[再post] 其實有排都未見低位...

317 回覆
211 Like 6 Dislike
都是等第一批季報潮出現之後才決定
如果照2月標準普爾P/E 來看是大概25左右
現在價格是19左右
之後市盈會因為earning下降而上升 變得昂貴
加上大量企業已經撤回早前的展望 又減少回購股份
我唔認為股市會回升 只覺得會越加瘋狂

另外評級機構開始做野 歐洲經濟已重創
我自己認為美國難獨善其身 <<< 假設疫情真是受控在美國本土真是受控

我相信有許多二三線企業或零售應該捱不過這次
失業率上升 消費難回復
未來企業都會減少支出

如果現時最新估值合理的話, 巴老會比我們更焦慮XD
或者是有錢人是懂平衡風險
對他們來說 勝率高低 重要過 勝果大小
謝分享,講起89歲既巴佬,今次好可能係佢既終局之戰
巴老應該會搵靚貨溝
新手問下,點解買債可以降低息率,有乜關係?
大量買債點解債息又會跌?因為demand 上升?
agree
唔明 你指什麼??
https://youtu.be/p5IpqfT3nZE << 自己拍的 XD 睇幫唔幫到你
不然GOOGLE "孳息率, 貸款利率"應該都幫到你
qe買入大量債
理應會壓低yield
巴打覺得會唔會令長短息差距收窄
啲smart money可能係低於3.5時就流入返市場
應該不會
畢竟現在市況波動
smart money不會現在大舉入市
現在市場持貨者都是搏短期反彈之流 他們本身並不是強手
只要有風吹草動便買入賣出 放大左波幅
大型及長期資金應在觀望
他們在意的是短中期市場未明朗 不是股票現值便宜

QE買債可以推高資產價格 但不可以推動消費者信心
老實說 當你失業後 政府派左一萬元俾你 你都會慢慢用 消費一定會延後的
消費減少企業收入就跌 就減少投資 盈利下跌 股票都下跌
但依家一部份treasury securities係qe下比fed買咗
呢堆債不屬於smart money
咁樣係咪壓低咗yield
唔會再好似過往市況好轉yield spread去到3.5
21000鑽石底 大陸托市托到傻
如果咁講,有錢人去determine贏輸果條界線都唔會係普通人會明白
唔好玩我啦,大型資金好似你同我咁投資一兩球就轉到身咩....
如果等到市場明朗左,仲邊有佢地入貨機會呀...
2000年那一次 跟 07-09那一次都符合'3.5%'

2000年果次好似美國未用QE 07-09就有用QE
今次是咪唔準或準 未知
但我會Keep住這個想法先
都係架 佢地額大 每周期唔可能進出咁多次
買左就hold住
待事情明朗點再買就可以
我自己覺得至少現在未明朗😂😂
而資金進場時我會從孳息率差見到
係無限QE情況下都見得返3.5%,咁係債以外既資金真係大得好驚人
一定未低啦,無限QE一定升
注意波幅🤔
要讓時間證明😂
睇返呢幾日貨幣增速其實同未無限qe一樣
暫時對樓主套理論應該無影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞