歡迎想砌模型o既巴絲入黎(16) 一路奶一路望返條女

1001 回覆
2 Like 3 Dislike

巴打,我消光噴得唔好,有啲一撻撻嘅漬
請問有咩解救方法?
我都係素組
畀你參考下我用緊咩工具:

剪 雙星金牌剪
刀 olfa簿刃
高達marker滲線筆+消去筆/火機油 滲線用,唔好買錯畫線,我買左成pack 5色加消去筆,結果灰色外的其他色好少用

彎的尖夾 貼貼紙

以下就少用的工具:
神手普通剪 本身諗住2段剪用,後尾都係金剪剪哂就算
神手海綿沙紙 400 800 1000,砌高達冇用過咁濟,隱藏水口太靚,壽屋用多d
aa膠,模型膠水 手殘時救命用

唔駛買屋企都有的工具:
鉛蕊筆 滲線條gap太淺時用黎畫線
擦膠 擦滲線筆用
女朋友唔用的化妝掃 掃下灰塵碎膠都好好用
blutack唔識講有咩用,總之有用
sor,漏左圖
都係睇唔到
要禁入去先睇到。
噴罐定噴槍?
rg nu 邊度有230 咁平?
唔該曬上邊咁多位巴打既詳細解答
我明曬耍買咩了
神之手, 薄刃鬼斬, 海綿砂紙, 消光, 素組用鉛筆滲線得啦
我嗰隻個咀合唔哂,成個劉詠璇咁
其實有樣嘢唔係好明 想素組嘅巴打其實唔係就係想慳功夫夾平靚正咩? 但如果叫佢地買頂級架撐唔係會覺得好貴咩咁好似同原本嘅諗法會唔會有出入 覺得素組都要俾咁多錢買嘢都係唔整

純粹討論下
罐噴? 太埋+拉太慢
搵D 火酒慢慢睇下擦唔擦到
想問呢隻咩名?
有性趣將佢納入我後宮(山積)
之前試過有人問我有咩工具要買,講完話貴我會叫佢用指甲鋏剪咪撚煩我
ludens,小島製作室作既象徵角色,不過隻野無乜可動,條腰廢既
個人認為最平新手入門應該係

五金舖買嘅尖咀剪 砂紙 一把筆刀(可有可冇) 滲線液 白電油 消光

咁樣加埋都係$200上下 最大variable都係把剪

當然 架撐對砌模型泥講都真係好重要但我覺得未用過渣嘢係唔會知好嘢有幾好
真,細個用過哂指甲鉗同五金剪先明金剪/神手有幾好用
買工具唔包技術
靚工具當然方便自己但唔代表自然整得靚
我覺得係有錢沒時間多,沒錢但有愛點都會有自己方法
知唔知邊到仲有豪華版RG EVA賣?
買工具係樂趣黎, 銼我都買左幾把黎玩, wave, 鬼斬, 魚嘜。 其實你買多左工具, 就知一d 好工具係幾重要。 我覺得一步到位最好, 唔使浪費錢/時間, 又增加體驗
奧米加amplified 無論分件定成形色都比reboot進步咗好多
心口藍色分件,面相,戰暴頭橙色同對角補返偷膠位,加魯魯膊頭黃色角加尖,主體白色做光澤處理,腰部分件等等等等
究竟有幾多人係真係買完砌過先話佢係垃圾,定係以為同reboot 一鳩樣所以係咁屌
總結Amplified 賣199一隻抵屌到爆 利申雙入
砌住咁多先
呢層當然la 但一下到嘅前提係你知道自己真係長玩 唔係玩兩下 有要求

相比一個未接觸過嘅人 你同佢講買把$3xx嘅剪好 買把百幾蚊嘅銼好 佢應該唔會太明有咩分別同埋會嚇親 仲要買完試完先覺得唔鐘意砌個下死

講係咁講 有錢又有咩所謂 可能因為得窮先咁諗
我自己都係用緊五金剪 成日都諗住買把靚剪 但一來覺得肉赤 二來自己都打磨好似唔用咁靚都冇咩所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞