【愛情/校園】當年我曾經追到一位女神,但我竟然飛左佢。

392 回覆
65 Like 9 Dislike
「妳又要一個鐘意妳既女仔傷心,妳究竟有無改變到?」阿彤問我

啊東: 「冇。」

阿彤:「分手啦,你番去搵阿靜。」

有冇雙結局

可以,不過要等依個結局完左先
「妳又要一個鐘意妳既女仔傷心,妳究竟有無改變到?」阿彤問我

啊東: 「冇。」

阿彤:「分手啦,你番去搵阿靜。」

有冇雙結局

可以,不過要等依個結局完左先

加油,期待
有無得雙飛
我同番阿彤復合之後,差唔多成個復活節假日日都約佢出黎食Lunch。

今日係復活節假最後一日,我地亦都一齊食lunch,食完之後就一齊做功課。

「阿彤呀,妳識唔識我地班上面嗰個阿結?」我問阿彤

「唔係好識但都有講過幾句野,我成日都覺得佢好似非洲人,黑黑實實咁」阿彤講完都係到偷笑

「唔知點解呢,佢成日都知到好多野咁,尤其是我地兩個啲野。」我講

「唔出奇呀佢份人咁健談又玩得喎,好多人都鐘意同佢做朋友。」阿彤答番我

「不如妳講返妳同阿權之間發生過咩事?我都幾想知道下」我問阿彤

「你仲記唔得你話要分手個日?我自己一個人行到去地鐵站返屋企既時候,阿權就出現左係我身邊。」

「佢不斷講說話安慰我,令到我既心情慢慢平服番落黎,佢仲留低左電話號碼比我,話我一唔開心就可以搵佢傾。」

「咁我又唔想煩到阿敏同阿禧,所以就開始同阿權傾。」講到依到我打斷左阿彤

「係喎,妳知唔知阿禧點解退左學同去左邊到?」我問阿彤

「我都問過阿敏,但佢死得唔肯同我講。但我聽阿權講阿禧好似家庭關係而去左返工,詳情我就唔知啦。」阿彤答我

我諗阿結應該會知阿禧,我心諗無同到阿彤講

「咁妳繼續講番妳同阿權之間既事啦,我想繼續聽落下。」我同阿彤講

「基本上我同阿權誚哂我地之間既野,包括我對你既感覺。」阿彤講

「乜妳咁隨便就講比人聽我地之間既野架。」我扮嬲咁同阿彤講

「鬼叫妳咁鬼死蠢話襯唔起我就分手,我又無乜可以講到心事既朋友咪同阿權講。」阿彤真係嬲咁同番我講

「係既係既我蠢sorry彤姐。」我同阿彤道歉

「之後我就愈玩愈埋,搞到好多人以為我同阿權拍拖。」

「係呀係呀,我嗰時都以為妳地兩個拍拖。」我講

「其實阿權有同我表過白,但比我拒絕左,因為我仲好鐘意妳,但佢依然留係我身邊同我做朋友,佢真係一個好好既人。」阿彤有少少面紅

「岩呀,佢都想我地兩個係埋一齊,都係佢講番妳對我既感受我先肯下定決心追番妳。」我表達番我對阿權既感覺

「之後都無乜野啦,大部份時間都係我教下佢做功課,佢聽我講下心事咁。」阿彤講

唔經唔覺我地兩個已經傾左半個鐘頭,啲功課掂都無掂過。

唔好講啦,快啲做功課啦,我唔想又比安迪鬧呀。

我地同班又同選修科,有功課唔明就互相教大家。

有妳係我身邊就夠啦阿彤
有無得雙飛

雙飛就會變左甜故
樓主寫到男仔果種為拍拖而拍拖既情感出黎 唔錯唔錯
其實真係好寫倒中學時代既男女關係特質。
比較單純 純潔。
好似啊彤咁專一係太少見,唔係話冇。
現場中更多cases 正路基本啊權中間食倒。
呢個位就不得不反思一下,
像啊彤這種女子會不會come on James 呢? (當然故事未必會出到咁大個,純粹探討角色)
看似成熟不食人間煙火, 但這種不食人間煙火不是從經驗而來,而是從小就有這種自覺,
當她接觸更廣闊的世界時,也許變化,落差應該很大。

純廢up
其實真係好寫倒中學時代既男女關係特質。
比較單純 純潔。
好似啊彤咁專一係太少見,唔係話冇。
現場中更多cases 正路基本啊權中間食倒。
呢個位就不得不反思一下,
像啊彤這種女子會不會come on James 呢? (當然故事未必會出到咁大個,純粹探討角色)
看似成熟不食人間煙火, 但這種不食人間煙火不是從經驗而來,而是從小就有這種自覺,
當她接觸更廣闊的世界時,也許變化,落差應該很大。

純廢up

好似阿彤咁專一既女仔我就係咁難得遇過先希先篇故既出現
當然故事如無意外會係中六完結,寫到大學既偏離左我既原意。
出左社會或者大學已經係,好多人不論男女都係睇錢,樣先。
無車無樓就
而依家故仔我就表達番中學既愛可以好簡單純潔。
同時比樓主自high下

你講既野正正表達依家既社會,好有探討既價值
今日係放完復活節假既第一日,我約左阿彤係出面食完早餐先返學。

食緊野既時候我問阿彤

「陣間返到學我唔知點樣面對阿靜好,妳覺得我可以點做?」

「應該無乜野既,阿靜個日都主動放手,證明左佢應該睇開左,無問題架啦」阿彤答番我

「希望係咁啦,我都唔想同阿靜面阻阻。」我講

食完野我地就行返學校,一路上我諗番起好多回憶,阿彤第一次捉起我隻手同第一次正式約我。

我有一段時間好驚同唔番阿彤係埋一齊,依家總算可以放下心頭大石。

返到學校如常集完隊上課室,上到課室我本來想同主動阿靜打開話題,點知又比佢搶先一步。

「喂阿東依條數我又唔識解啦,可唔可以教下我。」阿靜問我

「緊係可以啦,但妳真係無野?」我問番阿靜

「可以有啲乜野呢?我一早睇開哂啦,唔洗擔心我。」阿靜已經估到我諗咩

「好啦,邊條唔識呀拎黎睇睇啦。」我問

教阿靜既同時我亦見到阿彤原來一直望住我地,阿彤微笑住用口型同我講「都話無野架啦」。

我同阿靜依家既關係同好似返到一年前咁,但唯一唔同既係我地兩個變到更加友好。

阿彤注意到我依排成績有稍微既下降就係小息同lunch幫我私人補習。

唔知點解阿彤教我既野特別易上腦,係因為佢係全班第二既關係,定係我地係情侶既關係,特別容易了解對方既諗法。

放學既時候,我同阿彤一齊返屋企,但佢又唔想咁快返屋企,咁我地兩個就拖住手周圍行下。

買下小食,夾下糖,行下格仔店,最後去公園打下韆鞦。

早知我同阿彤做既每一樣野我都覺得好幸福,最後我都係分叉路都分別,臨走前佢仲好依依不捨咁拖實我隻手。

我同佢講完聽日見啦阿彤先肯放手,我望住佢行遠左我先再行返自己條路返屋企,我地就係咁平平淡淡就過左一日。

【有人話,係中學未試過著住校服拍拖係一種遺憾,我答你依個講法係正確既】

《今日有要事做,可能淨係出到依一篇,對不起了咁多位讀者。》

啊靜無可能會冇野
佢知道改變唔到現實
只好永遠將份愛意埋藏係心底
啊靜無可能會冇野
佢知道改變唔到現實

遲啲出番篇關於阿靜既,滿足下你囉
女朋友係女神
中學拍拖真係不得不試
女朋友係女神
中學拍拖真係不得不試

唔係女神都值得一試架 放膽去追啦
女朋友係女神
中學拍拖真係不得不試

就黎四年喇
啊靜無可能會冇野
佢知道改變唔到現實

睇主角
有啲諗起以前嘅自己
所以先咁
女朋友係女神
中學拍拖真係不得不試

就黎四年喇

恭喜
啊靜無可能會冇野
佢知道改變唔到現實

睇主角
有啲諗起以前嘅自己
所以先咁

明既明既 不過有時過左去就要放低
女朋友係女神
中學拍拖真係不得不試

就黎四年喇

恭喜

四年好長囉 希望你地長長久久
人地話光陰似箭,我覺得係無錯既。

同番阿彤一齊我覺得時間真係過得好快。

由中二識佢,中途離離合合,眨下眼已經黎到中五。

升到上中五大家都為左準備DSE而奮鬥。

好多人都變到比初中成熟,為左自己既前途而努力讀書。

但係我覺得難得可以三年同一班就要更加珍惜依段時光。

就算要面對DSE都需要同班上面既同學多啲溝通交流。

老實講我地成班係中四既時候簡直係一盤散沙,

大家都黎自唔同既班別,大家都唔願意同其他人講多啲野。

就算講都只係學業上既話題,好少會有其他野講。

今年升左上中五班主任唔想大家係咁既風氣下讀書。

所以就舉辦就唔同既班會活動令大家團結融洽。

今年開左學三個星期班主任文老師就搞左個camp活動。

為左想我地班融洽啲,文老師就叫我同阿結叫多啲自己班既人參加。

「唉,死啦今次,我地班啲男同學好多都我行我素,好難叫到佢地參加架喎,文老師竟然比啲咁既重任我地。」我同阿結講

「不如咁啦,你就責備叫啲女同學參加,我就叫啲男同學參加,依班既男仔我都幾熟下。」阿結提出左建議

「好呀,不過我同班女同學都唔係好熟,未必叫齊到人。」我講

「你可以叫阿彤幫下手,橫掂你地都係番埋一齊,佢同依班啲女同學幾熟。」阿結同我講

唔知點解阿結又係邊到收到風,成日都知咁多野。

「好啦,咁我地分頭行事,我都想自己班團結啲。」我講

今年坐我隔離既係阿彤,我諗文老師已經知道我地拍拖所以好好人咁專登調我地兩個一齊坐,加上阿彤又可以係學業上幫助我,令到我覺得文老師諗野好周到。

番到位我就同阿彤講:

「文老師搞左個camp想多啲人參加,令到我地班融洽團隊,妳可唔可以幫手叫啲女仔參加。」

「緊係得,我都覺得我地班太過注重讀書好少交流,我陣間小息盡量叫多啲女仔參加啦。」阿彤答番我

就係咁,阿彤同阿結就幫手叫多啲同學參加camp依個活動,好快就去到報名既時候。
今日開始番一日三篇
啲情情塌塌雖然少左,但希望大家繼續會支持,可以睇到主角同阿彤既中六畢業。
等緊啊靜番外篇
特別係佢面對佢兩個嘅心理描寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞