香港人工同美國加拿大人工比較

296 回覆
10 Like 47 Dislike
agger
去到中高層
兩邊人工差唔多
嗰邊扣稅重好多
H1B要有顧主sponsor, 要有人請咗先會有得搞。
Ching,你38k係計稅前定後?
睇完大家討論.
好似美加 同香港生活分別不大.

有人話美加買樓平 但係易上車果堆又好似楂兩個鐘車先返到工 仲未計塞車

美加請工人貴一倍 生左小朋友 預左老婆全職照顧小朋友 香港就唔駛 大把人幫你睇住.

醫療 諗得移民 係香港份人工都唔係睇緊公立啦 好少住院 但公司 同自已 有買開保險.
唔識比較手住院手術果堆

講收入其實我自已香港高少少 做緊IT 搵緊70k+ 係外國仲要預左兩公婆得我自已做野

老實講外國工作文化係舒服過 local公司好多 宜家係外資做緊

未計個人因素例如香港去日本方便d 野食多元化好多 屋企人多數係香港
揸車就係會塞 不過視乎你返咩工 未必一定係市中心
而且大城市都流行park and ride
有啲工甚至畀你返四日 或者home office 彈性比較大

工人呢就當然冇香港嗰種剝削外勞姐姐 但都好多day care
而且個社會預咗你要時間照顧家庭 工作安排上都體諒好多
唔似香港咁 你有個工人就奉旨當你可以日日OT 做到隻積咁
始終係你自己嘅屋企 親子時間幾多錢都買唔到

移民係要預咗改變生活習慣 外國嘅生活方式就係唔同 但一樣work
Ching 講得好啱
做工程幾年都係簡單維修,
砌Lego 咋嘛,根本稱唔上「工程」
奈何,香港90% 所謂嘅工程,
都係外判買人地嘅技術,
自己班工程屍就乜7都唔識,
用把口做工程
呢啲post 永遠都係出現一個問題,就係美其名將香港作為一個國家地區(雖然作為深黃覺得完全無問題)同美國/加拿大比較。但係美國你住唔同嘅大城市(更加唔好講如果離開到大城市喺其他市鎮度生活)個收入同開支,因應住嘅城市嘅生活習慣,都已經可以好唔同

就好似上面有人講喺sf bay或者其他tech hub做sw engineer/developer . 呢個近年通常就係攞嚟打J 嘅例子。如果兩公婆都係嘅話,嗰啲咩買樓,生活所有嘢都唔係問題。 所以呢啲一講近乎係秒殺. 但係當然就變咗其他人就生活艱難,

但係每一個人想做嘅嘢又唔一樣,對生活要求又唔一樣 。如果離開大城市,無塞車,開支細,收入就無咁高都無問題
過黎先讀個master 會易啲
黎bay area 搏下
我都好奇想知38k係乜
聽落仲少過打黑工
但值得投資 好快搵得返有突
你去glassdoor睇下bay area 嘅 high company company salary
巴打我想問下係香港讀完大學直接攞住h1b去美國公司做有冇機
過黎先讀個master 會易啲
黎bay area 搏下
master 好貴
但值得投資 好快搵得返有突
你去glassdoor睇下bay area 嘅 high tech company salary
高好多啦 除左基層
有朋友係香港 phd 拎咗Google offer 但要去澳洲先 過幾年先嚟美國
想知香港咩數字同美國咩數字比較
睇咩行業啦

專業要拎牌好似 civil,我有朋友 27 歲香港政府公務員有牌七皮嘢,仲高人工過我省長,我都未計香港幾低稅

做低下階層 CS 就加拿大高啲喇

美國 CS 更高
最多做所謂既design咪 site planning 畫下圖
畫下CAD, 但真係製造出黎都係做唔到
H1B係抽獎,抽唔到唔可以去美國。唔直接去美國可以先入其他國家分公司然後搞transfer。我識有Google同Amazon嘅例子由香港去北京再去美國。

不建議去大陸,可以考慮台灣,日本,新加玻再跳去美國。
讀書平 物價亦唔太高 純粹係樓價貴咗少少

你呢個唔單止偏心,應該去到揜住良心
去讀PhD多數有錢,讀緊PhD時可以去FANG公司做summer intern,做得好有機有return offer等你畢業。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞