【支那武漢肺炎】全球討論區 02

5001 回覆
78 Like 7 Dislike
奧地利+60 Confirmed,Total:860
感染武漢肺炎約85%的人是輕症,都能順利康復,但各國臨床研究陸續發現,部分重症患者留下的後遺症其實不少,例如,台灣首例確診的女台商痊癒後就出現肺纖維化;武漢肺炎可能還有哪些後遺症呢?什麼樣的人比較容易留下後遺症?今天的破解新冠病毒系列報導。

肺部像曬乾的菜瓜布,出現一絲一絲的纖維,這就是肺部纖維化,武漢肺炎重症患者的後遺症之一。台北市立聯合醫院胸腔重症醫師蘇一峰:「急性呼吸窘迫症嚴重的肺炎,只要你渡過那個緊急期,大概在第二個禮拜、第三個禮拜就會開始產生肺部纖維化。」

武漢肺炎造成的肺纖維化,起因於自體免疫系統在對抗病毒之後造成的受傷結疤,組織壞死,年紀越輕越容易修復。台北市立聯合醫院胸腔重症醫師蘇一峰:「比如你是一個2、30歲的人,你的肺纖維化幾乎可以恢復7、8成,甚至到9成,但是你年紀比較大,已經5、60歲的話,你可能只能恢復一半。」

台灣有新聞講過
香港未有資料
神棍公約
班白皮豬真係
有啲竟然屌侵侵用咁多錢抗疫
話病會死人但因為冇錢而死既人仲多
紙袋肺

意大利威尼斯實時 Live 下午3時50分

一個人都無
不過講真要不是班人日屌夜屌
侵今次真係it’s just a flu就算
上兩個禮拜睇人來人往 冇人戴口罩
不得了武漢肺炎不管不顧只會更加嚴重 到其時咪用更多資源更應對 想美國學歐洲咁淪陷咩
唔明點解侵會咁佢應該知支共有幾賤
好靚個畫面
第二排都快有過千了。
佢反共同時鄙視科學
Pence都係 當年做州長哥陣搞到愛滋失控
Exactly
赤道幾內亞+1
可能最初見個死亡率低掛(講日本同南韓,侵都唔會信支那個數)
同埋歐美最初都係當只會喺亞洲爆,自己可以置身事外,但到歐洲一爆好難唔做野
支那既本性一定會派幾機人食退燒藥去美國播毒
thanks 巴打

所以 我唔明點解係 無停學 封關既前題下玩 herd immunity
就當最終只有感染人口既3~5% (鳩估) 係肺纖維化 得返50~70%肺功能
佢地患其他病既可能性比人大咁多
照計會對醫療系統造成負擔

定係只係好簡單 總之唔好係佢手上爆煲
陶傑狂屌英國奶共首相Boris Johnson
https://lih.kg/1927039

19才子屌緊

英國咁樣做同支那有咩分別
咁樣做只會令英國人對政府失去信心
你諗下當你發燒到38度
係床上典下典下
覺得自己就黎死個陣
政府仲要當你係個波拋黎拋去
係都唔肯俾你入院
你會唔會覺得絕望

我唔清楚英國人係咪同支那韭菜一樣
香港人就一定屌到政府反艇
尋日已經派左個發燒記者想去訪問佢
係咪因為搏佢死多d老人家
可以俾少d pension
聽講退休金係對英國政府財政好大負擔
有冇知情或者住英國既巴打講下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞