[男人唔可以霉] 為咗報仇,我開始玩tinder

964 回覆
223 Like 22 Dislike
支持
唔通Crystal 呢番說話解開左J鋒對miss lin 既心結?J鋒之前一直認為佢可以同miss lin 修成正果,而忽略左佢地之間有個跨越唔到嘅枷鎖。當J鋒識左Crystal ,相處下來,發現Crystal 等於以前嘅對住miss lin既自己,不斷地去嘗試去試探J鋒係一個點既人。

而當Crystal 講左個番說話,J鋒正正明白到自己呢一刻既心情就等同miss lin 當時明知大家有意思,而唔知道點樣可以將舊「雲」留住。所以J鋒個一刻先痴左咁錫Crystal ,一來可以將Crystal 呢舊「雲」留住,二來J鋒完全唔知可以點做。
雲呢個比喻幾靚
我劇唔劇透好
咪呀你
劇透不如出文
agger
真啊 快啲出
文呢
「你ok呀嘛?」我問crystal。

佢無答我,只係目光呆滯咁坐喺張櫈到,眼角滲住眼淚。

「走先啦我地,我諗佢係飲大咗嘅啫…」我嘗試幫J鋒兜,不過就諗極都諗唔明點解佢要咁做。

無論crystal有幾鍾意佢都好,呢種突然之間嘅粗暴舉動係極之唔尊重crystal,佢亦都唔應該利用crystal對佢嘅愛而做出呢啲忽略人意願同感受嘅行為。

想錫佢啫…等我走咗你再氹佢兩句,乜都俾晒你啦…

到底J鋒係痴撚咗邊條線令佢突然失控強吻crystal,我百思不得其解。

我帶住crystal走出大廈大堂,送佢去搭車嘅巴士站。

巴士緩緩埋站…

「咁你返去早啲休息啦…」我同佢講。

「陪我…」crystal捉住我嘅前臂講。

我嚟唔切反應,已經俾佢拉咗上巴士,估唔到佢人仔細細咁鬼大力。

我無可奈何之下都俾咗車費,跟住佢走到上層,一直行到車尾位置,原來crystal鍾意坐車尾。

「你ok呀嘛…?」我再問。

「係佢第一次鍚我…」crystal講。

「唔撚係掛…」我feel到自己成個熊貓樣咁。

「係…你可唔可以借個膊頭俾我…」crystal問。

我仲未嚟得切答佢,佢已經將個頭挨咗落我到。

女仔有一種好獨特嘅髮香,喺呢個距離之下,我聞得零舍清楚。

喺呢個moment,crystal到底諗緊咩呢?

我又應唔應該遞出隻手,摸摸佢個頭安慰佢呢?

定係我應該繼續幫J鋒解下畫比較好呢?

我諗呢樣諗嗰樣,結果就係得個諗字,乜都無做到,成個人僵硬咗咁坐喺度,怕大幅度少少嘅晃動都會令到crystal唔舒服。

「係我初吻…」crystal再細細聲講。

「唔撚係掛…」

「嗯…我無諗過係以呢種形式…」crystal講,聽到佢把聲係喺度忍緊喊。

佢一定好委屈…

明明咁鍾意J鋒,但亦都明明知道J鋒唔係因為鍾意自己先錫落嚟…

呢種心情,我想像唔到…

「你仲諗住繼續落去…?」我問。

「我唔知…我好亂…我根本唔知佢想點…根本唔知佢諗乜…剩係知道…佢個心唔喺我度…」crystal講。

「傻啦…佢唔鍾意你…就唔會要你做佢女朋友啦…」某程度上我都係講緊事實嘅…

「但我永遠都唔會係佢最鍾意嗰個…」crystal講。

「唉…又有邊個可以保證永遠呢…」我講。

「唔知…我好攰…」

「瞓陣先啦…你喺邊個站落?到咗我叫你起身。」我講。

「尾站…」

一路上我都望唔到crystal個樣,到底佢係咩表情,到底佢仲有冇流眼淚,我一概都唔知道。

剩係知道,我膊頭上面嘅重量,好重、好重…
一入嚟就有文
係時侯到你上啦飛少
Crystal 就交比你
今晚仲有無文!
嗰一瞬間,我將crystal同miss lin嘅身影完完全全咁重疊咗一齊。

壓抑咗幾年嘅佔有慾如同火山爆發一樣,我控制唔到自己就錫咗落去…

我真係好想得到佢。

我真係好想擺脫呢幾年嚟幾乎晚晚困擾住自己嘅夢…

但當crystal一把打落嚟嘅嗰一刻,我終於清楚知道,crystal唔係miss lin…

我只不過係因為佢嘅幾句說話,而霎時間失去咗理智…

或者我潛意識都一直搵緊…搵緊一個可以代替miss lin嘅人…

或者就喺嗰一瞬間,我嘅潛意識催眠咗自己眼前嘅佢就係miss lin…

但遺憾嘅係…臉上仍然略為發燙嘅感覺提醒住自己,crystal係crystal,唔係miss lin。

無人可以代替到miss lin。

而Miss lin,已經結咗婚…

佢、佢老公、佢小朋友一家三口嘅影象已經唔止一次造訪我嘅夢,夢入面嘅佢地笑得好開心、樂也融融,過住幸福快樂嘅日子。

而我喺夢入面就只係一個透明嘅旁觀者,明知係夢,但又控制唔到夢境變換,明知係夢,但又控制唔到自己醒過嚟。

已經唔知有幾多次,我被困住咗喺自己個夢入面,望住miss lin嘅日常一幕幕上演…

諷刺嘅係,除咗痛苦之外,我竟然覺得開心…

因為我同佢之間嘅連繫,就只係得返夢…

crystal係個好女仔…但我太清楚自己心入面真係裝唔落miss lin以外嘅其他人…佢越好,我就越內疚…佢越愛我,我就越無辦法接近佢…

經過今晚之後,我更加咁樣確信…

雖然而家飛少追crystal嘅進度都未係好理想,但我決定…同佢講分手。
Crystal幾句説話 就好似萬能Keyㄧ樣 解開了J峰心入邊把鎖 鎖已開 結已解 就看看J峰能從深淵中就出來吧!!
估唔到Crystal 係初吻唔怪得佢咁大反應。好心飛少大好機會就上啦,定係未忘記到阿欣
我像一片雲 隨風飄遠飄近
作者寫出了ㄧ個女性夢寢以求 對愛永遠專ㄧ的ㄧ個男生 因男人天性要不斷繁殖 所以構造係要多心多愛 所以基本上唔現實的女人就最想得到 亦是讀者最愛看的。
文呀我要文呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞