[男人唔可以霉] 為咗報仇,我開始玩tinder

964 回覆
223 Like 22 Dislike
瘋狂F5
有時我諗極都唔明,明明有過深交嘅兩個人,點可以無啦啦喺對方生命入面消失得無影無蹤。

但原來有時候,消失,並唔係一種選擇,而係一種折衷。

明知道繼續拖拖拉拉只會構成更大傷害,倒不如唔好再有交集。

不過我放唔低,亦知道自己無可能放得低。

理性同感性不斷喺腦入面碰撞,一方面覺得應該唔好再同阿欣來往,另一方面又好唔捨得。

所以我嘅結論係,走咗陣間嗰堂佢。

天地堂最爽嘅地方莫過於上完天唔上地,雖然我已經等咗一段時間,但而家再決定走堂都唔算太遲。

「喂喺邊?」我whatsapp問J鋒。
「同五號行緊街。」J鋒答。

屌,五號相信就係前排剪完頭髮嗰陣佢當我面搭訕嗰個女仔,果然男人都係貪新忘舊嘅生物,睇嚟一號或者二號就快要被分手。

「陪我。」我講。
「打機?」佢問。
「一個鐘後老地方等。」我講。
「okok。」

所謂老地方,就梗係銅鑼灣I-ONE,我諗呢度唔單只係屬於我同佢嘅老地方,仲係千千萬萬對gay友嘅老地方。

男人嘅友誼,都係喺網吧萌生。

如果你同你老死無打過同一隻game,我敢講,你地嘅友誼係經唔起考驗。

說時遲那時快,我已經嚟到大廈嘅大堂,不過話時話,銅鑼灣真係變咗好多,以前嘅銅鑼灣有好多機舖同網吧,而家執下一間執下又一間,機舖直頭去到碩果僅存嘅地步,而網吧以我所知都係得返呢棟大廈有。

有啲唏噓。

畢竟我嘅青春有好多時間都係喺呢啲場所流連,而家連懷念嘅機會都越嚟越少。

「yo bro~」一出電梯已經見到J鋒,仲拖住條女,相信係五號。
「嗨~」五號同我打招呼。
「hihi。」我都相當有禮貌咁回應。
「佢叫crystal呀,話嚟睇我地打機喎。」J鋒同我介紹佢條新女。
「咁悶都好睇?」睇嚟五號應該相當不滿拍拍下拖個男朋友俾我叫走咗,突登嚟同我示威。
「我都叫佢唔好嚟架喇,佢又死都要跟住。」J鋒口吻有啲責備嘅意味,不過已經相對溫柔。
「咁我都無嘢做,咪嚟睇下囉,你地打咩呀?我都識打機架!」五號講。
「我地本身諗住雙排打rank,你嚟咗咪打ng囉。」J鋒講。
「咁呀…一係我睇你地打囉…」五號有啲委屈。
「唔使啦,好閒啫。」我講。
「咁開位啦!」五號燦放出笑容講。
「你自己開啦,我同佢都係會員。」J鋒講完走行咗入去,我都跟住行入去,廢事喺櫃檯陪佢開位咁尷尬。

我同J鋒坐低之後,五號仲喺櫃檯搞緊手續。

呢個時候,J鋒問我:
「你要唔要試下溝佢?」
NTR
真係好有代入感 加油
lm
cls劇情
LM
好睇 我鍾意
呢個twist 掂
文呢
Task1.5 : Crystal
「你傻撚咗呀?」我問。

「佢幾好吖。」J鋒講。

「佢係幾好你就對人好啲啦!」

「你知我有五個女朋友架啦。」

「咁都唔係叫我溝佢掛?你傻撚咗呀?」

「你諗下,作為訓練,唔係幾好咩?萬一你嗰個阿欣有男朋友,你都係要溝人條女架啦。」

「阿欣還阿欣,crystal還crystal呀。」我講。

「叫你試下溝啫,你估你實溝到架?」J鋒講。

「唔係溝唔溝到嘅問題,而係咁做係傷害緊佢呀!」我講到燥燥地。

「你去溝我條女,最受傷害嗰個應該係我喎!我都無所謂喇,你咁婆媽做乜撚?」

「佢過嚟喇,遲啲再講。」

「嗱佢就打開sup嘅,陣間你玩ad carry佢啦。」J鋒講。

我實在諗極都諗唔明,點會有人叫自己兄弟去溝自己條女?當然我都幾肯定我唔會溝到,但J鋒到底咩心態?

識咗佢咁耐,唯獨係呢點我摸唔清。

「sorry呀,等咗好耐呀?」crystal行埋嚟講。

J鋒無理到佢。

「唔係呀,開機啦。」我應佢。

之後幾個鐘,都係我打ad,crystal打sup,啲人成日話見微知著,單憑crystal打機嘅態度我已經大概知道佢係一個點樣嘅人。

如同J鋒所言,真係唔錯。

有打過lol嘅人都知,下路組合多數都係ad同sup嘅配搭,但喺呢隻game入面,sup呢個個位置相信係五路入面最唔受歡迎,如果係打rank,有唔想打sup嘅人抽中sup,好多時都會揀隻ap英,甚至乎會出現搶ad兵嘅情況,喺ng就自然更多時候會遇到呢種情形。

但crystal就係一個好認真嘅support,打咗幾場唔係揀leona就係揀牛牛,即係一啲傳統嘅support英,玩落亦都比較悶,因為操作唔多。

如果要硬係要形容佢嘅打機風格,我會話係無私奉獻。

無論係出嘅裝定係用嘅技,往往都係以保ad為前題。或者係覺得自己判斷力比較差,所以唔會強開戰,而係會根住我同J鋒坐喺隔離嘅口頭指揮嚟行動,仲配合得唔錯。

屌,明明就係J鋒隨街搭訕嘅一個女仔,點解會咁高質…

打完機之後crystal話約咗人食飯,但我睇怕都係因為佢覺得自己已經阻住咗我同J鋒打機,唔好意思繼續阻落去先借啲而走先。

一方面想箍住男朋友,另一方面又怕阻住男朋友嘅crystal,其實都幾可愛。

「你覺得佢點?」J鋒問我。

「性格幾好吖。睇得出佢好著緊你。」我講。

「咁你要唔要試下溝佢?」

「屌,你到底諗緊乜撚?」

「諗住幫你訓練囉。」J鋒講。

「都唔係話拎自己條女出嚟幫下話?」

「屌,我叫你溝啫,無話叫你溝到呀嘛。」J鋒講。

「屌,雖然我窮矮柒毒啫,但如果萬一,我係話萬一,crystal真係咁重口味鍾意咗我,咁你點?」

「咁咪少個女朋友囉。屌,你估我係啲咩好人咩,係好人就唔會有五條女啦,我從來都唔會勉強一個女仔留喺我身邊,你估啲女真係蠢嘅咩,隱隱約約佢地都會感覺到我唔止得佢地一個女朋友啦,但每個人都唔會講出嚟,點解?因為佢地需要我,因為我俾到佢地需要嘅嘢佢。明無?如果其中一條女因為俾第二個人溝而離開我嘅話,對我嚟講根本不痛不癢,反而會祝佢幸福添。最緊要係咩?係幫到你呀!你一定要完美咁裝備自己,先可以追返嗰個阿欣架嘛,係咪?」J鋒講。

「…」我真係聽到呆撚咗,但無可否認,佢嘅歪理係講得幾好聽。

「嗱,嚟緊我都會對佢差啲,再同你通風報訊,你就試下乘虛而入啦。」J鋒講。

「唉…我都唔知點撚解會識著你…」

「清,我都係為你好咋。」J鋒講。

面對住J鋒怒濤一樣嘅遊說,我無辦法拒絕。

食完餐飯佢拎咗我部電話同我add咗crystal facebook,我已經若隱若現預想到嚟緊嘅畫面。
五號好過美極啦
返到屋企之後,crystal已經accept咗我facebook,本來就係佢男朋友好兄弟嘅我,佢會accept都係意料中事。

不過意料之外嘅事係…crystal竟然喺facebook搵我。

「hi,你係晏就阿鋒朋友?」crystal問。
「55」
「要唔要一齊打lol?」佢問。
「而家?晏就先打完咋喎。」我有啲出奇,因為睇佢個level好明顯就唔係成日打嘅人。
「無,我見你打ad打得幾好,想你帶我爬分之嘛。」佢講。
「做咩唔叫阿鋒帶你?」我問。
「我…驚拖累佢…」
「你係佢女朋友嚟架喎,佢俾你拖累下都正常呀下話?」
「咁…你即係唔陪我打?」
「又無話唔得嘅…」我講。
「咁你online啦,我add咗你fd喇。」
「哦…好…」

我真係一頭霧水,唔知點解crystal要搵一個只係見過下面嘅人嚟陪佢打機。

留意返,係見過下面,唔係見過下面。

陣間我同佢玩玩下,J鋒online見到又點解釋好?

不過諗諗下,又使乜解釋咁多,反正佢都叫我試下溝crystal,一齊打lol都算係幾好嘅第一步。

但crystal佢又唔怕俾J鋒見到我同佢打緊咩?

「放心啦,我喺呢度無add阿鋒做fd。」我一開game就彈出呢句訊息。

講得出呢句證明crystal都係少做偷偷摸摸嘅事嘅人,lol有一個觀察模式,可以偷睇自己啲fd打緊嗰場。平時如果我on咗玩緊,J鋒之後先on嘅話,佢多數都會睇我打到完場,咁crystal係我隊友亦都會一目了然。

不過我廢撚事解釋,直接打句ok就算。

cry_taltal邀請你加入組隊房間。

我撳一撳個tic,就入咗去。

有打開lol嘅人都知…一入組隊房間,隻game係會default幫你連咪…

「hellohello聽唔聽到?」喇叭傳嚟crystal嘅聲音,佢把聲出咪又幾好聽。

如果我直接quit撚咗個對話,會唔會顯得我太毒?但我又唔係好習慣打住機對面有條女…我feel到而家我連耳仔都紅埋…

「hi…」最後都係死死氣回應。

「你唔介意開住咪打呀嘛?我覺得咁樣溝通得好啲都易贏啲。」crystal講。

屌如果你係怕我介意嘅做咩唔喺chatroom問咗先?我心諗。

「是但啦…」

「你想我玩咩sup呀?」

「你鍾意啦…」

「咁你覺得我玩邊隻sup好啲呀?」

屌呢兩個問題有分別咩?我心諗。

「牛牛啦…牛牛幾好…」我答。

可能crystal係怕入game前無話題尷尬,佢一輪咀咁問我一啲關於打lol嘅問題,問完呢樣問嗰樣,不過嚟嚟去去都係圍繞住點玩會幫到我多啲,出咩裝我會容易啲保到我之類…

搞到我都忍唔住問返佢:

「成日就人,唔辛苦咩?」
精彩
肥婆呢?
agree
溝就要5號
J峰講嘅心態真係好勁
啱啱分手嘅我仲係到為咗個仆街唔開心,但係睇到J峰啲歪理有時真係好啱聽

我個陣唔捨得分手因為難聽啲講句,好似J峰咁講,我驚再遇唔到會睇得上我嘅男仔,對自己真係無自信

但係又好似J峰咁講,要諗到成係宜家佢走寶
以前我嘅概念都差唔多
全世界有70幾億人,扣除太後生/太老都有幾十億
一半係女
使乜驚識唔到人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞