[男人唔可以霉] 為咗報仇,我開始玩tinder

964 回覆
223 Like 22 Dislike
快啦
p牌無得評分出文啦
呢個故都啱睇
「喂?」佢接聽。

「你喺邊呀?做咩唔覆我whatsapp呀?知唔知我擔心你架?」海傍好靜,臭雞二號把聲又好大,所以我都聽到晒佢講咩。

「我喺邊做緊咩使唔使同你交代呀!」J鋒語氣都幾重咁回應。

真不愧係J鋒,我內心暗暗咁佩服咗佢一下。

「咩喎…咁我擔心你呀嘛…」臭雞二號態度擺明軟化咗,聲都收細埋,不過我仲聽到。

J鋒見到我咁好奇,都索性開埋擴音。

「我個fd失戀,我陪緊佢呀。」J鋒答。

「男定女嚟架?」臭雞二號問。

「唔知呢?」J鋒故弄玄虛。

「喂也!快啲講!你係唔係同第二條女一齊!」聽落臭雞二號都幾緊張咁問。

「唔係呀,有你我仲使乜有第二條女呀?」J鋒突然之間好溫柔咁講。

但你明明就入佢電話做臭雞二號…

「算你啦!返到屋企打俾我!」臭雞二號好似冧晒咁講。

「得喇,收線喇。」

「拜拜~」

J鋒連拜拜都無講,就直接收咗線。

高手。

我滿腔疑問,但又唔知點樣開口問好。

「想問咩?」J鋒睇穿我。

「點解要將個名set做臭雞二號呢?」呢個係我最大嘅問題。

「心態呀,係心態!呢種係我對自己嘅自我暗示,令對方喺我潛意識入面被貶到一個最低賤嘅地位,咁樣我喺男女攻防戰入面先可以處於上風!」

「哦…原來係咁…咁…點解係二號呢?」雖然有啲明知故問,但我都想確認一下。

「一號有人,咁佢咪二號囉!仲有三號同四號!」

「你而家同緊四條女一齊呀?」我嚇咗一跳。

「條j生出嚟係要用架!」J鋒拋出自己嘅名言。

「因住虧呀…」

「好似你咁,咪無撚用囉!哈哈哈哈哈!」

「我有用呀…日日都用添…」

「屙尿定打丁呀?哈哈哈哈!」J鋒毫不留情咁恥笑我。

如果唔係同佢識咗十幾年,我真係會打鳩佢。

不過調返轉諗,越熟嘅朋友先可以越無底線咁笑鳩對方。

我同J鋒係幼稚園加小學同學,兼且係鄰居。

細細個開始,老師就對佢寵愛有加,因為生得可愛。

呢個世界就係咁唔公平,就連我老母嚟接放學嗰陣,都會搣佢面豬登同摸下佢個頭。

小學嗰陣即使闖咗禍,老師都以為係我帶壞佢,剩係罰我唔罰佢。

隨住我地慢慢大個,佢輪廓越嚟越深,成個後生版希哥咁。

而我,就連妒忌佢都做唔到。

記得小六嗰一年,班上面嘅女同學情竇初開,圍內搞埋啲咩靚仔選舉。

上至老師下至隔離班,全部俾amy list晒出嚟,俾班女同學投票。

amy可以話係班入面女同學嘅首領,嗰期佢鍾意聽周杰倫,啲女同學就聽周杰倫,嗰期佢鍾意金城武,啲女同學就鍾意金城武。

好簡單,因為amy生得標緻。

其他女同學覺得,同amy鍾意埋同一樣嘢,就會提升到自己嘅格調。

你話無知多好。

起初我以為個投票只係佢搞出嚟過下癮,但就完全無諗過係衝住我而嚟。
fast
快!!
fast lahh
Lm
留名 鍾意睇你寫嘅文
多謝
幾過癮
有故唔睇,罪大惡極
同埋因為你係我睇過嘅連登故入面,文筆最好果個
一定睇
個所謂選舉並唔係單單投出最靚仔嗰位,仲要投出最差、最唔想同佢發展嗰位。

啱先都提及過,只要amy鍾意啲咩,其他女同學都會跟住一齊鍾意,相反,amy唔鍾意啲咩,其他女同學都會同樣唔鍾意。

「唉吔,真係好難揀呀…最好一定係阿鋒啦,但揀邊個做最差呢…」小息嗰陣,坐我隔離嘅kelly好苦惱。

自問靚仔就絕對唔係,可能仲稱得上樣衰都未定,但講到最差,班上面起碼有兩三個同學墊我底,所以我都幾有信心唔會被揀中做最差。

殊不知呢個時候,amy行過嚟,咁樣講:

「遠在天邊,近在眼前!」

我瞄一瞄amy,心諗:唔係講我掛?

「你指…佢?」kelly幫我問出咗心入面嘅疑問。

「如果俾我揀,都係佢架啦!」amy完全當我透明,兜口兜面咁俾說話我聽。

我屌你咩,無怨無仇,點解要咁樣對我?你咁樣講一講,我實高票當選都似…

我怒啤咗amy0.25秒,然之後死死氣望返落檯面。

雖然由細到大同J鋒出雙入對嘅經歷已經話咗俾我知世界嘅殘酷,被寵愛呢啲嘢從來沒我份我亦都欣然接受咗,但身為一個男性,點都唔會想俾人揀做「最差、最唔想發展」囉…

我都有尊嚴架…

明明仲有肥偉、暗瘡強、臭傑呢三劍俠,點解係要玩鳩我?

我內心不斷咆哮。

「咁樣呀…哈哈…我都係遲啲先揀。」kelly回應,好明顯佢已經作出咗選擇,只係顧及我感受而唔揀住。

其後結果出咗,我力壓三劍俠,同J鋒雙雙贏出呢場選舉。

amy仲大肆宣揚,整咗兩個紙造嘅獎盃出嚟,仲話要喺小息搞個頒獎典禮。

我天生毒撚性格,逆來順受,根本唔識得拒絕,至於J鋒,我就更加諗唔到佢會拒絕嘅理由。

小息嚟到,amy拎住兩個紙獎盃走出教師檯,拍兩下手掌,就吸引咗全班嘅注意力。

「首先喺度多謝班上女同學對投票嘅熱烈參與,經過我一輪統計之後,已經有咗結果喇!而家有請兩位分別贏出選舉嘅同學出嚟,分別係阿鋒同phillip!」amy喺教師檯後面演說,J鋒喺自己個位望一望我,然後就行咗出去。

我就戇居居咁坐咗喺個位到,諗住賴死唔出去。

「大家俾啲掌聲鼓勵phillip!」amy條八婆翩動同學起哄。

班上面其他女同學開始拍手,仲引嚟一啲喺走廊嘅隔離班同學圍觀。

我坐喺位,感受到嚟自四方八面嘅視線,最終都係抵抗唔到群眾壓力,行咗出去…

快啲完啦快啲完啦…

我一路行一路心諗…

「兩位主角都嚟齊喇,最緊張嘅環節嚟喇喎!就係揭曉邊位係最好,邊位係最差,哈哈!不過相信大家心入面已經有答案!」amy繼續演說,而我已經難堪到一個極點。

「首先宣布最好嘅係…」

嘭!

amy仲未講出人名,J鋒就好大力咁拍咗落張教師檯到,成個班房連走廊都靜晒。

「玩夠未?好好玩咩?」J鋒好冷靜咁啤住amy講。

amy就呆晒咁望住J鋒。

「整埋啲垃圾出嚟,浪費地球資源。」J鋒拎起個獎盃,一嘢撕爛佢,然後順手拎去廢紙回收箱。

「慳啲啦,八婆。」J鋒語帶雙關咁鬧鳩amy,我望住佢背影,感覺何其壯大!

amy仲嚟唔切反應,J鋒就望過嚟示意我返位。

如果我係女,大個一定嫁俾佢。

可惜我係仔,所以我地就變咗老死。

雖然amy喺女同學嘅心入面地位超然,但落佢面嘅係J鋒,對班女嚟講係另一個次元嘅存在,所以件事過咗之後,成班就好似回復平常咁。

嗰日放學我如常同J鋒一齊走,佢仲同我講對唔住,話咩可以早啲阻止呢件事。

我傻撚咗咁喺度笑,嗰日之後,我就無辦法再妒忌J鋒擁有嘅所有嘢。

因為佢係我最好嘅朋友。
呢D真係一世老友
新讀者留名
呢啲唔係MK啦,真mk只會欺凌埋一份
J鋒好型
係新故呀!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞