歡迎想砌模型o既巴絲入黎(16) 一路奶一路望返條女

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
薄噴時20psi 氣開盡 微微拉後 無油出
再拉後少少有粗粒 係咪代表未溝得稀
點先可以做到薄噴要20psi細氣細油?
gaia係咪斷晒貨
行咗港島同旺角四五間都冇曬125賣
網上睇全部都缺貨
噴黑底
之後上銀又得 金又得
橙色果d當陰影又得
模倉都無?
我諗而家物流真係出出地事
油呢啲一定要寄船,但係船運既貨櫃札左好多喺支那
底灰
可以加強表面層油負著力
可以統一底色, 方便check件

唔同顏色嘅底灰可以做埋底色
上少一層油
例如平時 灰,黑,金屬色
可以黑底灰,金屬色

唔同底色可以影響面層發色
亦可以用嚟做陰影效果
both
大部份噴
再手油補色, 舊化
手油全身上色
懶之呼吸

板噴 加 手塗補色 出界 唔理
燈光暗少少,一樣出色
尋日都砌完本體, 未整個升降台
完全唔明髖關節果個轉動有咩意思, 非常容易鬆
上臂連前臂果個卡榫位又係易甩, 而且前臂果個連動結構搞到外觀唔靚
價錢都幾貴, 印象果陣買RG wing都係180蚊, 呢隻連升降台竟然貴成個double有突

個頭分色我覺得做得好正, 眼睛, 紅色"淚線"位, 角都分哂色
細節位做得比metal build仲好, 肩裝甲收到刀仔(可惜把刀冇得折埋), 插入栓, 胸部裝甲個連動, 就連唔show出嚟嘅使徒核心都有整埋
有戰暴前車之鑒,呢隻都係等大貨算了
首發係貴啲
初號機唔連台 29x
Wing 0 27x

都估到會係咁

今次要射幾多日呢
啲字不如手繪毛筆風?
其實我根本就唔會用, 因為架機根本就冇喱啲嘢, 成張都係味精嚟
拎嚟做下實驗咁
求指教 成日噴到有積水橙紋咁
想問下 rg gundam 同紅渣
重有 hg gto gundam 同紅渣

其實 價錢差唔多

除左 難砌 有咩分別
唔夠稀, 或者你支筆造工(支針嘅打磨之類)唔掂
氣壓我反而好少理, 會校嘅情況都會係講緊我想支筆擺幾近(大細陰影之類)
開得夠稀之後隻手記得唔好郁得太慢
夠稀之後啲油會出得順好多, 你慢少少都可能會積油
外型都唔同
rg gundam 係第一隻rg,具實驗性質
但係換黎既就係軟手軟腳 (因為個骨架問題
同埋d 件好易甩 (太過碎濕濕

RG 好似係去到多一先解決哂呢d 問題
新手想問下女神裝置邊隻最值得入?
忍者弓兵
我有係咁上下郁
可能真係溝得未夠稀
我已經用緊H&S ultra 2in1
其實有D後悔無上到evolution silverline差幾舊 有得鎖油

另外想問埋亮黑補土係咪都係薄噴
見人話亮光色要濕噴 但一濕噴就出事 積油又厚
再稀啲啦, 你支筆唔應該粗粒, 又或者你谷槍谷得唔夠均勻
建議射落塊件之前射落張紙到畫下線, 攞多幾個唔同距離睇下邊個距離啱啲

底灰我就基本上冇睇過人哋啲教學點講, 但我第一次試乾噴嘅時候係會起粒粒
癲到可以乾咗之後掃返走嘅地步
所以要盡量溝稀啲嚟濕噴

但講咗講耐其實你講緊咩油
有唔同架喎
我無記錯既話佢都係噴AV 油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞