[再post] 其實有排都未見低位...

317 回覆
211 Like 6 Dislike
你是指哪一款長債ETF? 我這裡是只集中說T10Y3M
https://fred.stlouisfed.org/series/T10Y3M

另外SHY, SHV 反映左減息架 XD
不過一個係85--> 86.5 另一個係110--> 111
如果拉長5年以上就好明顯, 但從%上就好難睇到分別

大家多多交流
TFT
拉長5年既意思係? 我就係見%上越短既波幅越少

https://rich01.com/bond-etf-treasuries-5/
同埋呢度都係話短債ETF係無乜波幅同風險, 比大戶放入去短時間賺吓息
我意思他們波幅是少, 但都會對減息反應有劇烈變化
5年是指以長時間來說
可能看孳息率會更明顯

短債似係俾短期熱炒資金泊車用
我自己覺得係出事既先兆
一係 資金寧願罰款都不願意買其他資產
一係 QE年代的產物 因為總有FED做最後買家 但都反映資金沒有其他投資機會
巴打點睇呢兩日既升勢
同問,咁升法唔多正常。呢2日加埋成20%
升到仆街
咁升法挨唔挨到星期五
留名學野 多謝巴打圖文並茂
留名睇後市 無限QE爆升幾日唔奇 但後市係點有待觀察
BTW SQQQ均價22坐緊
利好出盡,疫情又未走,爆多個幾星期應該爆跌啦掛?
原來人命真係唔值錢!你睇下死咗幾多人,但個市好似慶祝咁千升

市場根本就影響唔到個市,只有大戶操控
等梗15000點
升成千點
同意
lm學野
銀行、金行都有
可能係部分基金對持有現金的倉位有限制(?)
故必須要買金融資產 而短債叫做最安全 << 我堅9估

長債係波動大點 時間都長點嘛
我意思話短債可以快速、近100%反映貨幣政策
長債則較慢 有時甚至不怎麼反映
所以短債對貨幣政策敏感
個人覺得只是反彈
真實市場情緒今晚應可以看見
今晚公佈20/3-26/3首次申請失業救濟金人數

15/3 CDC建議大家未來8星期不要出席50人以上的集會
16/3 翌日侵侵話10人以上都唔好去啦. 南美國家開始封關或全國隔離
17/3 法國開始封關. 歐洲未來30敢禁止其他非歐盟人士進入.
21/3 所有進入夏威夷人士必須強制隔離14天.

隨著事態發展, 應該開始影響就業了
所以未來兩星期數據至為關鍵
包括4月3日的非農數據及各公司既Q1
到底市場是不是已經消化了price-in左?
還是只是我太悲觀?今晚好可能會有少少眉目

Btw
AMZN NFLX 表現疫情強勢股開始表現變差
差過大盤 不是好兆頭
個人覺得只是反彈

16/3 翌日侵侵話10人以上都唔好去啦. 南美國家開始封關或全國隔離
17/3 法國開始封關. 歐洲未來30敢禁止其他非歐盟人士進入.

Btw
差過大盤 不是好兆頭
個人覺得只是反彈

Btw
差過大盤 不是好兆頭
個人覺得只是反彈

Btw
差過大盤 不是好兆頭
熊市入面既反彈往往強過牛市既升幅好多...呢兩日搏中左既恭喜你, 自問心臟唔好, 贏唔到呢啲錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞