[再post] 其實有排都未見低位...

317 回覆
211 Like 6 Dislike
樓主點睇無限QE對長短債利差同個股市既影響?
成個市埸已經扭曲曬,債同股愈嚟愈無反向關係,甚至可以出現股債金油一齊升或一齊跌既局面
我認為十年美債真係好難重上3%以上,睇返4月美聯資產負債表,由之前既4萬億升至5萬幾億,短短兩個星期印左一萬億出嚟買商業房貸、美債

現在美國荒誕無忌既行為可以用四個字講曬: 禮崩樂壞
Lm
只要有一下歸0就冇得玩
留名
我只是賭債價短期內會繼續上 所以沒有留意留意其他東西
如果從過去價格來說 現在的確是高位
ETF 會自動轉債 不會有債券到期日的概念
如果係股災,應該股債金油齊跌
至於十年美債要待時間證明 好難說定
美聯儲做了全世界既奶媽 似乎負債表擴大已經係恒常化

Tbh 最後唔知會唔會步日本央行後塵 買埋指數etf
我猜會不斷壓低債息 同債息差
但應該可以加速周期 完成跌幅
我暫時都會以文中想法去定義最低位
網上資料好亂 暫不確定
想問08年之後美國QE有冇買返自己10年債
睇返圖表比較,標指同TLT係相反走向,如果係股災,TLT應該會一直向上,當然甚麼垃圾債、商業債就一定死直。所以樓主買TLT,算係一種低風險既沽空股市。

如果恆常化,就等於明目張膽輸出通漲,內患貧富沿殊,社會階層鬥爭愈來愈強,外患本身經濟都唔好既國家,好有機會進入滯漲,亦都出現階層鬥爭。睇返過往處理手法,就係用打仗去解決,國家打仗可以令社會各階層團結,打仗既話,所有資產都可以明正言順地破產結業,這不是政府的錯,是因為打仗,窮人應當參軍,為國家討回公道,經濟低迷,參軍有糧出有福利,餓死不如為國家而死。(以上都係9吹) 睇返圖表比較,標指同石油、軍工股,都係走同一方向。

陰謀論睇,美國依個時候打下小仗,或許利大於弊,唔需要大打出手,加派駐軍、射下爛地,油價可升回正常水平。(但敵方一定要係產油國)
我問過IB 都答得唔實在
話冇但要睇情況
巴打 咁今鋪大規模吊命會否成功?
伊朗中哂你既要求喎
樓主依家點睇 升到好想入貨
好多都升番去3月頭個個價,係唔係仲要忍手
十年債息勃起了,幹,唔係真係見底呀下
其實新加坡,日本,南韓,到而家斷唔到尾
經濟好難好番
我諗起之前袁國勇講過一場大流行要行兩三年
一係病毒突然消失
一係大部分人有抗體
咁樣個市又係升跌升跌
都係未見底啦
不過炒兩手就可以既 不過唔好過WEEKEND lor
自己都FREE 左TLT 錢 短炒兩手
自己都會昅實金 一旦趨勢確認 + 突破價位就追入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞