歡迎想砌模型o既巴絲入黎(16) 一路奶一路望返條女

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
啲模型換哂無線led, 跟手成個櫃鋪滿個塊無線led板, 全部板都吉同一個拖板, 咁你一著總掣就所有模型都著燈, 真正用錢解決問題

btw有人同我講個塊無線led板其實都只係銅線圈黎, 識嘅可以自己DIY
之前自製係用電腦扇嘈撚到仆街 而家用緊sparmax個隻都幾靜
唔該 我研究扮先
滲線油太多 滲線油都係用X20溝出黎 太多可能都會爆 但我真係未試過
砌前滲 一舊舊散件咁滲好先砌返埋
btw 都係諗唔到個夾口係點, 有無示意圖而家諗緊裝個抽氣扇, 用先開掣拉縄, 咁平時落雨都唔怕入水. 但抽氣扇前邊可以點夾條抽油喉呢?
我自己傾向建議素組嘅用real touch marker去畫線好過用滲線液滲, 起碼real touch畫完之後搵綿花棒抹走, 同滲線個操作好似, 又唔會爆膠, 比起畫線筆real touch又多色又可以做舊化, 算多嘢玩
要睇下裂成點
最簡單方法 AA膠 開大無視 裂甲效果
會裂就點都會裂,
只係有d膠特登易裂
有時舊模放得耐脆左又易裂
砌前後應該分別唔太大
btw
裂左唯有痴死佢

年中聽好多用素組用滲線液既慘劇
其實用gundam marker 畫完再摔都做到滲線既效果
有d 抽氣扇會凸左個位比你裝喉,你google 抽氣扇 喉 你就明
思想太窄, 成日覺得抽氣扇就係正方型前面一塊膠框thanks!
其實我到而家都仲係用緊real touch marker畫線 好少用琺瑯油滲線
我到而家素組都係用gundam marker 畫完再摔
用marker方便好多, 攞起枝marker筆同綿花棒就搞掂, 最多加舊擦膠, 反而滲線又要攞琺瑯油又要攞筆又要攞X20幾廿樣嘢, 係而家出咗滲線液叫做攞少嘢樣出黎
重點係出黎效果我唔覺有大分別 最多係滲線睇住啲油沿住條線咁流好撚爽
上次砌隻RG nu都無事
睇嚟係唔好彩
Btw我想問無縫處理係咪多數用溢膠法?
其實用粗身gundam marker 都好似可以做到流動呢個效果
個筆頭好撚難用
金銀角用咩水去開 同洗筆
金銀角係唔駛開 咁你就無左50蚊了
灰鐵色點做出嚟?
買現成
邊隻?
我唔知你灰鐵色係咩樣, 但係我諗gunmetal應該係你想要嘅色黎

管道式抽氣扇 加個喉碼 就駁到普通抽油煙機錫紙喉
正常 唔係做嗰行點知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞