[男人唔可以霉] 為咗報仇,我開始玩tinder

964 回覆
223 Like 22 Dislike
推推推推
好文要推
LM
屌你呀
又陪唔到 crystal
約肥婆又遲到
主角真係廢
不如直接放肥婆飛機算啦
反正都係肥婆
陪crystal仲好
Crystal都幾醒wor
唔知點解好想男主同肥婆一齊
我睇到佢飛的搵Crystal 我大聲嗌咗句 唔好呀

唔好傷害肥婆都唔好係同一個人呀唉
睇到下午兩點嘅時候 忍唔住鬧咗一句 賤人⋯⋯
肥婆心地善良!!期待見面,緊張死男主,crystal 其實睇透一切,其實好成熟,但係行為就有d 9588狂比好人卡男主但同事個心好脆弱!
係咪得我一個覺得J fung應該好好move on然後同crystal正正經經一齊
話時話,我都係第一次見女性朋友喺屋企嘅樣…咁樣落去真係唔做運動都減到肥…

減肥咩意思毒得滯未見過
F5F5F5F5
我覺得肥婆唔係真正既肥婆 而係一位靚女 之前話係學校門口未出黎其實應該佢本人就係果班學生當中 只不過未係想咁早同男主相認住 因為佢想識一個唔係以貌取人既人。 又可能佢真係一個肥婆 我諗大咗
愛恨纏綿 糾纏不清
我開始覺得呢個係一個超現實科幻故

你面前有條索女 著哂睡衣等你安慰 仲俾哂落台階你 你竟然同我講你為左一個死肥婆去心不在焉仲走埋去?

有邊位巴打做得出既 出黎認一認 我腸你油
心跳得太快去到帶氧運動嘅水平
利申鳩up
乜啦野去買札花呀? 男主個腦有事?
新讀者留名
離開crystal屋企嘅時候係下晝一點半,我已經馬上拎電話出嚟打開tinder,諗住同肥婆講我會遲啲到。

但…一打開電話就見到肥婆send嚟嘅一串訊息…

「我到咗又一城麥當勞喇,等你~(12:50pm)」
「你大概幾點會到?(1:03pm)」
「你仲未到?(1:09pm)」
「你無咩事呀嘛?(1:15pm)」
「嚟唔嚟都講聲我聽吖。(1:20pm)」
「再唔出現我走架喇,以後唔好搵我。(1:27pm)」

唔知好彩定唔好彩,一點三十一分我已經覆返佢message…

「啱先有啲緊要事處理…我要遲少少先到,兩點前!兩點前一定到,等我…」

不過肥婆無覆到我…

即使係咁,我亦都唔敢怠慢,俾我截到架肯過海嘅的士…

唉…連埋紥花,今日駛費真係大…

「我嚟緊喇…等我…」我繼續send訊息俾肥婆。

佢都係繼續無理我…

唔通已經走咗…?

下晝兩點,我終於到咗又一城,比約定時間遲咗足足一個鐘…

肥婆呀肥婆,求下你一定要等我…

肥婆tinder係會喺tinder profile到放相嘅嗰類人,佢比中大email仲肥少少嘅身型喺又一城嘅麥當勞入面應該相當顯眼,而且我遲咗成個鐘,所以我推斷如果佢仲等緊我嘅話,一定會食住嘢等!

踏入麥當勞,我即刻就行一圈睇下有無一個食緊薯條嘅肥婆,而且不停咁張肥婆喺tinder張相同我眼前見到嘅面孔對照。

兩點鐘又一城麥當勞嘅人流唔係非一般嘅多,雖然係中資,但大家都係無骨氣嘅香港人,一出新包就照狗衝。

我喺人群入面穿插,行咗麥當勞一圈都見唔到肥婆、或者疑似肥婆嘅蹤影…唔通真係無等我走咗…?

唔會嘅唔會嘅…

肥婆咁善良…唔會丟低我…

但…我係唔係利用咗佢嘅善良…?

喺我趕去見crystal之前,我內心深處係唔係覺得…無論我遲幾多,肥婆都會等我…?

係唔係因為我咁樣覺得…所以先咁樣選擇?

到頭來…原來丟低肥婆嘅…係我…?

俾人丟低嘅感覺好惡劣,呢點我感同身受…

肥婆…你到底喺邊…

我成個人呆撚咗咁企喺麥當勞,好想好想無啦啦就有人從後拍一拍我膊頭,然後當我擰過去嘅時候就見到揸住甜筒遞過嚟請我食嘅肥婆…

但我呢種盼望到最後都係無實現到…

我個心就好似甜筒咁,穿咗個窿…

我再打開tinder望一望,肥婆仍然係無覆我,連訊息都唔係顯示已讀狀態…

我碌上去睇多次肥婆嘅訊息,原來佢十二點五十分已經到咗,足足等咗我八個字…仲要係我無應機嘅情況之下等…

嗰種心情,一定好不安…

而家係下午兩點十五分,我決定send多個訊息俾肥婆。

「對唔住…我而家仲喺又一城麥當勞,我會等你返嚟…」

直到兩點三十分,肥婆終於都應我機。

「咪叫咗你以後都唔好搵我囉。」佢講。
「對唔住…」除咗對唔住我都唔知講咩好…
「我唔會原諒你。」肥婆講。

重視,往往係各種強烈情緒嘅來源…

肥婆咁嬲,我諗佢一定係好重視呢次見面…

「對唔住…」我重覆又重覆。
「除非…」
「除非咩?」我以最快嘅手速輸入。
「除非你搵到我啦。」肥婆講。

咁樣講,即係佢未走!一切都仲有轉機!

「你喺邊?」我問。
「你傻的嗎?話你知我喺邊咁使咩你搵?」

又係喎…

「咁…仲喺又一城入面?」我問。
「係呀,剩係又一城都夠大啦。」肥婆講。

我即刻彈起身,表示challenge accepted!

肥婆,我一定會搵到你!
講係咁講,又一城大撚到咁…即使我係城大嘅學生,都從未試過行晒每一個角落…

加上啲九唔撚搭八嘅樓層名,真係會令人迷失在這場尋人遊戲。

「限時三十分鐘。」肥婆send嚟。

屌呀?三十分鐘?三十分鐘連行一次成個商場都有難度啦…點搵你呀…

等等…咪住先…

我唔可以一嚟就假定肥婆係有心刁難我,佢應該係俾緊tips我…

如果佢將時間限制喺三十分鐘,即係代表佢唔會匿到好埋,而係想我跑到成隻狗咁嚟下返啖氣。

我相信佢會喺一個顯然易見嘅地方等我!

我喺腦入面投映出又一城嘅地圖,再將自己代入肥婆嘅思維空間。

有人話,鍾意匿埋自己嘅人其實只係鍾意被搵到嘅感覺,所以我首先可以排除女廁。

然之後…戲院入面都可以排除…餐廳都可以排除…因為呢個鐘數應該已經食完嘢…

如果我係肥婆,我會去邊呢?我會揀一個咩地方呢?

唔…

三十分鐘嘅時限,應該唔會移動…如果唔係難度就太高…但我諗都唔會就咁坐喺啲櫈到等我,一嚟太顯眼,二嚟太無聊…

又一城入面可以hea三十分鐘嘅一個地方…

我shortlist咗幾個選項出嚟,最高可能性嘅係taste、馬莎、無印,因為呢三者都係同零食有關,而且夠大間,滿足可以行三十分鐘呢個條件。

其次就係apple store、log on、u記、h&m呢幾類…再幾次就係其他所有細舖頭。

我而家先發覺,原來我並唔係咁了解肥婆…喺諗佢會匿埋喺邊嘅時候,我全部都剩係諗到同食有關…

一直以嚟同佢傾計,好多時候都係佢開解我,同我分憂…而我就竟然丟低咗一個咁樣嘅人…

喺呢一刻,我終於發現肥婆喺我心入面嘅重量,一定比佢嘅體重更加、更加重…

我無時間左諗右諗,只係希望可以順利喺以上地方發現肥婆,畢竟三十分鐘時限都唔容許我去更多地方搵佢…

我喺腦入面規劃出最慳時間嘅路徑,由可能性最高嘅地方開始搵…

呢三十分鐘係我人生經歷過最快同時最慢嘅三十分鐘…

我一路搵一路喺個心入面默念肥婆…希望吸引力法則喺呢啲時候發揮作用…

結果我用半跑嘅方式行晒我列出嘅所有地點,都係搵唔到肥婆…

三十分鐘已到。

「夠鐘,拜拜~」肥婆講。

我喘撚晒氣咁望住個訊息,好撚絕望。

手上面拎住嘅玫瑰仲因為我嘅高速移動而跌咗幾片葉,變咗一枝殘花…

「對唔住…」我除咗呢句都唔知講咩好。
「不過見你搵得咁辛苦,算你啦。」肥婆講。
「?」

我成頭都係黑人問號,肥婆講得出呢句,即係代表佢喺附近,但佢身型咁出眾,我無理由發現唔到佢…

我成個人三百六十度咁轉咗圈,視線入面都係見唔到一個肥過中大email嘅女仔。

我再三百六十度轉多個圈,都係見唔到肥婆,不過,就俾我見到一個戴住cap帽著住t-shirt牛仔褲嘅女仔喺對面同我揮手。

一啲都唔肥。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞