【愛情/校園】當年我曾經追到一位女神,但我竟然飛左佢。

392 回覆
65 Like 9 Dislike
仲有無
仲有無

520特別篇敬請期待
阿東:

仲記得我提出分手既時候,我就下定決心唔想佢再同我依個一無是處既人一齊,仲係心裏面祝福佢搵到個更好既男仔。

但我發現我點都忘記唔到佢,我地一齊經歷過既野,合照,禮物,仲有阿彤揮之不去既笑容。

明明係我唔想辜負佢先放佢走,我明明應該睇通哂,點解我個心仲咁痛咁難受?

係分手個一年既5月20號,我見到facebook有好多post都係叫鐘意人就表白呀,情侶既就大家互相送下禮物咁。

而我...............望住依一個個post我又諗番起阿彤......

如果我果時唔同佢分手,我地依家會唔會慶祝緊依一日?

我拎起手機出黎,開左whatsapp出黎搵封存對話,諗住阿彤已經一早block左我,點知我仲見到佢既頭像同狀態 。

佢既頭像係自己一個人企係海旁既背影,唔知邊個幫佢影相既呢,狀態係多麼想回到從前,唔知佢係唔係講緊我地兩個既關係。

我多手咁睇番以前既對話記錄,以前既我地乜都可以講一餐,睇下睇下唔知幾時開始睇野愈黎愈朦............

我好想再一次同妳無所不談,陪妳傾通宵,可惜依一齊都一去不返 。

好想同妳講多次我愛妳,挽回依一切,正當我輸入中既時候,妳突然既在線上令到我再次無膽將我所講既野送出 。

都係算啦,無謂再騷擾妳,刪左我想講既野就放低部手機,進入夢鄉裏面 。

阿彤:

我同阿東已經分開左兩至三個月,有人話過分手愈耐,女仔就會慢慢忘記個男仔,但我正正相反,我對阿東既事愈黎愈恥恥於懷 。

成日擔心佢無左我會唔會無心機讀書,各樣野我都為佢擔心,但我已經無可能再當面問佢,既然佢想分開我都要接受依個事實 。

但到頭來好似最放唔低既就係我自己,諗番佢由一個怕羞仔轉變為咩都係為我做既男仔,我開始懷念之前既日子 。

望住銀包既合照,分左手一段時間我都唔想攞走佢,我驚一拎左就會連同我地之間既回憶一齊流走,無得返轉頭 。

你地可以話我好蠢,仲以為有得返轉頭,係我就係咁傻,先至會鐘意阿東 。

係5月20號個日,無論係網上面定抑或街上面都有各種閃光彈,雖然我無比啲情侶閃親,但我同阿東一齊既回憶就不斷湧出黎。

我開手機諗住睇番以前我地既對話記錄,我連合照都無拎走咁當然亦都無block到阿東,更加希望佢仲會留意我既狀態,個句正正就係我想同佢講既野 。

點知一禁到入去就見到輸入中..........睇黎阿東亦都無block到我 。

唔知係唔係見到我一上線阿東由輸入中好快就變番最後上線時間 。究竟你想同我講咩?

我雖然好想問佢,但我無咁既勇氣,我睇左一陣我地之前既對話記錄,好快我就流哂眼淚,我唔想再睇落去,我lock番部手機,訓左落床,只係想依一日快啲過去 。

阿東x阿彤:

係我地復番合個晚,亦都係中四既時候個晚我同阿靜講清楚跑去佢樓下個晚,我好成功咁成功追番佢 。我地個晚就成晚係到傾閒計 。

「其實呢,你中二個時5月20號想同我講啲咩?」阿彤問我

「妳係唔係講緊whatsapp個陣?」我講

「係呀,你輸入中果時,明明見你輸入中但好快就off左 。」阿彤好奇咁問我

「簡簡單單三個字,可惜個時我連打出黎既勇氣都無,如果打左出黎你會唔會接受番我呢?」我講

「你依家連果三個字都唔講出黎,我依家都好難接受番你架喎 。」阿彤講笑咁講

「我兩年前想講既野亦都係我依家想講既野,我愛妳 。」我望住阿彤講

阿彤亦都望住我比左個幸福既笑容我 。

其實鐘意人既又唔洗等到520先講既,有心隨時都講得,依個日子只不過係比平時你講唔出既肉麻野係今日講出黎 。

快啲對你重要既人講聲:我愛你啦
有無阿東返嚟之後嘅後記
有無阿東返嚟之後嘅後記

有既,不過應該得好少
自從嗰次之後,每次我問阿東關於佢係外國既事佢都會粗略帶過。慢慢我地由每日傾電話變到一個星期三次,最後變到每星期一次。

我好驚我同阿東依段關係就咁就完,究竟係唔係每對情侶一過左頭三個月既熱戀期,大家就算有咩事都會開始瞞住大家?

定抑或係只係我自己諗得太多,阿東根本就無野瞞住我?

一諗到依到我個頭就好痛,我唔夠膽開口問佢,我驚一開到口佢會覺得我唔再信任佢,搞到大家冷戰。

我訓係張床上面,一直係到亂諗野,感覺我同阿東既距離愈黎愈遠,已經變到唔單止地方上既距離,而係大家既人生開始有分叉..........

講返我學業個方面,中學時候聽到既大學唔洗讀書,我可以話比你地驪係完完全全係假既,大學既生活係比中學更加辛苦。

每個sem(學期)都非常之壓迫,上堂少左好多同學係到講野,取而代之係一片沉寂既氣氛。

只有阿sir講野既每一堂,大家都好似被考試所困擾住咁。

我諗在坐既咁多位同學,每位都好想返到去細個既時候,無憂無慮咁過每一日。

小學時期既天真無邪,中學時期純真既愛情或者係輕鬆既初中生活,慢慢上到高中DSE既難關,我地都可以互相鼓勵咁捱過。

遺憾既係,我地每個人都迫住要長大,往事只可以默默咁回首,係腦海中回憶,有時諗番過去,不禁諗起好多遺憾。

「喂,阿彤,阿彤呀。」阿兒係隔離唔耐煩咁叫我

「sorry,岩岩諗緊啲野。」我係沉思中返到黎現實

「無咩特別野,我想問下妳識唔識計依條數啫?」阿兒好困惑咁望住條數

「哦依條其實好簡單,首先妳要調過黎,再將依個解左佢。」我好有耐性咁解答阿兒既問題

放學之後阿兒約左班中學同學出黎聚一聚,所以我地放學就各行各路。

臨分開既時候阿兒同我講:「得閒就約下中學同學啦,佢地算係妳生命內面最珍貴既朋友。」

「有機會先啦,快啲行啦妳,就黎遲到啦妳。」我講

其實我又何嘗唔想約佢地出黎呢...................

無奈既係中臬畢業之後大家都有新既生活,有人選擇返工,有人選擇繼續讀書。

或者有人會選擇出國留學見識下世界..................

想約出黎見一面係一件非常困難既事,好難就到大家既時間。

初頭可能有二十幾人出席,慢慢變到愈黎愈少。

唔係大家唔想見,而係要為自己既生活而忙碌。

返到屋企,望返謝師宴既相,我諗依次係唯一一次亦都係最齊人既班相。

諗番大家一齊經歷過既野,搞到依家有少少想喊。

由散沙變到團結,由陌友變到密友。

每件事都記憶猶新,唔知幾時再有機會大家再有機會約出黎聚下呢?

諗到依到手機就收到班群既whatsapp:

係班主任文老師send過黎:

好耐無見大家啦,不如大家聖誕節約到出黎bbq見下?

本來已經沉底既班群group由谷底彈返上黎。

但係等左半個鐘都係得一個人覆左句好,其他人唔知未睇到定點。

我都係等聽日先覆啦,睇下多唔多人去再算。

(sorry,抖左兩個幾月返黎收尾啦,依篇故完左可能會再開新一篇,將軍篇故我覺得有啲爛,仲有人睇既話比啲意見我.........
真係好對唔住要你地等咁耐。應承你地依篇絕對唔會爛尾))

比啲時間黎
我黎左外國已經過左三個月啦,差唔多完全習慣哂外國既生活模式。

去餐廳叫野食已經難唔到我,而去其他地方玩就有Alice帶住我。

由於我地兩個好多時做咩都係埋一齊,好快我地就成為左一對密友。

我對Alice既感覺似友非友,愈熟就感覺愈黎愈唔清楚對佢既感覺。

但係我知道,我係一個有女朋友既人。

有幾次出街佢無啦啦拖住我隻手行,我自己都有啲唔好意思。

直到終於有一次,我地去到一個地方有個好大既草地,我地兩個一齊訓左係到望住個天。

為左搞清楚佢對我既關係,我望住個天問佢:

「What do you think of me?」 我問

「you are so nice and sven guys...................」 Alice答我

「Sorry I think I need change my question, what do you feel of me?」 我換左方式問

「you are my best friend, just friend.」 Alice好似feel到我諗既野

「I think so, you are my best friend too.」 我咁應佢好似有啲怪

原來只係佢比較熱情,而唔係對我有感覺,雖然我一早估到,但依家親口確定左我放心左好多。

訓左係到差唔多十五分鐘,Alice你我隔離起身再拉住我兩隻手拉我起身。

「lets go, I think here can take a beautiful photo .」Alice邊拉住我邊講

我點左點頭佢就拉左我去前面個湖到影相。

番到寄宿既屋企,family見我番左黎就食晚餐,食緊晚餐既時候都有問我今日去左邊同玩得開唔開心咁。

佢地真係好關心同在意我,令到我好放心。

上到自己房,Alice inbox番今日影既相比我,我見唔無野做就睇番之前同佢影既相。

我地每去一個對地至少影左差唔多五十幾張相。我亦都由一個唔鐘意影相既人變到去到邊都要影幾張。

突然whatsapp彈左個message出黎,仲要係沉左底好耐既班群。

「好耐無見大家啦,不如大家聖誕節約到出黎bbq見下?」

係由班文任文老師send出黎既,係喎文老師唔提我都唔記得就黎聖誕。

難得一次畢左業既聚會我無得去,唉,我都好想見下大家。

等左陣都無人覆,我見阿彤online緊就打比佢問佢去唔去,順便傾下閒計。

嘟嘟......................嘟嘟...............................嘟嘟

響左差唔多三十幾秒佢都無聽,明明仲上緊線,我禁返出去佢已經變左最後上線時間。

香港個邊應該係朝頭早,可能咁岩阿彤起身禁熄鬧鐘。

唔知聽日訓醒會唔會有多啲人覆呢?我計好鬧鐘就進入左夢鄉。
有文
其實無咩特別野想講,只係有三個消息通知下讀者。

第一個消息係當年我曾經追到一位女神,但我竟然飛左佢依篇故預計今日內會完結,係真真正正既完結。
再係到講多次啦,多謝讀者肯睇落去,尾聲有一排隔左成個月先更新好對唔住,多謝你地既等待。
雙結局我諗要放棄依個計劃,一黎我想真正完結依篇故,二黎無謂要你地咁辛苦追。

第二個消息係依篇故同幫一個女仔課金,課到變將軍完結之後,將會有新既故事。
標題同初步概念我都諗好,新既一篇會好似女神咁前幾節會一日三篇,希望到時大家都繼續支持。

第三個消息係我開左個人facebook專頁,只要搜尋凍檸茶走檸檬就可以拉到我個專頁。
有興趣可以入去讚過好,有咩事都可以pm我,我全部都會覆。

係咁多啦,最後最後最後真係多謝一直堅持等到真結局既讀者,多謝你地。
阿彤角度:

我再訓醒既時候已經係下晏十二點幾鬧鐘一早比我禁熄左所以無響,係我久違既自然醒。

刷完牙洗完面拎部手機睇睇,竟然有兩個對話五十幾個message,訓醒之後我都唔記得文老師搞左個班會活動添。

第一個對話當然係班群,第二個對話係阿東send黎。

我決定睇左阿東個message先:

阿東:難得畢業之後既班會活動,參加下啦,我就話黎唔到啫。😔😔✔✔

阿東:妳睇下愈黎愈多人話去啦,遲多啲想見都唔會禁齊人架啦!!!😫😫✔✔

阿東:去啦去啦,起身記住即刻覆我啦!😝😝✔✔

感覺想阿東好想我出席依次班會活動。

阿東依邊我唔覆住,再睇下班群嗰邊先。

由得阿婷一個話去慢慢變到差唔多全班都覆話去,但係中間除左話去同唔去之外就無其他野講。

唔通全班都覺得依次唔見可能遲啲就無機會咁齊人?

我亦都回覆班群話去,計埋我出席既應該有二十幾人,佔左成班三份二。

我開始期待住一日既來臨,大家變成點啦?大家既煩惱係咩呢?

如常返多一個星期學就放聖誕假,班會活動亦好快到左。

我約左阿婷一齊搭車去燒烤場,畢左業之後間唔中都會約阿婷出黎飲下野,所以佢既近況我都知道。

「好耐無見過佢地啦,唔知有無變到啦。」阿婷講

「個樣就肯定無變,但諗既野應該會變。」我講

「咪鬼講到咁深奧啦,開心啲啦,,有無掛住阿東呀?」阿婷陰陰嘴笑

「無呀,無人掛住佢呀。」我嬲嬲地講

「好似有對情侶耍花槍呀~」阿婷講

我打左佢一下就無出聲。

我地到左之後見到大部份人都到左。

「阿婷,阿欣!!!」阿宜一見到我地就衝過黎攬住我地兩個

「唔好攬咁實啦,我透唔到氣呀!!!」阿婷好辛苦咁講

我地去左女同學個堆到坐低,男同學兩,三堆,女同學就得一堆。

「點呀妳兩個,讀書讀成點呀?」阿宜問我地

「hea下又一日hea下又一日囉。」阿婷講

「都幾大壓力呀,讀得有啲辛苦。」我講

唔經唔覺我地傾左十五分鐘左右。

依個時候係燒烤場入口我見到文老師同一個人行緊過黎。

你地睇下主角黎啦~~ wow~~~wow~

成班男同學係到歡呼。

依個人影有啲熟口面,我心諗。

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
阿東角度sad待續)
阿東角度:

訓黎訓去都訓唔著,時間已經係凌晨兩點半,對番香港既時間係朝早九點半。

班群除左阿婷話去之外就無其他人覆過啦。其實我真係唔明白,點解其他人一畢左業就好似唔想再理中學既事咁。

反正都訓唔着,我決定一個個whatsapp佢地,內容大概為希望佢地可以出席依次班會活動。

我一個一個人咁send,而阿結同阿靜咁岩起身見到就幫我手send比其他同學。

依刻除左感動之外我都諗唔到啲咩,其實大家都想見大家一面,只係唔敢行出依一步或者開口。

當我地send完分配好既同學之後我就去左訓覺,我由本來唔眼訓都變左好攰。

希望聽日起身我既whatsapp有二十個回覆啦。

今日我自然醒,唔知係唔係太着緊班會活動呢?

打開手機,有六個對話總共有三十幾個訊息。

其中五個係幾位同學真係有緊要事黎唔到,而我好開心,除左個五位之外,我地尋日有whatsapp通知既都肯出席。

文老師確定左時間同地點之後再通知我地。

而我亦都有一樣緊要事要同文老師講。

聖誕節好快就到,我同Alice同family講左聲之後就踏上左自己一個返香港既計劃。

除左幾個同學同文老師之外無人知道,連阿彤我都無,我諗依次突然其來既回歸,佢地一定估到估唔到。

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
阿東x阿彤:

我唔相信自己既眼睛,文老師隔離既係阿東!!!

「hello,大家好耐無見啦。」阿東對住我地成班同學講

識唔識到鬼妹呀? 慣唔慣個邊啲生活呀? 多唔多香港人讀書?

好多同學都爭住問阿東野,而我就企左係一邊,因為到依刻我都唔敢相信企係我地面前既真係阿東。

阿東係人群到慢慢行黎我依邊,佢每行一步我就愈想喊。

「對唔住,返黎都唔提早通知你,因為我想比個驚喜妳地。」阿東講

終於阿東開口講完依句我忍唔住攬住佢喊左出黎。

「你個衰人,下次再咁神秘我就嬲死你。」我用把沙哂既聲講

「係啦係啦,唔好喊啦,成班望住妳啦。」阿東尷尬咁講

周圍既同學有啲係到偷笑,有啲就感動。

其他同學同我講番原來係阿東一個一個咁whatsapp叫佢地黎。

我都估唔到阿東會做依啲野。

依一晚大家都講下自己既煩惱,我地聽完就比下意見。

聽完之後我覺得大家都比社會迫住去成長,面對自己既問題。

已經無得好似以前咁無憂無慮。

燒完雞翼之後,大家都準備各自反返屋企,臨散前阿東講左句:

「希望下次再聚,可以再見齊你地啦。」

有啲同學比左個ok手勢,班男同學就大大聲話ok,女仔就笑笑就算。

時候都唔早,阿東亦都決定送我返屋企。

成程車我地無停過咁講野:

「喂,你個金髮靚女呢?做左朋友定第三者呀?」阿彤嚴肅咁問我

「我地真係好朋友黎架,我有親口問過佢,佢都當我係朋友。」我講

「好啦,就信你一次。」阿彤無再追問落去

返到去阿彤樓下,佢好唔捨得我走咁。

「快啲返去啦,我好攰呀,岩岩返到黎香港就趕過黎,聽日再搵妳啦。」我講

「咁你過黎送個kiss比我啦。」阿彤講

我諗都無諗行埋去kiss左個一啖。

「byebye聽日見。」阿彤滿足咁講

我亦都同佢講左再見,之後我帶著攰到死既身體返屋企。

我覺得阿東真係變左好多,大膽左?有主見左?

同佢岩岩追我個時已經唔同哂,不過我都好鐘意依家既佢。

諗到依到我攰得濟就訓着左。

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

三年後~~~~

一個男仔係行李帶到拎完行李慢慢行出去候機大堂。

原來已經有三年無返過黎啦,男仔望下自己部手機月歷。

男仔出左大堂,周圍咁望,但始終搵唔到佢想搵既野。

依個時候有人係佢背脊攬住左佢。

男仔擰轉頭講左句:好耐無見啦,多謝妳肯等我咁耐。

攬住佢既女仔亦都眼濕濕咁望住男仔講:歡迎返到黎。

當年我曾經追到一個女神,但我竟然飛左佢,真真正正完結​。
7月25到而家都係得我一個睇
7月25到而家都係得我一個睇

可能有其他人路過呢
終於睇晒全部
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞