[男人唔可以霉] 為咗報仇,我開始玩tinder

964 回覆
223 Like 22 Dislike
好睇!
lily 呢
用左三粒鐘追完
好好睇呀
Live...
Ms lin知嘅話會唔會後悔令到jfung 變成player ?
等文等得好辛苦⋯⋯
唔會掛...

基本上都唔關ms lin事

係jfung自己睇唔開
jfung係唔會俾Miss Lin知
除非係街撞到幾次 而次次都唔同號
仲以為每日更新添😩
又真係每日更新嘅
「係呢,你又知我係我嘅?」我問肥婆,因為我tinder嘅profile係九張風景相。

「我一直都坐喺麥當勞入面,見到有個人好慌張咁搵嚟搵去,咪知係你囉。」肥婆講。

「…對唔住,我唔係特登遲到…」我講。

「咁係因為咩事?」肥婆問。

「係因為…我個fd失戀…」

「咁你去咗陪佢所以遲到?」

「係…」

雖然我講嘅都係真話,但唔知點解,我覺得自己好似呃緊肥婆咁…因為我無講到個fd係女仔…

「咁你都可以同我講聲先架嘛!」肥婆講。

「我本身諗住趕得切…點知情況喺我預想之外…」我講。

「咁你枝花呢?係你原本就諗住送俾我嘅見面禮,定係想補償自己遲到嘅禮物?」肥婆問。

死…呢個問題點答好呢…肥婆一如既往咁敏銳,一個問題就正中我要害…

如果我答前者,即係話枝花我一早準備好,咁樣答嘅話就唔會令肥婆起疑心,但亦即係講大話…

如果我答後者,即係我喺已經遲到成粒鐘嘅狀態仲走去買花,咁樣講唔通,佢再深究落去嘅話就會知道真相…

我唔想同肥婆講大話,亦都唔想佢知道我啱先去見嘅係一個女仔,而佢手上枝花係我喺送俾嗰個女仔紥花上面抽出嚟…

屌…我冷汗都飆撚埋…到底點答好?

「有分別咩…?」最後我決定以不變應萬變。

「唔…算啦~無嘢喇~」肥婆講。

我偷偷鬆咗一口氣。

「我地而家做咩好,哈哈?」我問。

「你應該未食嘢架喎,唔肚餓咩?」肥婆問。

「但你食咗啦嘛…廢事要你陪我啦…」我講。

「咁你諗住餓到夜晚?」

「可能陣間行過買個包,我ok架。」我講。

「我唔ok呀!正餐點可以唔食!」肥婆斥責我。

「咁…是但去food court食啦…哈哈…」

時間已經嚟到下晝三點,food court都變得相對少人,我同肥婆好容易就搵到啱心水嘅位坐低。

一坐低,我就發覺問題出現…

之前一直都係同肥婆肩並肩咁行,所以一路上都無機會望真佢…

而當我地喺food court坐低嘅時候,就係面對面,只係隔住一張檯嘅距離…

佢望住我,我又望住佢…

「做咩呀?仲唔去買嘢食?」肥婆望住我講。

「係…係…」我馬上彈起身逃離現場…

屌…屌…屌…屌…屌…

點解我個心咁容易就卟卟卟卟跳…

點解…

心呀心…爭氣少少啦…唔好同女仔有親近少少嘅接觸就起勢咁跳啦…

唉…陣間仲有成餐飯要食,仲要係得我食…肥婆一定會起勢望住我講嘢…點搞呀…

「嘩好香呀!」我拎住食物坐返埋去嘅時候肥婆就開口講。

「你要唔要食啲?」我問。

正話等餐嘅時候我靈機一觸,諗起考dse oral嗰陣用嘅招數,就係望住人個鼻,咁樣可以避免eye contact嘅同時又可以令人覺得我係望緊佢。

「唔使喇,你食啦,哈哈!」肥婆講。

「睇唔出喎…」我隨口噏咗出嚟…希望肥婆唔好誤會…

「哈哈!我而家細食咗好多啦!」肥婆講。

「係呢,你仲記唔記得點解約我出嚟?」我問。

「記得,因為你問咗一個問題,而我想面對面同你講我嘅答案。」

無錯,同肥婆嘅見面一切都係源自我嘅嗰個問題。

「如果一個人係放得低嘅話,仲有冇一齊嘅必要,我記得你係咁問。」肥婆講。

「係…咁你嘅答案係…?」我問。

「我嘅答案係…唔知道。」肥婆講。

唔知道?唔知道嘅話就咁答我唔知道咪得囉…有需要約出嚟講唔知道咩?

我有啲困惑,但識咗肥婆嘅呢段時間入面,佢俾我嘅感覺係唔會做無謂嘅嘢,佢一定有佢嘅原因。

「願聞其詳。」我講。

「唔…點講好呢…可唔可以放低一個人,係最後最後最後直到放低到嘅時候先知答案架嘛…你一日未放低佢,你一日都唔知道你可唔可以放低佢,如果到最後個答案係放得低,但都唔可以抹殺當初嗰個人對你嘅重要性…或者咁問,你覺得人生點樣先係圓滿?」肥婆好認真好認真咁講,睇嚟佢好認真咁思考過我問嘅呢個問題…

「經歷好多唔同嘅嘢…?追尋自己嘅夢想…?你突然間咁問我都唔係好識答…哈哈…」

「唔…咁如果我話,經歷晒所有可以經歷嘅嘢,人生先叫圓滿呢?如果咁樣定義…放低一個人嘅過程反而圓滿咗你人生,係咪?就正如好多人都會追夢一樣,但又有幾多人可以實現自己嘅夢想?不過,追夢嘅過程,對於嗰啲人嚟講,都係幸福嘅。所以我嘅結論係,每個人嘅生命,都只係一個又一個過程,而同一個人一齊係唔係必要,並唔係取決於嗰個人放唔放得低,而係取決於你可以喺任何一個過程入面體會到啲乜嘢,完!」肥婆一輪嘴講完佢嘅見解,我消化唔切。

但有一句說話好入腦嘅就係,每個人嘅生命,都只係一個又一個過程…

呢個過程完咗,就進入下一個過程…

雖然我仲未係好明肥婆嘅說話,但就好清楚感受到心入面嘅一個霧霾區域,開始慢慢消散。

我望住眼前嘅肥婆,真係好想請佢食肉。
我都消化唔到,睇咗兩次都唔明
最後嗰句
都係嘅 放低完先知自己放得低
有頭髮邊個想做癩痢呀
好想聽埋肥婆以前嘅經歷
同j fung剛好相反
我望住眼前嘅肥婆,真係好想請佢食肉。
我消化到
即使你最後有無放低到個個人,但係唔可以否定左呢個人曾經為你帶來既開心同經歷。而點解要最後最後先知可唔可以放低,係因為你係個堆錐心刻骨既過程入面,慢慢去適應,思考。最後經歷完呢啲「過程」,自己既心自然會有答案。

同一個人係咪一定要一齊,就在乎雙方係「過程」入面體會到乜野...而如果最後真係有一齊到既,「一齊」就係一個由過程堆砌出嚟既「結果」。而如果無過程,永遠都唔會知道答案...

樓主又一次點醒左我
我記得佢曾經同我講過,愛,唔一定要起埋一齊。但係我經歷完呢堆過程,我都係放唔低...
寫得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞