[男人唔可以霉] 為咗報仇,我開始玩tinder

964 回覆
223 Like 22 Dislike
快!
「點呀飛少,有無領悟到啲咩?」J鋒同幾個女仔道別之後返嚟問我。

「靚仔大晒。」我講。

「唔係重點,你回想返啱先嘅畫面先。」

「然後?」

「有無發覺嗰五舊水喺咩位發揮出價值?」佢問。

「無。」

「咁係因為我成功抄到佢牌啫!你試諗下,如果我啱先fail咗,咁我會點?」

「有咩點,你呢啲仆街仔轉個頭就去搵下個target啦!」我講。

「就算係我,都會或多或少有創傷嘅…」J鋒講。

「咁到底關用五舊水剪個頭乜撚嘢事呀?」我嬲嬲地問。

「關鍵就係在於,當你衰咗之後,你就可以同自己講:「屌,我個頭剪咗五舊水喎,條女唔撚識貨,係佢走寶!」咁樣就自自然然可以好快收拾心情,搵下一個target落手。」佢講。

我呆一呆,然後講:「你都幾撚戇鳩架喎。」

「我同你講咗幾多次啫?心態呀,係心態!我做嘅所有嘢都係令自己喺心態上立於不敗之地!俾女飛?一定係條女唔識貨。俾女請食檸檬?一定係條女鍾意食洋腸!嗰五百蚊係用嚟upgrade你嘅自信心架,you know!」J鋒講。

「你不如咪撚讀大學,直接去做倫敦金啦。」我講。

「話時話我諗住考返個保險牌,有無興趣一齊?」

「吔屎啦你。」

「到時幫手買份人壽好喎。」

「吔屎啦你。」

之後我同J鋒去到街尾一間茶記,諗住嘆個tea再返屋企。

正當J鋒食緊佢隻炸脾嗰陣,肥婆真係搵我!

「做緊咩呀?」肥婆問。
「無呀,同個fd喺茶餐廳食緊下午茶。」我講。
「你地讀緊書?今日dayoff?」肥婆問。
「係呀,你呢?」我問。
「我都係呀,你地邊間u架?」肥婆問。
「city囉,你呢?」我問。
「我bu架,鄰居喎原來係!」肥婆講。
「係呀…真係橋喎,哈哈!」我講。
「你地讀咩科架?」肥婆問。
「我同佢唔同系架。」我講。
「哦…」

然後我已經唔知再點撚樣延續話題。

呢種對話真係好撚無謂,知道對方咩u讀咩系又點呢?學術交流呀?定係睇下對方係唔係讀乞食科,再判斷發唔發展落去呢?再講,做緊咩呀呢個問題已經無聊到痴線,我做緊咩又點呢?咪又係放低晒手頭上嘅嘢覆你message,唉,點解無人好似阿欣咁,從來都唔傾多餘嘢…

「我直覺話我知你諗緊啲好撚毒嘅嘢。」J鋒講。

「咁你直覺錯咗喇!」

「真係唔係?」

「唔係。」

「咁等我估下你諗緊咩…um…你一定係諗緊同肥婆傾啲嘢好無謂,好多餘,唔知為乜呢?」J鋒講。

「屌你,咪做保險,去做動物傳心師啦。」

「哈哈,都話你毒架啦!好心你啦!第二日傾偈你想傾得幾深入呀?呢個世界上面有樣嘢叫必要的多餘,呢啲廢話傾嚟都多餘就你知我知單眼佬都知,但都要傾架嘛,就好似上lecture咁,有幾多個真係返去聽書?咪又係為咗attendance。」

「諗諗下,你都係應該去做人生導師。」我講。

「我有無講過我嘅夢想俾你知?」J鋒突然之間講。

「無,係咩?」

「係食軟飯,哈哈哈哈哈!」

「真係偉大嘅夢想。」

「多謝。」

返到屋企之後,我打返開同肥婆嘅對話,再次思考咩係「必要的多餘」。

「我返到屋企喇。」我喺對話框輸入。
「咁早?今日唔去飲酒嗱?」肥婆秒回我。
「唔啦,尋日先飲完。」
「唔係失戀要借酒消愁咩?」
「如果酒真係有用就好…」
「咦,你同你今日晏就講嘅嘢唔同嘅?」肥婆問。

仆街,中伏,我嗱嗱臨碌返上少少睇下J鋒講過啲乜,而家點兜好?
點兜好
肥婆話傷身所以唔飲?同埋時間會沖淡,幾個鐘 淡左?
多謝政府,而家周街都冇酒飲,冇計啦

俾肥婆知道自己跟緊時事 加分
Lm
「可能剪完頭髮,轉換咗心情掛…哈哈。」我直接亂鳩咁嚟算,反正應該無咁易就悉穿係兩個人。
「剪完頭髮反而消極咗喎。」肥婆講。

屌,呢個肥婆真眼利。

「係咩…哈哈,可能剪得太短掛。」我一兜再兜。
「男仔梗係清爽啲好睇啲啦!」睇嚟我成功轉換話題。
「錯喇錯喇。男仔梗係靚仔好睇啦!咁先係正解。」
「哈哈!你而家好唔得咩?」肥婆問。
「係秘密。」我講。
「好唔公平囉,我啲相就show晒出嚟。」
「有咩公唔公平架,要大家like大家先match到架喎!」我講。
「係呢,你點會全部都放風景相嘅?」肥婆問。
「希望識啲唔好以貌取人嘅人。」我開始鳩噏。
「啱啱先失戀,咁快想識其他女仔?」肥婆問。
「識朋友啫,哈哈…」唔通我同你講係因為練溝女咩…
「我都希望識啲唔以貌取人嘅人,所以先放相出嚟。」肥婆講。
「你多唔多match?」我好奇一問。
「唔多呀,哈哈,有時match咗我say完hi都係無response。」肥婆講。
「咁我咪算同你好傾囉?」
「係架,哈哈。」

我而家開始有啲明J鋒所講嘅心態係乜嘢,同肥婆一路傾偈嘅過程好自然,我唔使留意住佢幾時覆,唔使擔心佢覆唔覆,唔使在意佢係唔係hea覆,我想搵個人講嘢就搵肥婆,有時無啦啦唔想覆就唔覆,諗唔到點覆就唔覆…

但如果係對住自己鍾意嘅對象,都可以做到咁自然咩?

今次因為隔住個mon嘅係肥婆,而佢原本只係一個網絡上嘅陌生人,就算無啦啦失去咗聯繫都唔會覺得可惜,所以我先可以咁自然啫?我又可以點樣將呢份自然應用喺阿欣身上呢?

我望住眼前嘅對話框,尚未參透到呢個道理。

「咁你因咩事失戀?我可以做你樹窿架喎。」肥婆見我無應佢,就繼續問。
「無呀,原本同一個女仔關係幾好,點知表白嗰陣衰咗。」我講。

有時候,對住網絡上面嘅陌生人,反而更容易講出自己嘅秘密。

「有幾好先?定係你一直會錯意咋?」肥婆問。
「好到旁人會以為我地係一對嗰種程度掛,我都唔知…」我講。
「有時女仔係咁架,就算係鍾意,但都唔想謬謬然開始一段關係。」肥婆講。
「乜係咁嘅咩?但一拒絕就朋友都無得做架喇喎。」
「朋友都無得做係你單方面嘅想法啫。」肥婆講。
「唔通真係以為拒絕咗我之後,我地仲可以好似以前咁咩?咁會唔會太自以為是?」我問。
「咁如果對方係未準備好嘅,話可以同你做返朋友已經係最大嘅讓步啦。」肥婆講。
「咁我點先知道佢係唔想拍拖,定係唔想同我拍拖?」
「哈哈,我點答你呀?呢啲嘢你同佢相處咗咁耐都唔知,我點會知?」
「咁又係…」
「最重要嘅係你覺得佢係咩人,唔好下下都boyfriend or nothing咁逼人至得架嘛。」肥婆講。
「但至少都俾我知道佢對我有無意思呀嘛…」
「唔係個個女仔都會講出口架嘛。陣間講完你又逼人要一齊,咁點好?」肥婆講。
「唉,我都唔知…」
「話時話…」
「?」
「我鍾意剪完頭髮嘅呢個你多啲xp」

見到肥婆呢句嘢,我差啲嚇到跌咗部電話落屎坑…

不過定啲嚟,就算知道係兩個人咁又點,tinder嚟啫tinder嚟啫。

我下意識撳咗肥婆個icon出嚟望,心諗:其實都唔係咁差啫。
八點入嚟真係有文喎
但係,每日一篇?
準時之鬼
一係隔日兩篇?我盡寫
好睇!!!
佢鍾意咗肥婆
以為你話一日兩篇

早晚8點
太chur了
笑咗出聲
盡力啦有文就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞