[再post] 其實有排都未見低位...

317 回覆
211 Like 6 Dislike
其實10YR 個rate 近呢十年係咁跌
而家直頭低過1
10YR-3M 要上到3好高難道喎 如果10YR繼續跌的話
因為近十年都係牛市嘛😂不過利率的確有走低既趨勢

我臆測緊聯儲局可能最後降到負利率😨😨
依家1M 同3M 都係負利率中
侵一路都想
迫人洗錢
到時泡沫仲大
同意 但負利率只會令股市大亂 更不穩定
幾乎所有國債息率都跌返哂,
10年 3月spread 得返0.6幾
我都留意到
睇番之前兩次跌市 都有類似pattern
T10Y3M 先升穿1% 然後收窄
跟著會急急升穿2% 然後收窄徘徊 然後3% 都是類似這樣模式
想問牛市同10Y 利率走低嘅關係

利申:新手lm學嘢
可能只是信貸收縮既周期

自己拍左片 可以看看幫唔幫到你
[carlam] Stock 01 - 長短債息價差 VS 股市
https://youtu.be/p5IpqfT3nZE
將個利率變副,可能-2%掛,短期3個月會跟住fed 走跌落去,
10年期都會跌既,係跌小好多
咁個債差咩出現到3% law 傻豬豬

fed唔想負,但trump好想負
現在有種感覺,就係美國疫情愈差,愈利好股市,因為大家都相信美國會狂印錢救市救經濟,今日息差0.58,錢仍未有流出跡象
似以前經濟差/數據差
反彈炒減息放水咁
個人覺得依家係慢慢由越跌越救去到越救越跌既過程
隨住四月首季成績表及未來展望的下調, 大眾既預期就會由「經濟只是中斷左」變成「經濟衰退了」
評級機構出手後 二三線公司好快出現違約破產
強制無薪假也會減低消費欲望

應該有排都未見低位
小注一些逆向etf 道期已經去到21000
我有諗過
逆向etf在最壞場景(如果自己睇錯時機) 防守不到

但債王都出聲 的確有啲心動
如果今晚價靚再將GLD既錢分點去買跌吧👍👍
因乜事食完飯返黎美期-800?
如果真係展開新一輪跌浪就fat fat
唔識你,但唔建議你做空,睇淡不做淡,依個時世,閒錢都唔應該扲去賭
QE麻醉針藥力正在失效, 新一輪跌浪開始
睇黎方向正確
Yes , 升災黎緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞