[再post] 其實有排都未見低位...

317 回覆
211 Like 6 Dislike
QE行頭>壓低債息>熱錢流入市場>股市回穩>資金逐利棄債投股>債息上升(或者到3.5)

到個陣要由3.5跌返2,恐怕股市已經升左好多,升到大戶認為要買債分擔風險

不過現在qe照插水,繼續狂印,咁債息想上到3.5%都幾難
D傻鳩大戶連負利率國債都唔介意
好清楚 幫你一推
lm
lm
有冇ching 可以幫post

無限QE後, 有冇ching對黃金有想法?
--------------------------------------------------------------------------------
黃金不具長期生產力, 所以只當短期兼具有避險能力的商品.
黃金價格以金色表示

以下資料來源:
QE: https://en.wikipedia.org/wiki/Quantitative_easing
黃金價格(每月), 資源來源: https://goldprice.org/

QE1: QE開始前聯儲局有7千-8千億國債資產.
規模及其購置產品性質: 6千億 購入 不動產抵押貸款證券(金融機構的不動產擔保抵押貸款).
2008年11月(817 USD/oz)開始. 2010年6月中斷(1242 USD/oz), 同年8月(1247 USD/oz)再購買. 最後部分國債到期後, 聯儲局資產表總量下降. 聯儲局為維持其資產總值, 故把到期後資金再投入債市, 不斷購入2年至10年期國債, 以保持資產總值2萬億.

QE2:
2010年11月(1385 USD/oz)開始, 聯儲局進行QE2, 目標2011年中前購買6千億國債.

QE3:
2012年9月(1771 USD/oz), QE3正式公佈. 聯儲局每月進行400億購買不動產抵押貸款證券, 總額無上限(open-ended, 故又稱QE-infinity), 同時表示聯邦基金利率*最少2015年會保持接近零. 同年12月(1674 USD/oz), 聯儲局將每月購置總額提升至850億.
*聯邦基金利率(Federal Fund Rate)是美國具代表性的短期利率,是貨幣政策的目標利率。聯邦基金(Fed Fund)作為存放銀行準備金的帳戶,是沒有利息的。準備金過多的銀行可以借貸給準備金不足的銀行。

收水:
2013年6月(1234 USD/oz), 時任聯儲局伯南克放風, 由於經濟數據改善, 聯儲局將於9月會議決定減少每月購置總額由850億至650億, 並提出買債計劃將於2014年年中前終止. 對於何時加息, 他指出「如果通脹有上升到2%的長期目標的趨勢及失業率下跌至6.5%, 聯儲局就有機會加息.」股市隨即三日內大跌4.3%, 於6月24日收盤於14,660. 2013年9月18日(1327 USD/oz), 聯儲局決定暫緩減購計劃. 同年12月(1205 USD/oz), 宣佈將於在2014年1月執行減購. 最後2014年10月(1172 USD/oz), 中止了全部購債活動. 此時聯儲局資產總表達4.5萬億美元.
咁樣印銀紙法,會唔會股票升得快過黃金架
即係點,入得未 升番晒啦喎
我唔會入股票, 未到四月, 未出數據前唔入
捱得過零收入期就係, 但現況我唔樂觀
要各個個股大部份參與復甦起碼都要有解藥或疫苗,就像係暫時控制咗疫情,突然爆一單出嚟都夠轟動。
巴打,點睇油價,而家係咪低位?
第一季度數據連中國都未出, 太唔明朗啦
加上有幾多公司會破產, 政府只會救重點企業, 唔會救曬
中小企又係請最多既人 << 失業後一定降借貸降消費
仲生存既企業都會削減開支 好難說沒有事
油價不懂看, 太多政治因素摻雜
近未來經濟活動收縮, 需求應該不高, 加上高油價不利復甦

油價可能係低價 但難以期望大幅反彈
成場風暴啱啱先至開始,仲有產業鏈斷咗嘅影響未浮現,企業仲有老本食,仲生存到嘅企業真係好有價值

仲有呢場大起大落一定又殺唔少人
係, 唔知會搞幾耐
但沙俄應該有心保持20蚊左右
嗯嗯 同意
總之注意風險 熊市謝絕槓桿
現在能守住本金已經不錯了
我看唔透佢地做咩野唔識玩
未入,諗住開始復甦嗰陣入少少可口可樂但應該都要半年後
可樂OK呀
真係要一段時間
呢排成日大升大跌代表呢排嘅人頭腦發熱,要到「升返晒」要睇長期
真係驚咗港股

太易畀國家操控,週期性冇咁強又難預測
港股市場唔大 又睇國策 我唔識處理😂😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞