[再post] 其實有排都未見低位...

317 回覆
211 Like 6 Dislike
我拎AAPL參考因為兩者有以下地方相似
1) 兩者當下果刻既產品初步市場接受, 前途不錯, 但遇上跌市
2) 兩者都係當炒股, 2007年2月AAPL 12-13, 炒到2007年12月最高28, 2009年1月去番11左右 打回原形.
所以我係保持「打回原形」既心態等TESLA,
但仲等緊「原形」既TESLA, 到底係360定更低, 未知

我會等4月Q1 同埋佢地最新全年DELIVERY預期
畢竟經濟不好, 一定少人消費,
我想知道有幾差先 <<< 呢個係基本面, 直接決定盈利
其次, 技術面上, TESLA一定要表現出比大盤更加抗跌,
例如像這段時間既AMZN

以下分注你可參考:
第一注 你覺得足夠低價 <<< 你覺得合理便可
第二注 壞消息已經反映盡 <<< TSLA價格上築左底部
第三注 大市開始回升(我會用債息差去參考) <<< 大盤價格上築左底部
留名
今次QE提早開始,我記得QE好似唔會直接入股市而係買債券,如果我有一大舊債券,我就唔會放住,等QE,債價升先賺一筆,再入股市。我認為大幅QE之前,債差唔會升到3.5%,因為佢地仲揸住係手
Lm
樓主點睇高息債基
Hold 緊hkd 2m
跌左17%
應唔應該hold

同意 應該有排 可以慢慢等
邊隻?
Jpm global high yield bond fund
今次最大 危機係貨幣既信用問題
印佐咁多年銀紙 唔爆 係因為經濟冇問題 支持到個QE泡沫 08年已經想爆過一次 不過吊命吊到宜家
所以宜家一係唔印 一係全世界一齊印

聯儲局 咁快減息到零 係因為佢知道會再大規模印銀紙

成個pool 越來越多錢 如果唔減息 就要不斷印銀紙派息
無限loop

今次應該救唔到個市 如果唔係基金 唔會洗倉洗得咁快
條癈老 應該係比人過左一棟

唯一辦法 WW3
好用心整合資料

幾岩新手睇
手殘按錯早左回覆左,
但個人覺得未到戲肉, 如果你覺得唔comfortable 的話,
揸多點現金啦, 暫時只短期國債同美金安全老實說...
好 thanks
數據陷阱你係指哪一類型指數? 市值變化追不上, 是預期會下跌還是極低交易造成?
武漢肺炎引致會計數據不能更新, 所以差的業績,比過去上更慢公佈。 << 呢個真係有影響第一季度既財報
仲揸緊AAL d bond
侵侵話幫航空業
希望頂到贖回
我揸住兩成股票,希望依個星期仲有逃生門,減到得返一成就安心d
自己認為財政是否高危, 可以留意 現金流 及 其融資能力

其實TSLA係高增長股 佢現金流一直被人詬病
幸好現在已經改善 終於變正 2019Q4現持有 63億美元, 加上2月再集資左20億美元
假設最壞情況: 零收入且平均每季燒10億美元, 加上2021年3月價值約14億的可換股債券到期, 我猜可以捱到最少5-6季度
印錢了,錢流入國債,資金應該追入。
不同意, QE後要長短債利差>3.5%係不合理
高質 Post 留名
唔識答,等樓主指教
你指不合理是指因為有QE, 聯儲局買債, 所以10年債息不會好高, 所以債息不會大到有3.5%?

短債比長債對貨幣政策更敏感
長債息就受長期利率同通漲預期影響
所以低息口及因QE而出現既長期通漲預期在應可以拉大息差🤔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞