花名,唔.......不如得妳同我個時叫我做檸檬,興趣係睇書」

檸檬依個名有個深層既意思係裏面,我心諗

「檸檬,檸檬,都幾順口,我會記住架啦!!」阿東講

我仲諗住阿東會問我檸檬點解,算啦起碼佢終於肯主動同我講野。

我決定更加大膽咁問佢一樣野,

「就黎聖誕節不如一齊出去玩下,我估妳都無約人架啦!」

佢諗左陣先答我,「當然無問題啦,難得有人約我」

我捉起佢隻手正想同佢勾手指尾既時候,阿東竟然怕羞到縮番埋隻手。

我同佢解釋番我想同佢勾手指尾,等佢無得反口。

佢最好快咁伸番隻手出黎同我勾。

阿東真係好單純怕羞,但我竟然慢慢鐘意左佢,我唔知佢對我有無感覺。

希望佢可以放膽咁表達自己諗咩,比個訊息我等我知阿東諗咩
如果我係男主
我唔會再傷害其他喜歡自己嘅人
已經錯過一次架啦

何況大家睇下上面
男主都係啊靜身上搵到啲啊彤比到佢嘅感覺

各位揀啊彤嘅
讀三思啊
樓主
如果啊彤勝出
希望你唔好寫到啊靜唔再相信愛情

btw,我好似認真左少少
最後票數係

阿彤:14票

阿靜既fans 對不起啦,我會盡量寫到阿靜唔會太傷心
最後票數係

阿彤:14票

阿靜既fans 對不起啦,我會盡量寫到阿靜唔會太傷心

自從同阿靜約會完,我地就穩定拍左拖兩個月。

而返學既時候,阿彤已經對我不理不睬,換轉係我都會咁做,我明白阿彤既諗法,我同佢係依段時間互相冷戰。

雖然我係鐘意阿靜,但硬係有一種唔係真心鐘意佢既感覺。

我係唔係當左阿靜係阿彤既替代品?

但每次見到阿靜我就會打消依個諗法,因為我真係唔想傷害到佢。

直到放復活節假既前一個星期,阿權約左我放學係佢課室等。

我諗應該同阿彤既事有關。

到左放學既時候我過到去C班既課室。

課室裏面既同學一早走哂,好似知道有究發生咁,得返阿權一個坐係到等我。

阿權見我黎左之後即刻起身係位到行出黎打左我一拳,但依拳既力度比較細,我覺得阿權係專登既。

「夏至東,究竟你想點呀?唔追番阿彤不特只,依家仲要同阿靜係埋一齊?情人節個日我見到阿彤喊住咁走,whatsapp佢又唔同我講咩事,直到前排我先知你同左阿靜一齊。」阿權好激動咁講

我無任何既回應企左係到,我唔知點答番阿權好。

阿權舉起隻手想打我另一邊面既時候,我無避開,更加好想佢打落黎打醒我,但佢無打到落黎而停左手。

佢另轉面同我講

「其實情人節前一日佢係為左整朱古力比你而無返學,佢仲諗住無論你解唔解到個問題都同番你一齊,但你竟然..........」我聽到出阿權背住我喊緊

「對唔住,我都唔想搞到依家咁,但個時情況所迫。」我講比阿權聽

「你唔應該同我講對唔住,要講既就搵番阿彤講,對我講無用,佢仲希望你有回心轉意既一日,但你唔好再令到佢失望。」

「你走啦,我要講要做既都做哂,跟住落黎睇你識唔識做啦,夏至東。」阿權依然背對住我講

我離開左C班既課室時候,我心裏面一直係到多謝阿權,係佢令我到知道要點做,我真心覺得阿彤應該簡既男朋友係阿權而唔係我。

但係我好快打消依個念頭,我唔想再令阿彤對我失望,唔想佢再為左我而傷心,唔想辜負阿彤對我既感情。

我下定決心一定要挽回依個局面,下個星期我要約阿靜出黎講清楚。

【如果妳係阿彤,妳會唔會再比機會夏至東?】
兩個都一齊食咗佢 咁咪唔會傷心
有女仔咁主動就好
根本揀啊靜先係good ending

主角食回頭草
好好彩地成功左
但就預左比啊彤串一世
成世都有條刺
久而久之就多拗撬
遲早分手
唔會長久
有女仔咁主動就好

隔成幾年都不離不棄
仲等到主角玩厭其他女
唔介意果下好野
太唔現實了
有女仔咁主動就好

隔成幾年都不離不棄
仲等到主角玩厭其他女
唔介意果下好野
太唔現實了

一顆心~~~~~~不變遷
預告定先,下一篇會有洋蔥,眼淺既人請做好心理準備。
預告定先,下一篇會有洋蔥,眼淺既人請做好心理準備。

想棄
https://www.youtube.com/watch?v=lO-jCwMqlQI 《聽住依首歌睇特別有感~》

復活節假第二日我約左阿靜食晚飯,同佢將件事講清楚。

晚飯個時大家都好靜,講左唔超過五句野。

我唔想係大庭廣眾面前同阿靜講真相。

食完飯之後我帶左阿靜去一個好靜既公園,依個公園平時下晝都無乜人,依家夜晚更加唔洗講。

我想開口個時,阿靜竟然搶先一步開口講

「阿東我諗我知道你想講咩,其實我一早知你同阿彤之間既野。」

「我知妳一直都好留意阿彤,我係阿結到打聽到你仲鐘意住阿彤,只係唔好意思拒絕我。」

我估唔到阿靜會知道阿彤同我之前既關係,阿靜繼續講落下。

「我知我係一廂情願咁去鐘意你,我好早就感覺到你唔係真心鐘意我。」

「同妳係埋一齊既時光真係好開心,多謝你令我改變,多謝妳肯同我係埋一齊,多謝你比左依段回憶。」

「男仔認真個樣會令女仔著迷,我記得中三既時候你教我做數,你認真個樣真係令到我好著迷,我個時成日借問數而望住你。」

「情人節個日妳接受我既表白,我個晚開心到訓唔著,所以夜晚whatsapp妳約你出街。」

「仲記唔記得去朗豪坊個次,個日可以話係我人生最開心既一日,可以同自己鐘意既男仔由最上層慢慢行落黎。」

「我仲好記得我個初吻,我依一世都唔會忘記,仲有好多好多野............」阿靜仲對住我強顏歡笑咁同我講

「夠啦,唔好再講落去。」我已經喊到連眼前既景象都模糊哂

我行前幾步攬住阿靜,係佢耳邊講:

「對唔住,其實我有真心鐘意過妳,其實妳係我遇過最好既女仔......」我喊到已經講唔出野

阿靜仲好溫柔咁掃我背脊,等到我心情平服番啲,阿靜就推番開我。

「走啦,夏至東,去追番阿彤,唔好要一個願意等你兩年既女仔等,仲有唔好再令佢為你而傷心。」

「真係好多謝妳阿靜,我欠妳既依一世都還唔清,同妳拍拖既日子我都會記住。」我講完阿靜就打左個手勢叫我離開

到最後都唔係我主動開口講清楚,而係要一個咁好既女仔同我講,佢好了解我,知我唔想傷到佢心先搶先問口講。

阿靜,對唔住,我就係個咁無膽都無用既男仔,我知妳係個好溫柔既女仔,希望妳可以搵到個真心對妳好既男仔。

依個時候我已經跑緊去阿彤屋企,我要重新挽回阿彤個心,同時亦唔可以令阿靜對我既溫柔白費。

係我人生遇到妳真係好,阿靜。

【唔好要一個鐘意妳既女仔為你傷心咁多次】

《寫到我都差啲喊左出黎,感動到唔想出文添》

主角真係好自私
我用左十五分鐘跑到阿彤屋企樓下既時候,我拎部手機出黎打比阿彤。

嘟嘟..........嘟嘟...............嘟嘟,響左一段時間終於有人接聽。

我講左句喂,無人回應我,但我知道阿彤係電話既另一邊聽緊我講野。

「我依家係妳屋企樓下呀,阿彤求下妳落一落黎,我有野想同妳講。」電話既另一邊依然無人回應

我收左線,係樓下期待住阿彤既出現。

等左五分鐘......十分鐘.......十五分鐘......二十分鐘......二十五分鐘我都未見到阿彤既出現。

我覺得依個係阿彤比我既考驗,佢想知道我會唔會好似以前咁,咁容易就放棄。

等左三十分鐘,我正想再打多一次比阿彤既時候,我就見到大廈門口有個熟悉既身影出現。

係阿彤,佢一身睡衣裝束,睇黎佢係睡夢中比我嘈醒左,好彩佢部電話唔係長期靜音型,唔係我今晚跑過黎就白費哂。

我見佢慢慢行過黎,我實在等唔切,我衝左上前攬住佢,佢好快咁推開左我,我覺得我地兩個突然之間變到好陌生。

「妳仲黎搵我做咩,唔洗搵阿靜啦咩?」阿彤好冷淡咁同我講

「我地係頭先已經分左手,佢知道我仲鐘意妳,所以放左手比我追番黎」諗番起頭先我有啲眼濕濕

阿彤聽完我講都有啲驚訝,再同我講

「妳又要一個鐘意妳既女仔傷心,妳究竟有無改變到?」阿彤問我

「我真心鐘意既係妳,依個係改變唔到既事實,阿靜係一個好女仔,我唔想佢同一個唔係最鐘意佢既男仔一齊。」

「仲有,其實我一早已經解開左妳個花名檸檬係咩意思。」我繼續講落去

「妳想將檸檬當成一份愛情,有甜,有酸,而當妳食到或者篤到檸檬皮既時候會有苦澀味,比如為一段感覺裏面既鬧交。」

我見到阿彤露出左久違既笑容,就好似我第一次見到佢既笑容。

「傻佬,咁簡單既問題你都可以諗左兩年。」阿彤今次主動攬番我

「對唔住,要妳等咁耐,我以後唔會再嚴自己襯唔起妳,唔會再離開妳。」我同阿彤講

「係至好講!」阿彤笑住答我

個晚我同阿彤傾到好夜,重新講過依兩年我發生左啲咩,佢又講下咁,我地就好似返到起點咁。

有妳係我身邊,我已經好滿足。

【兜兜轉轉又返到起點】

《唔洗擔心,我同阿彤之間既事未有咁快完結,希望大家繼續支持。》

啊東: 「冇。」

阿彤:「分手啦,你番去搵阿靜。」

阿彤:「分手啦,你番去搵阿靜。」

有冇雙結局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞