[再post] 其實有排都未見低位...

317 回覆
211 Like 6 Dislike
https://rich01.com/bond-etf-treasuries-5/
想問吓樓主短債價值應該係偏向唔郁, 定係其實受利率影響?
另外, 如果跌市時息差增加, 其實係咪意味住長債價跌(息升)?
但正常市場恐慌應該會入債市
留名學野
短債對息率及貨幣政策最敏感 同時會影響近未來的信貸活動需求
長債對長期真實利率同通脹預期關係大點 << 所以長債息高一般而言係好事
所以我理解是短期內信貸依然寬鬆及大家對未來「經濟活動恢復」有信心 故反映在長債利率 (真實利率及通脹預期 )

債市玩家是有錢人及smart money 特別係長債
但出現得恐慌時其實債市一般而言已經係高位 他們一早知道 畢竟債市交投買賣是對市場信用既價值有重大關係
他們長期在債市活動不可能不知道

可以看看加拿大及 澳洲 REITs 的價格
這些原則提供穩定現金流的都出現50%以上的跌幅
可以理解成租戶沒有生意 交不起租金
如果這情況發生在一些本身現金周期長 自己手頭現金又不多的企業呢?向政府借錢後應用後出糧、還債定擴張生意?
我相信比起股市 公司債市場更早反映 故第一批smart money已經入左債市了
所以樓主依然維持債息會升至3.5%既睇法? 即使已經大水猛灌既環境下
升撚晒啦 無機會入貨了
沒錯呀, 最多可能會在「是否在3.5%」有爭執
但真心認為不是現在入市
我自己覺得會回落的放心

BTW 我一直講既美股不是港股
我自己用1/3資金入左黃金GLD
所有paper gold (include etf) 都不是金
留名
識D野👍🏻
但不是係追蹤到金價便可以嗎?
問題係佢受實體金supply既影響 你依加入其中一個broker睇金價, 你會見到個spread 寬過西隧
原因係瑞士既gold mining companies 停工一星期

大家去搶實體金, 但supply又唔夠 咁broker搵d 咩hedge
所以間閪野Etoro 就爆到金要10蚊spread
咁既情況就係paper track 唔到physical gold 個price
唔係話佢唔係實體金 而係佢買實體金做underlying難左, 同埋成本高左
講得白D 佢會將個成本轉介俾investors, 個cost會係price度反映, 但你自己hold實體金唔會有呢個問題

呢樣野亦令到金ETF 有信心危機, 詳見Zerphedge
https://www.zerohedge.com/commodities/gold-how-high-2020
你買金etf, 估下人地個金庫d 金有冇你個名?

你想trade 黎賺錢係冇問題的 (你既target 係錢)

如果你想保命既話, 只有實金先保到命, 真係仆街起上黎, 所有paper gold 都會default
我會入佢係QE
但多謝你提醒 又長知識了👍👍
明白🤔🤔謝謝你

果篇文我睇左 唔太明你指既信心危機 是在哪一部分?
我只是trade 不是打算長期持有實金

巴打你覺得個市會變咁壞 😨😨
我只係為一啲可能性做hedge (唔係成副身家啦當然)
those who don't have faith in gold ETFs such as the GDX or simply prefer to have possession of the metal, find especially delightful as it allows them to buy physical gold at lower prices than they would ordinarily have access to.

講到尾都係個價既問題 同埋上邊有巴打講左ETF 既counterparty risk
不過你買SPDR, SS出既就少D risk
一樣,只會買實金做hedge
但我對比過息差增加, 其實長債ETF個價無跟住一直跌, 就好似依家大跌市, 個長債價其實無跌, 同埋6個月前息差變0既時候長債個價都無話好高

你話短債對息率同貨幣政策最敏感, 但SHY SHV呢類個價係比較穩定喎

多謝指教
如果差到咁, 咁人身安全都有威脅啦
估唔到有人做人仲悲觀過我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞