香港人工同美國加拿大人工比較

296 回覆
10 Like 47 Dislike
係美國做 engineering同 IT 係幾好景
呢邊對呢方面嘅人才需求幾高
工程fresh grad 普遍都有稅前一年60k 以上
美國IT 多唔多人plan 買樓?
睇住邊度
加洲呢邊啲樓價高生活費高就算IT人工好似幾好,買樓一啲都唔容易。但係如果住其他洲例如德州(Dallas, Houston,etc),基本上做幾年可以輕鬆買到全新single house。
層層樓都700k+
無120k一年諗都唔敢諗,有都要同人夾份買先掂
稅多, 雜費多.
做好投資, 有樓有車都唔係太難既

但加拿大經濟都唔係好多去邊, 失業率幾高
整體低過美國,某啲行業有得比

加拿大唔使諗,一定香港人工高
比購買力先有意思嘛
美加唔好望發達 但有手有腳餓你唔死
做得開心 住得舒服 食得健康 民風自由 社會民主 夫復何求
唔一定睇你住邊
如果你住SF基本上冇可能買到
但LA都仲有可能,要睇區
如果你住Glendale, Burbank, Pasadena, Culver city就一定最少750+ (3B2R)
San Gabriel Valley, Monterey Park, Alhambra, Rosemead就 650+
condo 就550+(1500sqf+, 3B2.5R)
Down payment唔一定要20%
15%都得,我都睇緊屋
睇職業 做醫生護士番holiday 有triple pay 好和味
我公司有幾個同事
就係因為COL 太高,搬左去Oregon
我聽講人工唔係低好多,
Btw, TX人工同CA係唔係平手?
150蚊個鐘都要係做廚先係
做執頭執尾 同water位都係 12 13加紙/hr 姐係min pay多少少
Btw 佢地係靠分花利先收入高 原因自己諗la
利申係個面做過中餐送餐仔
如果人工差唔遠我都想搬
唔係做SWE之類既工係加州好難過日子
好酸 個面唔洗四十個加紙可以買到個新apartment
“掙”???你邊撚度人?

香港人從來都係講賺
估計德州應該低加洲20% 人工
不過當地冇state income tax

近年好多人由加州搬去德州
而家加州特別三藩市地方環境差咗好多
治安homeless 塞車樓價高問題令好多人走
德州發展幾好,多咗好多大公司搬去,環境規劃做得好地方大樓價相對其他大城市平又冇state income tax
不過當地天氣唔係個個鍾意
swe entry 係 bay 有 157k 一年計晒所有 bonus

https://www.paysa.com/salaries/software-engineer--sunnyvale,-ca--tl
其實好多工種係bay既IT公司都好高,例如accounting, finance, designer, marketing... 人工只係低swe好少
你講笑咩
上面個post 你話swe entry level 人工去到157k,跟住話呢啲工種比swe 低少少。我從未見過accounting 入職可以有十幾萬
唔好咁講
呢幾年vancouver toronto 樓價升左一倍有多
其實都係俾大陸 + 香港人炒貴晒
https://9gag.com/gag/aN0qgoG

自己睇下comment section
香港人真係好有錢
香港做工程
0800am返到
0805am開始做野
1030am柯個屎抖下
1045am繼續做
1200pm放飯
0100pm食完飯又做野
0200pm夾圖屌黎屌去
0300pm夾完又改
0500pm又夾圖又改
0600pm改完畀人捉去開會
0800pm終於放工
一星期返五日?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞