[男人唔可以霉] 為咗報仇,我開始玩tinder

964 回覆
223 Like 22 Dislike
可能得肥婆一個 match到又傾到
要快出呀師兄!!
我要睇肥婆呀
你真識食
嗰日之後又過咗一個星期,miss lin對我嘅態度都係無變,依然係老師對學生咁,又或者可以形容為朋友,最普通嗰種…

我唔知佢係無睇到個post定係睇完之後意會唔到我嘅心意,定還是係已經意會到我嘅心意但係決定繼續維持原狀…

早知就唔出個post…搞到而家自己係咁亂諗嘢…

呢個星期入面,我無再lunch搵佢,無再放學撞佢,明明只係因為佢無like到我一個post,我就唔知點解覺得同佢嘅距離變遠咗好多咁…

明明佢都無避我,明明佢態度仲係一樣,但我就單方面喺到淆底…

或者…佢態度仲係一樣先令我感覺退卻…

當視線對上嘅時候,我寧願佢避開,都唔想佢禮貌地回以一笑…

呢種彷彿唔放我在眼內嘅感覺真係令我好難受…

屌…咁樣諗落去都唔係辦法…我要整理一下思緒…

代課嘅日子已經過咗三個星期,我嘅目標其實係咩?三個月內令miss lin鍾意我?雖然呢個係最大目標,但…以而家呢個進度嚟睇,咁樣太難…我仲未可以喺佢心入面搣除到「學生」呢個標籤…

既然最大目標好大機會達成唔到,就要諗下有咩其他方法可以令代課期完咗之後繼續同佢keep contact…

咦…咪住先…既然佢係代課老師…咁代完課…就唔係老師啦!至少唔係我呢間學校嘅老師,咁樣到時隔閡會唔會無咁嚴重呢?

呢一點仲係未知之數…就算miss lin到時因為解除咗老師身份而同我close咗,剩低嘅呢段時間入面我都唔可以怠慢…

屌…咁樣又回歸原點…到底點樣做先好…我唔可以眼白白錯失呢三個月時間…

如果…我繼續更進一步去接觸佢…佢會依然對我嘅各種暗示視若無睹,定係會開始有所避忌呢…?

我就好似走咗入掘頭路一樣,搵極都搵唔到走入miss lin個心嘅方法…

「喂,做緊咩?」我走頭無路之下決定whatsapp個老死問一問…

雖然我都幾肯定佢無呢方面嘅經驗…不過,多個人多個腦…

「打緊機。」佢覆。
「打緊機都秒回,果然係好兄弟。」
「load緊咋,有咩事?」

「我鍾意咗個miss…」
「點樣同自己鍾意嘅人close啲?」
「如果鍾意咗個無可能嘅人,你會點?」

我入完又刪入完又刪,完全唔知點樣開口好。

「喂開波喇,陣間搵你。」whatsapp對面嘅佢講。

唉…

呢啲嘢,就算對住最熟嘅兄弟都好難講出嚟…更何況佢都應該俾唔到咩意見我…

都係算啦…

「煩春咩,下舖等你online一齊打。」一陣之後佢whatsapp傳訊息嚟,好明顯係死咗等復活。
「船到橋頭自然直架啦。」佢補多句。

嗯,船到橋頭自然直。

老死你講嘢都幾撚廢。

不過廢話之所以廢,係因為往往隱藏住真理。

我決定繼續做返自己,唔去諗點樣令miss lin鍾意我,唔去諗佢會唔會鍾意我,唔去諗佢會唔會避開我,只要我都做到泰然自若,想要嘅結果就會自己搵上門。

一定係咁,除非唔係。
夜少少繼續
好彩仲有
追missy之旅
當我決定順其自然之後,時間就過得快咗。

我無再俾一堆問題困擾住自己,上堂嘅時候專心上堂,喺走廊撞到miss lin嘅時候就say個hi傾兩句…

當初以佢嘅代課期三個月嚟作時限不過係作繭自縛,要追到比自己年長嘅女性,三個月一定唔夠,我已經做好長期作戰嘅心理準備。

首先,我一定要表現得比同齡嘅人更加成熟,所以呢段日子入面我經常去搵miss lin傾關於大學選科嘅問題,借呢個理由見多佢幾次刷存在感先。

其次,我係咁死背爛背顧城同聞一多嘅詩,喺同miss lin傾偈嘅過程入面有位就吟詩,仲吟到佢笑笑口。

仲有就係,我死操爛操中文卷嘅past paper,啲乜乜柒柒文言文都俾我鑽研到一定程度,甚至乎叫我即席用文言文寫篇嘢出嚟都仲得,務求用顯著嘅成績進步嚟吸引miss lin嘅注意。

應該做同可以做嘅嘢我都做咗,再做就只會太over,我唯有相信自己,相信已經確確實實咁傳達到自己嘅心意,亦都唯有相信呢份心意可以令miss lin有少少動搖。

唔好再當我係細路仔喇,好嘛…

轉眼間就過咗三個月,今日係miss lin喺我地學校嘅last day。

唔知呢個係唔係定律,代課老師硬係會比一般老師受歡迎,而當代課老師走嘅時候,班同學就硬係會送張感謝卡俾佢…

遺憾嘅係,我同佢嘅關係仍然停滯於老師與學生,佢始終都係無將我當作一個異性嚟看待。

不過咁又點?

而家只係啱啱開始。

喺同學歡送完一輪miss lin之後,竟然有人提議去放學去唱k嚟個farewell party…miss lin喺群眾壓力之下亦都就範,我感覺到…機會嚟喇飛雲!!!

呢啲成班人去唱歌嘅活動,必定會上演一人唱一首歌嘅情節,唔講你唔知,我唱歌好撚好聽,啲人都話我把聲似側田,仲係有頭髮嘅側田!!!

去到k房之後,我馬上就點咗首到不了,用林宥嘉n年前參加超級星光大道個key嚟唱,希望憑歌寄意,唱入miss lin個心入面。

「若你懂我…這一秒~~~~」唱到呢句嘅時候我擰轉頭橫掃去女同學and miss lin嗰排,當視線同miss lin對上嘅時候,我將目光停留,今次終於、終於、終於俾我見到佢迴避我嘅視線!!!

「我想看到…我想尋找…那所謂的…愛情的美好…」

「願你看到…」

我出盡奶力去唱完呢首歌,眼角仲瞄到有女同學聽到喊。

Miss lin呢?

你又知唔知道我嘅心意?
有頭髮嘅側田
聽日到戲肉喇掛
好純情既樓主😁😁😁
我鍾意
覺得miss lin應該有仔
我睇到呢句哭了
入黎學野現實上work唔work ga?

好佩服你地寫故嘅 對生活細節唔同人嘅心態都好留意抓得好準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞