[再post] 其實有排都未見低位...

317 回覆
211 Like 6 Dislike
但今次跌得咁急 係咪會有唔同?
我覺得洗倉洗得好過份好大力
個人陰謀論覺得個熊市想今年內完成

暫時目測之前美國最多係股市高估 唔多覺得有其他大泡沫 <<< 或者我未見到有
如果硬係要解釋 我會認為係 比起之前危機
現在程式盤普及左 又有史蒂夫跟戴夫 上上落落因此放大左
不過係好事 會快D到平衡點 但風險管理唔夠好 或用人手trade就好易破產
速度之快令人側目, 我反覺得呢個股災係五月之前會完成
隨住各國每日感染人數見頂之後, 就會好似憧憬復甦
畢竟今次呢個劫, 只要冇資金鏈斷
(而家各國央媽企哂出黎頂, 風險應該降低中)
理論上全球人類出返黎消費就會慢慢好轉
巴打啲利率歷史數據可以喺邊度拎?
知唔知邊度睇長短債差real time data
https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y3M
我每日結算用佢既data
即時就唔知有冇, 自己就用WSJ watchlist 都有
U.S. 10Yr & TMUBMUSD03M
留名學野
留名支持
btw, 第一段片無人駕駛之前個畫面乜都冇,以為個mon 壞咗
strong post
可唔可以加埋標普指數落個chart度?好似你條片咁
Lm
歐美疫情現況比香港慢幾個月,而家先home office,我個人覺得開始返得學先叫疫情穩定
疫情一定會好
下半年內點都無依家咁恐慌 但唔代表經濟好番
一直覺得 重點係 後疫症年代
自己認為疫情之後引起既麻煩要
4月頭各公司出q1, 各國出gdp先後引爆

這段時間任何升幅反彈都唔好追入
熊市唔好捉反彈 等等啦
Im
Hi
新手,想問下長知債息差係咪講梗美國十年期債同五年期債?即你講的T10Y3M?
是什麼原因導致息差縮小?
XDXD 個script 同個畫面可以再夾D
thank you for watching
可以呀 FYI
https://fred.stlouisfed.org/graph/?g=qt68

但我用Excel 用兩張圖我就可以互相比較 互相overlap 比較
自己感覺股市會快過之前觸底 不過只是感覺
跌市跌都咁, 都真係接近世紀一跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞