香港人工同美國加拿大人工比較

296 回覆
10 Like 47 Dislike
其實美國如果你作為一個本地學生+讀本州公立大學 個學費都只係貴過香港少少. 而且以你講到要有生活質素, 香港小朋友大學之前要讀好嘅學校, 不論學費定之前要準備嘅課外活動費用 "供書教學" 都已經一筆. 你直接跳去大學嚟講都真係偏頗咗.

相反如果你都講到個巴打咁有能力, 喺美國選擇好嘅校區讀公立學校 ( 都唔講要去抽 charter school 或者讀私校呢D等同香港去考去抽名校嘅選擇) , 供書教學嘅開支係減低左. 如果你話校區貴供樓都係"供書教學"一部分, 難道香港又唔係?

正如我自己上面留言講, 一切好視乎你移居去美國嘅邊度做邊行. 而正好你所suggest 嗰位係做IT, 喺tech hub city 搵番同樣甚至以上嘅收入(稅後)其實都唔難. 我都幾有信心佢喺美國除左無廉價女傭. 會有同樣嘅生活質素. 有咁嘅收入, 生活質素,

我認同追求D乜, 文化差異都係一個要諗嘅問題. 但如果係咁你上面建議嘅瑞士北歐都一樣有文化差異. 所以我只係執住你三個字詞. 其他例如 四通八達, 香港嘅文化或者巴打本身已經有嘅優越條件 呢D我都無異議.
所以有得走 越早越好
一日有支那 香港只會同西方文明價值越行越遠
我人到中年 唔應該再嘥時間喺一個冇得救嘅地方
你計下2047年自己幾多歲
等待你退休嘅係一個點樣嘅香港?
不過我鞭定自己先, 喺美國讀醫的確係貴, 因為無香港咁有津貼.
所以如果想小朋友大個喺美國讀醫科做醫生, 的確要一係借錢, 一係叫佢去考某幾間有scholarship 或者減免嘅醫學院.
利申 加拿大
呢度的確同美國唔同嘅 基本福利好啲
90年代放下香港一切移民過嚟啲人 佢地仲大犧牲啦
當時香港經濟好景 樓市係咁升
如果佢地留喺香港 應該個個發咗達
不過呢邊生活係平淡啲 但都唔錯
最緊要個人開心
其實大家覺得美國福利好係因為有society security?到我地後生呢代退休都唔知重會唔會有呢樣野
係美國 唔係窮人好似無咩福利
society security 同401k 咪當係自己供款
咪就係講話去到後生個代退休唔知重會唔會有society security拎
去到外國好難接家中兩老過去,佢地以前無交開保費,去到唔會afford 到,401k 又無份。

係美國睇次醫生俾nurse check 到嘔先有機會見醫生,慢到pk , 之後又貴 even 我有insurance
呢個有兩個層面

1)某啲州份對單靠兒女供養嘅老人家都當係低收入咁有好多補助。當然你要低收入但係仲好decent 咁生活係有啲難度

2)就好似上面個巴打咁,如果你屋企人喺香港已經積累咗一定程度嘅財富同社會知識,咁當然好難話去到外國都可以同樣嘅嘢。我唔知有幾多人真係本身喺香港都已經過緊咁舒服嘅生活, 雖然不嬲都講香港千萬富翁數目係世界上頭幾名多

至於你本人而言 medical insurance有好多種,又係視乎你點買(自己買,through 公司買)
岩呀 已經同女朋友講好左 將來結婚會一齊搵份有得home office幾日既工 美國返工就係有呢個flexibility
美國重視work life balance
香港就理撚得你? 唔係打算9-10pm 前可以放工呀?
德國薪俸税大約50%
巴打講得岩
美國既工唔係得tech ,除左tech/ engine 工 都有好多香港人做其他工
只係好多香港人一係就去SF/LA 一係就NY
所以好多討論都局限某幾個大城市
我覺得係美國生活最好既地方就係夠大
如果不滿一個城市 甚至係state
可以搬去第二個state
就算人工低左但其他物價低都ok 仍然可以生活到
但香港咁細 唔滿意唔通返大陸?
所以2個地方係比唔到
講錯咗 係稅加醫療 份人工唔見咗一半
D人工假架
名義年薪10萬
實際到你手得5萬
外國D稅出糧果時直接已經同你扣左
你根本見唔到D錢
有冇人講下Allied health
eg.
PT
OT
RT
Imaging
Med lab
Optometrist
屋企人有長期病患,未交過當地insurance , 點去
稅前
其實平均揸車兩個鐘頭好正常,不過計塞車。你如果香港做IT 70k 樓上,美國一定仲高,個IT 世界更大,生活品質一定美加更好。
咪話左IT Support ,當然我人工係少。 除左加州NYC,你可以睇下美國收入中位數。38K 唔係真係咁少。黑工公價usd 100-120 一日十二個鐘。
1 答咗你

不過講detail 都無謂。 一來好似鼓勵緊過嚟濫用福利,二來如果Trump Trump 連任到可能移民/入籍政策會再嚴謹啲。 到時可能攞過低收入福利嘅移民會影響到將來入籍/綠卡續期
咁你交幾多稅到?
如果你都要交around 25%都幾難生活
contractor?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞