歡迎想砌模型o既巴絲入黎(16) 一路奶一路望返條女

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
我果陣用ex04,不過應該同08一樣

果陣岩岩玩,驚白化就拉遠d 噴,噴完仲光過未噴咁 不過又係另一個故仔黎
用水開稀之後就油,單方向應該無問題,唔好回筆會起痕
真係用字面好難解釋, 濕係濕嘅feel, 啱啱好有層水咁樣就得, 唔好厚到可以滴出嚟咁
https://www.youtube.com/watch?v=BIdGNB4SJMM
淆底嘅又可以噴幾層嘅乾噴, 噴完個面會好似花農唧噴霧化水咁樣, 一點點水珠喺葉面咁嘅feel
遲啲再試下
thanks a lot
明明哋你講咩
我都係當初啲老屎忽教話gaia油冇咁易白化先試
加上喱隻船應該係我第一次用噴槍
我好記得自己真係薄薄哋噴咗一層喺表面架喇但好似只係消咗啲啲咁多
同噴咗層半光澤差唔多, 可以話仲光啲添
咁我就懷疑自己係咪開太稀啦, 咁我就倒多少少落去
噴冇兩嘢連槍都塞鳩埋支噴槍仲噴咗下口水搞到有幾大滴飛咗落去, 痴孖筋
後嚟發現就係嗰幾滴口水明顯消咗光, 即係話要噴多好幾層積夠先消到
咁最後我就上咗大概5,6轉先有上面咁嘅結果
但其實我覺得佢個所謂低白化只係佢純透明油(光澤)同flat base嘅比例問題, 迫鳩人上多幾層疊到夠先起霧
所以後尾我直頭倒啲flat base落去溝返到一兩層就消得晒
只不過轉咗整飛機之後我都冇再點用純粹嘅消光, 轉成偏消光嘅半光澤
我覺得好似唔洗再開稀 定係我用慣琺琅油問題

同埋我呢啲位點樣可以唔回筆 我諗住油好四條邊先補番中間 咁樣係咪冇咁好?唔該巴打

我仲有條窗邊膠要整 係咪應該mask咗佢噴仲好
我覺得似係你底嗰層白色已經好厚搞到個面睇落都好厚
同埋我覺得琺瑯油始終流動性都係比AV油高
AV油白蓋都係滴返一下滴Resin thinner開稀好啲
話說, 聽日就係喱隻嘢3歲生日

1/700 法國戰艦 黎塞留號(1943)

而家睇返轉頭覺得當年仲未掌握到對船艦嘅表達方式
仲係好稚拙
好的唔該巴打試吓稀少少再試試

又幾過引
吉起曬d鉸剪仔
AV金屬色 噴左消光 基本係咪 連磨沙金屬既FEEL都冇埋??

咁聽日去買支半光噴
唔一定, 拎條膠框試下先
半光澤罐基本上冇乜點聽過人用
深夜砌部x1,跌左駁住腰同身個舊軟膠
俾地板精靈吸走左
有冇得淨買一排呢d軟膠
大陸牌子?
飛卜有人賣rg x1補件
又幾好笑
你呢啲打手
幫人谷view數
可惜谷極都係雙位數
捽唔甩喎師傅
勒煞
地盤佬

想問邊度有呢隻打磨既款
好少買模型 想問下係未過左第一水之後d價就會落黎 定唔會返課要食抄價
隻RX78 邊到仲有?正常價幾錢?
新手LM
想問幾百蚊嘅剪鉗同幾廿蚊嗰啲有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞