香港人工同美國加拿大人工比較

296 回覆
10 Like 47 Dislike
你試下用kaiboard 打 “yat” 會出啲乜
Georgia,填0 退稅都係拎返$1000。
巴打我係加州其實都係交嘅 effective tax 差唔多
今年兩個人交130k 左右, 計埋property tax, social security, item deduction.....

W4 withhold 填0 好似間間公司withhold 嘅金額都唔同 有多有少 唔係好明點計withhold
係間間唔同,不過我果間應該大約30% 巴打你做邊行交稅都十幾萬。
Bay area 嘅Tech company
有無諗下過去加州或者其他收入高些少嘅州 趁後生賺下錢先?
好多人都過黎bay 賺下錢再去其他州買大屋
有諗過,因為自己唔係CS 畢業,上年先轉行做support,未來都係行networking / cycber security 路線。如果宜家去bay area 應該租都唔夠交。
其實都唔關withhold 咗 幾多,到最後報稅就會計番啱筆數

所以巴打30% 真係唔多make sense...
可以搵到工收到offer 先諗搬唔搬得過嘅

同埋tech hub 應該周圍都建立緊, 你附近嘅話Raleigh, NC 都多咗好多tech companies
巴打,你都係住Georgia? 你去呢個網大約計下。我38k single就計到29% 都算差不多30%。唔明點解你覺得30%唔make sense。
https://smartasset.com/taxes/georgia-tax-calculator#CoFxpvJM7G
atlanta 附近都唔錯,係人工低。諗住儲下經驗,我仲未太了解呢個industry。
佢地講緊既係effective tax rate
唔係講緊marginal tax rate
原來你計埋property tax/sales tax. 呢啲豐儉由人無得講

根據你條link 填38000 single 就咁income tax
因為係巴打話畀公司扣咗30percent,報完稅都只係得1000 refund。 即係話佢個effective rate 都仲係27 percent
單身交大約42,我呢d結左婚有小朋友就交少好多,呢個包左薪俸稅社保醫保退休金失業金,醫保一個人交保全家.

用香港搵幾錢冇意思,地方唔同冇得比
當然公司會扣一百幾十做健康保險,但最後拎返屋企真係冇左30%。
Health insurance 呢D 無得講。香港而家都唔可以靠公共醫療。 當然美國啲健康保險如果無公司或者政府subsidized 咗嘅,要原價買嘅PPO 好多都幾廢下。

401k?
401 k 好似3定4%,不過要做夠一年先有。巴打都係做IT?
唔係講緊matching, 講緊你扣嗰筆有冇包括401k.

Hardware 類,睇你點定義IT
冇扣401k我做保安設備果類。
我個行黎講 香港算好好pay 一出去起碼打個7折 仲要無人請你
咁咪留係香港囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞