【愛情/校園】當年我曾經追到一位女神,但我竟然飛左佢。

392 回覆
65 Like 9 Dislike
文呢屌你

我決定聽日先出,無咩靈感
好快就到左下個星期一,派卷對卷既日子。

朝早班主任節處理班務既時候,我就同阿彤傾閒計。

「點呀,你覺得自己中史會考成點?」阿彤問我

「中史我就好有信心,應該都有六成分數。妳又覺得自己點呢?」我講

「普普通通囉,應該唔會太高分。」阿彤講

「我覺得妳唔會低分囉,成日見妳日又溫夜又溫,點都有七成分數以上啦,係唔係先。」我講

「陣間就可以知道我地日溫夜溫既成果,我地兩個一定無問題既。」阿彤拉開話題

上堂鐘聲響起,我地亦拎左要用既文具就行去另一間課室。

何老師入到黎課室放低我地啲卷係老師枱就講:

你地覺得今次模擬DSE考試自己考成點?夏至東你發表下。」

我估唔到何老師第一個就問我,睇黎我今次衰左,不過唔緊要啦,照直講死就死,我心諗

「唔.........我覺得我令次自己考得都唔差,應該有六成份以上。」我緊緊張張咁講

「幾好,有自信心係一件唔錯既事。阿彤妳又點睇妳自己考成點。」何老師咁講搞到我覺得自己應該差到貼地

「我覺得自己今次比較差,應該只係僅僅合格。」阿彤咁講

何老師點一點頭講:

「我想同大家講既係,今次大家都考得唔錯,如果KEEP到去DSE,全部人拎到LEVEL 3以上都無問題。」

聽到何老師咁講我都有少少喜出望外,岩岩先比佢打沉完,依家又有番啲信心。

大家跟住自己班號出去拎卷,每個人拎卷既時候何老師都會同果位同學講幾句。

我見到阿彤攞卷果時何老師同佢講左好多野,阿彤亦好認真咁聽,阿彤番到埋位我就問佢考成點。

佢拎左份卷比我睇,成份卷既總分係80分,而阿彤竟然有65分,我望到都呆左,連出去攞卷都唔記得左。

夏至東出黎攞卷,何老師大叫我個名我先係位到出去。

拎到卷睇到分數係53分,我都即時放低左心頭大石。

何老師同我講今次考得唔錯,再努力啲都可以上到60分以上,同埋做卷果時要小心啲,錯既地方好多時都係大意。

講完之後我就行番埋位,阿彤亦都問完我幾多分都話我進步左。

雖然我同阿彤相差十幾分,但計番DSE既LEVEL已經差成兩個LEVEL。

「頭先你講我係唔係有七成分數以上我無答你係因為唔想你對自己成績低過我而失望。」阿彤講

「點會失望呢,妳考得好我緊係開心,而妳考得好過我亦係正常,妳比我更加努力去溫習,依個分數應得既,我仲會以妳為我目標追過妳既分數。」我講

「你識咁諗就好啦,我幾驚你會放棄。」阿彤講

一路對卷,阿彤亦都將我錯既地方講解一次比我聽,令到我下次唔會再錯,而有啲地方我岩佢錯我都會教番佢,大家互相提點咁樣先會有進步。

「由於份卷太多問題既關係,所以一日之內係對唔哂,我地下堂再講過。」何老師講完就放我地小息

行到返去自己間課室發現佢地仲未放得小息,我地課室上緊旅遊堂,我見到大家既面色都唔太好,睇黎今次考得唔係幾好。

果然有幾位其他班既同學係我地課室行出黎果時講左幾句話今次行得好差,我無意之中聽到。

返到課室放低文具同啲卷之後我就去左問下阿靜考成點。

「聽講今次你地好多人都考得好差,妳考成點?」我問阿靜

「唉,四成分數都無,今次死得啦。」阿靜好灰咁同我講

「唔緊要喎,今次只係模擬考試,仲有機會既,比多啲心機落去依科到,努力啲專攻依科一定會有好成績。」我拍一拍阿靜膊頭以示鼓勵

「嗯,我要再勤力啲溫旅遊依一科先得啦,咁你中史又未考成點呀?」阿靜問我

「唔錯呀都有六成分數,比我想像中高左。」我講

「咁你要KEEP落去啦,唔好一時好成績而放慢手腳。」阿靜鼓勵番我

我點頭示好之後就番左埋位,等待下一堂既來臨。

對左成日卷,終於到左放學既時候。

今日派既卷分數我都幾滿意,除左英文同數學我得四成分數之外,其他科目都過哂五成。

阿彤見我咁滿足就拉左我去行下街輕鬆下。

行過啲格仔店我地都入去睇下,夾下糖,買下野食咁,最後又坐左係商場附近既公園。

「我地幾耐無試過咁樣玩下行下食下?」阿彤問我

「對上一次我諗已經有半年啦,無辦法啦,有時我地都要為自己既學業而努力下。」我講

「岩既,你估畢左業之後我地仲多唔多機會可以咁樣輕鬆一日?」阿彤問我

「緊係會啦,點止畢業,出黎社會做野果時都會啦。」我雖然咁樣答,但實則上我完左DSE就要去外國,一年見面既機會都唔多

「係就好啦,我好驚中學畢業之後大家就失去哂聯絡,各自各為自己既生活而忙碌。」阿彤講

「就算幾忙都會抽時間出黎聚下既,大家感情咁好,一定肯抽時間出黎食番餐飯。」我講就咁講,實則上我諗既野同阿彤一樣

「唔好講到最長遠住,我地捱埋個DSE再算啦!」阿彤唔想整到個氣氛唔好而轉左話題

望住阿彤好有童真咁打鞦韆,我好想留住依一刻。

諗深一層,我地既中學生涯唔計假期真係所剩無幾,真心有啲唔捨得依間中學既人同事物。

希望畢左業之後,大家仲會保持連絡,唔好各散東西。

〈超級加長版

我高中都鍾意左阿彤咁嘅女仔.咁啱佢又係叫阿彤
可惜故事並唔係呢篇故咁
只好一路睇呢篇故一路FF中學同佢未發生過既故事
我高中都鍾意左阿彤咁嘅女仔.咁啱佢又係叫阿彤
可惜故事並唔係呢篇故咁
只好一路睇呢篇故一路FF中學同佢未發生過既故事

我想聽下你同佢之間既故事
我臨訓前一直係到諗,其實中學係一個拆散好朋友既地方,培養左六年既感情,要係中六既時候分別。

一諗到依到我就覺得唔捨得,初中既時候恨不得快啲畢業,而到左高中就唔捨得畢業,我地大家就係咁犯賤。

擁有既時候我地唔識去珍惜,到就黎失去先後悔,可惜一切都太遲,時間唔等人,我地都要被迫長大。

到左第二日既時候,由於尋日已經派哂大部份主科既卷,今日我心情都比較放鬆。

第一,二堂係英文堂主要講返尋日未講完既野同派埋剩低既聆聽同寫作卷。

兩份卷既成績都係我預計之內,四成分數再多少少,我已經幾滿意。

放完第一個小息之後就係我比較期待既地理堂,唯一依科我既成績最為漂忽。

一入到課室見到大家都幾沉重下,無人講野只係好靜咁等安迪既來臨。

「死啦,如果我連地理都炒埋,今鋪都全炒啦。」阿結細細聲同我講

「鬼叫你成日顧住玩唔溫書咩,日日放學見你唔係打波就同朋友去網吧。」我講

「咁溫書之餘都要休息架,長期溫書會痴線架。」阿結懶有道理咁講

「但係我好似唔見你有溫過書喎。」我嘲諷番阿結

「懶得同你玩,我溫左你見唔到遮。」阿結講

安迪老師唔聲唔聲咁開左門入到黎,見佢面色都唔係幾好。

「今次全部地理既人都考得非常之差,我平時教既重點無人用到,答長問題既時候話左要答最少2頁紙,有人夠膽死答得1版紙。」

「老實講中四果班講態度同程度都高過你地,收到卷就反省下自己既錯,如果你地連考內試都考成咁,咁真正既DSE就全部人都2以下。」安迪好嬲咁講左兩句

「成日都攞我地同中四比,佢地岩岩教既野緊係易過我地依家中五啦。」阿結同我講

我示意阿結收聲就出左去攞卷,60分滿分我得20分。

阿結攞完卷返黎我睇一睇,佢得15分仲差過我。

當全部人攞哂卷之後,安迪就繼續講:

「今次份卷過30分既人得四個,仲要全部都係女同學,男同學你地究竟有無認真聽過書架?」

安迪講完無人敢出聲......

「一陣一邊對卷我會叫一邊叫人答番自己個條錯咩,講唔到重點錯咩既就罰企成堂反醒,我已經記低左最多人錯既題目。」

安迪講完就全部人都即刻打醒番精神,好用心咁睇番自己份卷錯咩。

結果臨落堂之前差唔多有八成男仔都比佢罰企,當然亦都包括我同阿結。

「本來今日幾好既心情都比安迪掃走哂。」返到自己課室我同阿彤講

「我地又唔可以怪哂安迪老師既,我頭先聽番佢講大家錯既地方都係一啲好容易既題目,好多時都係我地唔小心同溫得唔夠熟先錯。」

「其實我地成班都應該反省下究竟係唔係自己溫得唔夠入腦或者理解錯左條題目,安迪老師講既野其實好有道理,只不過佢用比較嚴肅既方式講出黎,令我地大家印象更加深刻,先至會去改善」阿彤好認真咁講

「咁又係既,我睇番自己份卷真係有好多小錯誤同根本唔應該錯既題目,睇黎我都要反省下。」我歎住氣講

「記住有咩唔明或者唔識就問我,唔好收收埋埋搞到自己成世都唔明呀。」阿彤講

「得啦,有妳依個全班第二我個心都安樂哂。」我講

通識堂派卷既時候,由於我地需要分開兩班上,而我果半班因為考得唔錯,所以lunch既時候教通識既黃sir請我地一人一罐汽水。

放學既時候因為阿彤要去補習社補習我就自己一個人返屋企。

基本上要派既卷都派哂,要改進同埋需要更加努力既科目都知道,所以剩低既日子我要更加努力先得,唔可以成日煩住阿彤。
過左兩日,到左星期五,終於到左班會燒烤既日子。

班會活動進行之前我地當然仲要上九堂啦,因為今日唔係特別日子仲需要正常上堂。

對左差唔多成個星期既卷,今日終於變返正常上課既日子。

但係就黎放暑假,所以上堂果時都幾輕鬆,主要都係溫下書同講解下重點。

輕輕鬆鬆上完九堂之後就到放學既班主任節。

文老師一早已經分配好哂工作,三位男同學兩位女同學一齊去買野飲,其他人落地下幫手起爐。

食物、炭、燒烤叉文老師尋日已經同幾位同學買齊哂,無野做既就可以幫手包下金菇同蕃薯,每個人都有自己要做既野。

我,阿結,阿靖,阿彤同阿靜就幫手出去超級市場買野飲。

「不如我地再買啲棉花糖同麵包番去燒囉,兩樣野燒完都好好食。」阿靜講

「都好喎,我之前都試過,棉花糖好痴幾好味,咁就買兩包啦,我地咁多人。」阿結講

我地五個傾下閒計,好快就到左超級市場,阿結叫左我,阿彤同阿靖去買飲品,而佢同阿靜就去買棉花糖同麵包。

「自己就去買啲唔重既野,要我地去買野飲。」阿靖唔滿意咁講

「唔緊要啦,陣間比番幾支野飲佢拎咪得。」我講

我地最尾買左兩支可樂,兩排檸檬茶,再加埋兩包棉花糖同一包麵包就回程。

阿結話好急尿就拉埋阿靜一支箭咁番左學校,剩低我地三個。

「有無搞錯呀,搵啲藉口唔幫手拎野。」阿靖嬲嬲地講

「我地兩個人都夠拎,又唔係好重,可能佢真係好急呢。」我講

阿靖無理我慢慢咁行返學校,沿路上都係得我拎兩排檸檬茶阿靖拎兩支可樂,見阿彤女仔我地都無比野佢拎。

行到上天橋同拎住咁重既野我都開始無氣,阿彤留意到我就係我隻手到搶左一排檸檬茶幫手拎。

「唔洗妳拎喎,我仲夠氣,跑番去學校都仲得。」我死撐住咁講

「唔好成日咁逞強啦,我又唔係唔拎得野。」阿彤睇穿哂我諗既野

「岩岩妳搶我排檸檬茶果時,我諗番起妳第一次捉住我隻手,妳仲記唔記得?」我問阿彤

阿靖見我地兩個咁閃,就行快幾步遠離我地。

「緊係記得啦,就係天橋依個位果時你仲怕怕羞羞咁縮番埋隻手,搞到我都有啲尷尬。」

阿彤講番果時發生既事,講下講下阿彤就拖住我隻手,慢慢咁行返學校。

番到學校見到三個爐都已經起好哂,有啲同學已經開始燒緊野食。

我同阿彤擺低排檸檬茶之後亦都開始燒野食。

「自從到左中五既中後期,我地大家都好耐無咁輕鬆過聚埋一齊燒下野食傾下閒計。」阿欣講

「無計啦,我地每個人都要為下年既DSE奮鬥,大部份時間都拎哂黎溫書,依家總算可以比大家休息下。」我講

燒雞翼既過程大家都有講有笑,好少會有冷場發生,每個人都好投入依次班會活動。

燒完野食我地仲一齊玩下小遊戲,差唔多玩到八點幾先散場,當然我地都影左唔少既相做紀念。

玩到咁夜,天又黑哂所以我決定送埋阿彤番屋企,夜媽媽自己一個女仔返屋企可能會有危險。

沿路上我地都無乜講野,返左成日學又玩左成個下晝,我地兩個都好累。

去到阿彤樓下佢就循例講句下個星期見就返左屋企,而我就獨自一人慢慢行返屋企。

一路行一路諗畢左業之後,唔知仲有幾多次機會可以成班聚埋一齊輕鬆下呢?
Push
大家真係要比多啲心機讀書
好耐冇留過言
支持樓主
啲大人成日都話光陰似箭日月如梭,細細個既時候都唔覺,到我慢慢長大我先發覺依句說話係真既。

以前初中好想快啲畢業唔洗返學,但係一上到高中就變到好唔捨得,成日係到計自己仲有幾耐可以留係依間學校。

經過暑假既瘋狂補課,補課操卷既日子,開頭覺得幾辛苦,但對耐左就開始慢慢習慣。

我同阿彤兩個雙處既時間亦都少左好多,一黎佢補習社既時間愈黎愈密,二黎學校既補課令我地兩個都無多餘時間去拍拖。

成個暑假都係兩個星期至三個星期見一次,其他時間都係靠whatsapp保持連絡,有時視像下見下對方就好滿足。

今個暑假係我成個中學生涯之中最唔得閒既暑假,莫講話出街,連留係屋企既時間都唔多,所以話學校真係我地第二個屋企。

放完個暑假返學,大家都由中五升左上中六,暑假果時成日都見到大家,所以都無話有無掛住邊個。

集完隊上課室處理下班務,文老師見我地今年已經最後一年,所以都比我地自己簡位坐。

「你好似同我一齊坐左三年啦喎,唔悶既咩你?」阿彤問我

「悶就今年唔同妳坐啦,更何況我驚妳唔同我坐啲成績會退步。」我講

「點解妳好似將個事實掉轉黎講既。」阿彤笑住講

「各位同學,距離你地畢業既時間剩番半年都無,希望大家珍惜相處既時間,大家可以偏埋一班三年係一件好難得既事情。」文老師突然講

「仲有既係,我知道大家成個暑假都要補課好辛苦,但希望你地可以捱埋落去,捱啊!捱就得架啦!!」

我留意到好多同學聽完文老師咁講都好感觸。

無錯,無論幾辛苦,我地大家都要捱落去,為既係要係DSE到爭取到好成績​。
👍🏻
文老師講完就開始派發好多開學既通告同課本等等.............

當我望到上課時間表,我就覺得依半年一定會捱得好辛苦。

「妳睇下星期一最尾果三堂,睇見都想死。」我同阿彤講

「係喎.....三堂英文連堂,應該會攞哂黎做卷。做完一定會攰死。」阿彤講

「咁又未必做足三堂既,我覺得。」我應番阿彤

我地一路睇時間表,一路傾邊一日啲堂比較輕鬆,邊一日比較辛苦難捱。

開學日上既堂通常都比較輕鬆,好多堂都係一齊對下暑期功課,有啲堂就講下今年既流程。

放學既時候難得阿彤唔洗補習,所以我地下行街之後又去左公園坐。

「喂,阿東呀你畢左業之後會唔會唔記得我架?」阿彤突然咁問

「妳係唔係讀書讀到傻左?我點會唔記得妳呀!」我講

「畢左業之後你同我要行既路都唔同,有左新既生活同目標,我驚你慢慢唔記得我地之間既事。」阿彤低頭講

「傻啦,我地可以定期約出黎見下架,到時一定仲會親密過依家。」我講左個大話

「你話架,到時唔好搵藉口話唔得閒之後放我飛機呀。」阿彤講完就伸左隻手出黎

「我地勾手指尾啦,好似以前咁,勾左就唔准反口架啦。」阿彤望住我

我亦都微笑住伸左隻手出黎,依一刻我諗番起中二既我地。

純真無煩惱既我地,果時仲未識為將來打算,只係hea下又一日既心態,依家已經變左成熟既人。

送完阿彤返屋企之後,我亦都返屋企休息下。

食完飯我就好早就訓左係張床到休息,太耐無正常返學未調節番個生理時鐘。

我諗番起我今年應該就要過外國讀書,DSE對我黎講都唔太重要。

但頭先下晝阿彤講既野,我過到外國既新生活會唔會忘記我地之間既事?

仲要唔知讀幾耐再真正番黎香港,一諗到依到我就覺得好對唔住阿彤,過外國唔係一朝一日既。

最快都要至少三年先會返香港,又要阿彤等我咁耐時間,我係唔係太過自私。

諗到依到我就唔敢再諗落去,所以我瞇埋眼就訓著左。
工幹左幾日
工幹左幾日

我都好忙
今晚休息,無文出
樓主加油 好好睇啊
樓主加油 好好睇啊

好的,謝謝你
升左上中六已經過左三個月,除左操卷操密左之外.都無咩其他特別既事。

今日係難得一年一度既升中體驗日,我見無人幫中文科明sir手,我就拉埋阿彤兩個一齊係果日返左學校幫手。

朝早我地一齊食完早餐就返學校幫手。

「難得有假都唔抖下,傻的嗎?」阿彤問我

「最後一年啦都有時間咪幫下手囉,唔係遲啲畢左業想返黎都無時間。」我答

「咁又係,可以留啲回憶係依間學校都係一件唔錯既事。」阿彤講

好快我地就到左學校,見到有唔少同學已經準備緊接待升中生同家長,我地兩個都好快去左二樓負責既課室準備。

入到課室見到明sir同另一位老師係到講解緊陣間要做啲咩比其他低from幫手既同學知道,明sir見到我地到左就過黎同我地講。

「阿東,阿彤好準時喎。你地兩個陣間呢就負責依邊依個小遊戲,看圖估成語,陣間班小學生黎到你地就叫佢估,我諗你地兩個咁大個識做架啦,唔識就比下貼士,就係咁簡單。」明sir講完就番左去幫教班細既做野

「十個成語只要估中五個並寫低係張紙仔上面就可以有一個印仔,集齊三個就可以換領小禮物一份。」我照住規則讀出黎

「一,二, 三,我地依到岩岩好三個攤位,佢地要玩齊哂先換到禮物,啲成語都幾簡單,岩哂小學生既程度。」阿彤講

「橫掂都未正式開始,不如我地出去行下囉。」我問阿彤

「好呀,睇下有咩特別野都好。」阿彤講

我地同明sir講左聲之後就出左去周圍行。

禮堂有足毽隊表演,生物室有水母既介紹,地下有家長教師會既食物攤檔,其他樓層都有唔同科目攤位,我地行過睇完見有唔少小學生就返左自己既崗位。

返到課室已經有十到十五個小學生到左係到玩緊其他遊戲。

我地亦都好快咁埋位,好快就有幾個小學生衝左埋黎,我地簡單講解完就派張紙仔比左右兩個小學生。

睇黎依家啲小學生既中文水平都相對高,大部份都除左小小錯字之外都快而準估中哂五個。

我同阿彤教佢地寫返正字之後,吸左個印仔佢地就去左玩另一個遊戲。

當負責帶領小學生參觀既同學見佢地玩得差唔多既時候就會集合佢地,帶佢地去其他課室到玩。

如是者我地就做一輪,休息一陣就做第二輪,做到放lunch既時候。

明sir話今個午飯錢由學校所提供,所以只要出去食完再帶番張收據番黎就會比番錢我地。

我同阿彤無特登去食啲貴價野,一黎學校附近無,二黎唔係好肚餓。

所以我地兩個就去左以前成日去食既果間餐廳到食lunch。

去到坐低以前負責落單既個位阿姐唔知無返定無做啦,周圍都見唔到佢。

落完單之後我就同阿彤傾下閒計。

「好耐無黎過啦,升左上中五之後基本上lunch都係學校食,好少出黎食。」我講

「係囉,學校啲食雖然唔太好食,但最重要係平,加上食完飯又可以上課室休息下同溫下書,所以大家都好少出黎外面食午飯。」阿彤講

「真係好懷念以前中二既時候一齊出黎食飯既日子,可惜變既唔係間餐廳,而係我地.......」我講

「無計啦,我地被迫長大,有時啲野注定要變既你都阻止唔到。」阿彤唔係好開心咁講

我地食完lunch,阿彤話去買下小食同飲品等陣間空閒既時候可以食下飲下。

返到學校將啲單比左明sir,阿sir仲話我地可以買多啲野,反正全部錢都入學校數,我同阿彤都話無謂哂錢,明sir就笑笑口話下個星期比返啲錢我地。

距離下一班小學生參觀既時間仲有十五分鐘,阿彤就做住功課等,而我就扖左係張枱到訓陣覺。

第二輪我地由下晝一點半做到下晝五點半就收工放學。

我問阿彤去唔去行下街,佢話要返屋企溫下習同做埋剩低既功課。

我地兩個就咁各自番左屋企。

經過今日我諗番起自己升上中學既時候係幾咁怕羞同內向,依家已經變到一個識為未來打算既人。
最近呢幾篇好多生活向,好多人會冇心機睇

所以出多兩,三節就完

所以出多兩,三節就完

留名睇無疾而終
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞