香港人工同美國加拿大人工比較

296 回覆
10 Like 47 Dislike
30%?
唔洗交州税?社保?
搵5000一個月都係收得返3500咋
曲定直
睇你邊行,係西岸大部份地方 MechE/AE 都有fresh grad 80-100k (aerospace/Automotive/product design/semiconductor)

SWE 當然就唔止

401k 自己錢就唔計啦
insurance 比盡你一百蚊

當你4500 take home / month @ 35% tax, 一年都係 83K, 普通西岸engine 人工

如果detroit big 3 就冇咁高,大約60-80k起薪
我intern 個陣搵60幾k 一年都係25~27%
你點解會比30%?
純估
如果你揸F-1頭五年係唔洗比FICA tax
個到已經差左7%
計稅後 中層一定香港高d
citizen
肯定冇 我有frd做$20加紙連tips已經算好好pay
Fresh Grad 工程撚
除左Aerospace/Auto/Product Design
可以去到100k 之外
做A/E firm 基本上得70k - 75k
我係DTLA做緊,我琴日先同班Grad E吹水
有人有SF Western Digital offer
100K p.a,但100k 係SF叫做低收入

另外有人有Tesla 同Space X offer
又係100k

正常A/E firm 要去到100K
就一定要考PE 同最少有5年Exp
85K P.A 冇可能Take home 4.5k
Tax rate 冇35%咁高
我100%肯定,我之前份工就係85k
依家120K都冇30%
可能tax cut 前後呢
個到差一兩個%
120k 無 30% 你file joint + deduction?
你係邊個洲?
年薪6萬交30% 去到12萬又係30%?
係你理解能力差定我計錯數
仲要你買野另外要交sale tax 買股票要交cap gain tax 收息又要收股息稅 等。。。。
我理解錯左

不過60k 唔應該交30%喎
125k 都係30~35%
搭單問

如果間公司 係montreal 請人 係125-150k cad
香港佢offer 60-75k/month hkd
算唔算正常?
我正正係CA
Max out 401k 去到18k 一年
HSA max out 到3k幾(好似係)
仲未計DMV Registration fee, medical expense
其實你可以用Turbo Tax 計,
個個都係咁玩
講乜鳩呀
香港買樓同加拿大買樓個差價
夠你交加拿大稅交成世啦
巴打做邊行
加我TG交流下? https://t.me/dontmakesound2
督察先係
係所有人眼中都係香港差, 外國好架喇
唔係點會咁多人話走, 唔會返香港建設下啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞