我覺得自己之前係入左邪教 (5)

885 回覆
106 Like 2 Dislike
暫時未覆我呢
Push
多謝絲打同木清巴打
係佢面頰兩邊 紋騙子兩隻字就岩 仲要揀激光都難打走既顏色
一間屋一齊住以年計 又同佢地講徐妖三核 見你時間多過見佢地時間 又會知你返工辛苦 理應企你果邊
但最後都係選擇做人牆 真係佩服徐妖三核既操縱技巧
我都難以理解 妖好想喊
住埋一齊既時候
佢地特別依賴我 仲話我個感覺好似媽媽
我地仲一齊翻過工 佢比客小個陣 我都有安慰佢
大家一齊朝早收工係車上面昏睡
又一齊去過旅行

我為人係點 佢地一定好熟悉
但佢地都係選擇做人牆 無幫過口
難理解
但你完全無理由自責
如果佢地同你夠fd 點會做人牆
雖然你無勸佢地 但團隊事業/友誼 佢地的確揀左前者
又唔代表友誼係假既 但聽落唔算好有信賴
又唔可以怪晒佢地,我覺得佢地唔係揀話團隊事業定友情咁簡單。
我諗樓主曾經身在其中,應該會更明白並唔係咁二分,我覺得樓主兩個室友更加嘅係夾左啲恐懼,慚愧等等,呢個正正係邪教思想恐怖之處,就算好多野擺左係面前,都令人欲罷不能。

佢地世界去第一身睇同接觸嘅,就係團入面嘅人,尤其如果入教者本性善良仲加大獲,會覺得徐妖三核同團其他人都其實對佢地好,付出左好多為佢地,唔應該背叛左個團,可能樓主想脫離時都曾經經歷過呢個心路歷程。

可以脫離嘅其實最大誘因就係觸及到一啲佢地仲存在嘅底線,好似樓主經歷咁,又或者發現個團做左啲佢地真係接受唔到嘅野,例如推人賣淫,甚至殺人等等。

好似聽落好恐怖,但唔到咁大件事,純cap 下水,教琴hea 教呢啲小事,被洗腦者會幫佢地自圓其說,如果受洗更深者的諗真係連殺人都會接受埋。

所以,鬧到件事大啲係好,希望之後再有多啲follow up, 一來日後再有人遇到,有警剔就唔會咁易入教,二來都可能有機會打破到佢地個世界,令佢地壯左個膽,有力量去反抗出黎。

咁講可能比人鬧,雖然樓主如果放低成件事都係一件好事,但另一角度睇,經歷左就經歷左,如果可以借呢樣野幫返其他人,咁呢幾年都唔算白過,甚至係成左樓主人生重要一環。

當然,樓主點樣決定我都一定支持,只要過得好就得,加油
收到
恰細路女
睇完條片好嬲
有幾個好似黐脷筋咁 聽得好辛苦
已backup
佢哋開咗你個名
如果有不實指控樓主可以做嘢
徐妖自己唔出黎咁醒目
柏斯而家唔del cm喇喎
可能太多人狙擊
未del姐
另一個賣琴既page重勁多人問價
Okk
樓主 tbb東張西望係咪都係未覆你
冇追po一排
睇返蘋果報導
覺得樓主真係好叻!

請代連登仔向黃太講聲加油
養到個女亭亭玉立突然冇咗真係好慘
希望有日可以母女重聚
嘩,係18分鐘條片度,另外有三條女比佢地嚮全朵,估計都係d前團員啦,真係賤格到痺,都経已洞咗人地一筆分手費啦,仲唔比好日子人吔過,正冚家產。
好既
我都希望佢地可以好好溝通同相處
有咩問題 一齊解決
每日跟進
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞