香港人工同美國加拿大人工比較

296 回覆
10 Like 47 Dislike
香港買樓=交高地價税
你真係諗撚多左,華人請華人9成9一定當黑工計,連最低工資都無
係!
香港做開工程有咩方法可以去美國搵工做本身好鍾意美國
利申:有Building Services 牌做左五年野

定係香港努力賺錢退休移民好過
美國BS,完全唔同香港
就算你識IMC 都唔代表做得掂
有好多Local野要學
但overall美國BS廢過香港

你係香港去美國做,
除非你係鬼
否則冇人會信你d香港經驗同學歷
要有公司信你先會入到行做Junior
如果唔係,冇可能做返Engine
但如果有人俾機會你
你就可以Keep住做轉

利申CEng, 諗住考PE
睇工種睇行業
稅有分Federal同State,Federal全部人個schedule一樣,但State個個唔同。有兩個state係0 income tax。
加tips出現金唔駛報稅
點會低得過最低工資?
比個例子你:
澳洲最低工資19.49,15-19%稅,折合大概17蚊左右

一般華人區主街嘅華人餐廳(市中心唐人街就高好多,但雜費都高好多):無經驗嘅10蚊 有經驗嘅12-15蚊,大工先會有16以上

非市中心奶茶鋪;新手8蚊 普通10蚊 市中心嘅12蚊

外國唔係香港,大把喺大陸本身得幾千蚊人民幣一個月嘅賤種偷渡黎做爛市,亦都有好多打風流工消磨時間嘅芝麻留學生,所以真係唔好睇到外國做野真係咁好,其實只係for正路,但係工時的確係短同比較悠閒

利申:老細
你條垃圾食撚懵咗呀? 去死啦
lm
身邊加州it狗一畢業都total comp 120k USD,跳多幾次槽人工升得好快
美國點會30-40% income tax
除非你完全冇take任何deduction
美國人平均都係比緊22%左右
已經計埋social security 第時退休每個月有錢收
聽講美國工時都好顛,係咪真?
依個真

買乜收10% goods & services tax

返普通工 公司福利要收fringe benefit tax

唔返工炒股賺錢 又要比capital gain tax

乜都唔做 靠收股息唯生 都要收稅 有時仲要幫埋間公司比稅

以上三項收入喺香港係唔需要交稅

過香港哥地方就係唔興ot同埋人比較親切熱情
Any finance bro?
40hour/week
咁你咪留香港囉笨柒
係bay做engineer嘅一日:

9am 返到公司check email
9:15am 同同事去coffeebar飲咖啡
9:45am 去cafe食早餐
10:15pm 做野
12:00pm 去cafe食午餐
12:45pm 去附近公園散步
1:15pm 做野
3:00pm 再飲咖啡,我驚遲早糖尿
3:15pm 同印度人打乒乓
3:45pm 做野
5:00pm 放工

有時都要OT,不過70%都係咁
我只係知林鄭份糧係世界第一
D人將tax bracket同effective tax rate搞錯。

40% tax rate係講緊最高既tax bracket,例如你人工高過十萬,過左十萬先抽40%

重有唔同退稅既方法
工程一定香港高,政府E,RSS果d,幾多人老婆仔女係外國,自己因為人工留係香港做
香港所謂工程都係得construction,其他engineer 人工都係低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞