[男人唔可以霉] 為咗報仇,我開始玩tinder

964 回覆
223 Like 22 Dislike
文呢
準時之鬼去咗邊
去左j鋒屋企煮飯仔呀?
唱完之後我好瀟灑咁放低支咪,然後頭也不回咁坐返去原本坐緊嘅位,呢個時候就梗係會有幾個女同學過嚟搲水吹兼吹噓我兩句,呢啲情形我都慣。

雖然唔係特別鍾意呢類嘅女仔,但都無話特別討厭,因為我知道佢地都係懷著好意嚟同我溝通、相處,所以我例排都係會保持一種來者不拒嘅態度,但就唔會話交個心出嚟。

或者人真係犯賤,對住一啲自己觸摸唔到嘅目標,先份外在乎、著緊…

可能我對miss lin嘅感覺,都係源自呢種距離感…

呢三個月入面,我不停咁問自己幾個問題:

到底令我著迷嘅係miss lin本身,定抑或係追逐觸不可及目標嘅嗰種患得患失感覺呢?

到底我係怕失去一個人,定係怕失去一個目標呢?

無論我問自己幾多次,都係得唔出標準答案,畢竟我都只係第一次對異性產生呢種感覺。

但唯一可以肯定嘅係,我唔想喺佢嘅世界入面消失。

我唱完之後就坐咗喺度等miss lin唱,因為注意力俾女同學分散咗,搞到我無留意到miss lin點咗咩歌,而我地嘅歌單又係較隨機播放,所以我連急尿都唔敢去屙,怕錯過miss嘅演出。

結果皇天不負有心人,喺我賴尿之前,終於見到佢拎起支咪。

電視機顯示嘅係一首我無聽過嘅歌,係胡清藍嘅兩個世界。

起初我仲以為佢會點告別校園時呢類行嘢,點知完全唔係嗰回事。

前奏起遠,miss lin準備開口唱:

「傷感故事,誰真的愛聽…」
「特別那是你,怎麼忍心…」

「兩個不同世界,要走一遍,路會有多遠…」

「Goodbye my wonderful world,一句再見都未留…」
「是我怕你淚流,還是我說不出口…」
「Goodbye my wonderful world,愛得最深的朋友…」
「最需要我的時候,我轉身走,未留下理由…」

我一路聽,一路死忍住眼淚,唔知點解就係好想喊…

有人話過,只要你留意一下某個女仔鍾意嘅歌,你就會大概知道佢諗緊啲乜…

我唔覺得一首歌嘅歌詞可以100%形容晒一個人嘅心情,但或多或少,都總有一兩句中。

尤其係當miss lin唱到「是我怕你淚流,還是我說不出口」呢一句嘅時候,我覺得佢係唱緊俾我聽…

佢點呢首歌,係唔係就係想話俾我聽,我地係兩個世界嘅人,就算唔係隔住生與死嘅距離,我地之間都係有不可跨越嘅牆壁呢…?

我控制唔到自己咁樣諗…
夜少少繼續
有聽過兩個世界 係完全曝露年紀
利申 葉念琛粉
胡清藍首歌其實幾洗腦
傷感故事 誰真的愛聽
特別那是你 怎麼忍心

Oh Memory 多年不停逃避
對你的感情 一直累積
Hey Dear My Friend 請給我你的笑臉
兩個不同世界 路有多遠

Goodbye My Wonderful World
一句再見都沒留
是我怕你淚流 還是我說不出口
愛得最深的朋友
最需要我的那時候 卻走到了盡頭

Oh Memory 多年不停在逃避
對你的感情 卻一直都在累積
Hey Dear My Friend 請給我你的笑臉
兩個不同世界 要走一遍 路會有多遠

一句再見都沒留
是我怕你淚流 還是我說不出口
愛得最深的朋友
最需要我的時候 我轉身走 沒留下理由

一句再見都沒留
是我怕你淚流 我哭過後 還說不出口
愛得最深的朋友
最需要我的時候 我的一生 卻走到了盡頭
你係老師,我係學生…

你係老師,我係學生…

你係老師,我係學生…

除咗咁,真係無其他?

因為咁,我地就唔可以有其他?

嗰晚miss lin剩係唱咗一首歌,而剩低嘅時間入面,我個腦都係空白一片。

回過神嚟嘅時候,大家已經散咗場,我就好似靈魂出竅咁望住自己同一個個同學講bye bye…

不過係因為一首歌,不過係因為一首歌入面可能有嘅暗示,就成個人頹到咁,連我自己都覺得有啲莫名奇妙…

只係當我一諗起,今日就係呢世人入面最後一次見到佢,今日就係呢世人最後一次同佢講嘢,今日就係呢世人最後一次聽到佢把聲…

我完全控制唔到自己失落…

我根本無辦法好好整理自己思緒…

Miss lin…係唔係今日之後,你就唔打算再同我有任何交集…?

望住佢慢慢行遠嘅背影,腦入面一瞬間閃過好多呢三個月入面單獨相處嘅畫面…

喺佢完完全全消失於我視線嘅一瞬間,我真真正正確定自己,真係鍾意miss lin,唔係因為佢係老師,唔係因為患得患失,唔係因為觸不可及,而係因為佢係佢,佢係有啲大頭蝦嘅佢,佢係有啲神經質嘅佢,佢係對學生好認真嘅佢,佢係笑得好靚嘅佢,佢係佢。

如果就咁放佢走,我呢一世都會後悔。

如果連自己心意都唔清清楚楚講俾佢聽,我呢一世都會後悔。

決定咗之後,成個人都豁然開朗,我就好似偶像劇入面嘅男主角咁樣,起勢咁跑去佢等車返屯門嘅嗰個巴士站,希望呢啲午夜時間略為疏落嘅班次可以幫我留住佢。

跑呀跑,跑呀跑…

跑出呢條橫街,如無意外就可以見到佢嘅蹤影…

結果映入我眼簾嘅啱啱埋站嘅962,而我仲隔住成條大馬路…

「miss lin!」我唔理三七廿一,嗌咗先講。

我以為架巴士駛走之後,miss lin都會好似偶像劇嘅女主角咁企喺原地等我跑過去,笑住同我講聲:「白癡。」,然後bbq結局全劇終。

可惜理想與現實往往總有偏差,miss lin無聽到我愛的呼喚,架巴士頭也不回咁離站。

不過我嘅決心唔會因為咁而動搖,港島區無嘢多,最多就係紅綠燈,只要架車越上多幾次紅燈,我再起勢咁跑,一定可以喺下個站追到架巴士,再同miss lin嚟個深情對話。

估唔到皇天今日第二次不負有心人,喺兩個紅燈之後,我終於追到架巴士,上車。

下層唔見miss lin,我即刻跑上上層。

佢就坐咗喺車頭窗邊位置。

當我跑到上去嘅時候,佢已經喺玻璃嘅反光處見到我出現,仲用一個一啲都唔驚訝嘅樣擰轉頭…

「嗨…」我尷尬到唔知講啲咩好,say咗hi先…

Miss lin無理到我,只係擰返個頭過去,而我亦都行上去佢隔離嘅座位坐低。

「張同學…」佢終於開聲,我屏息靜氣,等佢嘅答案。
停左係答案
唔好停啦
吊人胃口既屌你
真係識揀位停
樓豬開嚟見我哋
呢兩篇麻麻哋....
追到live

我覺得 J鋒會變到咁
大概係因為得不到的永遠是最好的
而係佢心目中 冇一個人可以超越到miss lin
所以佢對後面d女都I don't care
就算佢幾鍾意個條女都好 都只係99分
而100分 只會屬於miss lin一個
一開口就張同學
j fung rip
3:30追到live
好撚好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞