香港人工同美國加拿大人工比較

296 回覆
10 Like 47 Dislike
幾錢先叫人工幾好?
兩年前我個師兄fresh grad BSME有差唔多100k
KLA?
咁我應該係底層人士
係KLA

可能佢個product賺錢掛,聽人講rapid最疊水
睇呢個post搞到自己好自悲
一個星期返五十個鐘仲要低人工
我都係small potato
我究竟為咩返呢份工?
如果係香港返過工 會覺得係bay 再辛苦都舒服過係香港
咁諗個人開心啲
有咩好方法避稅
教下路丫
Agger. 更何況係美國返工都唔係純粹為賺錢。就算稅後人工低過香港,其他野加埋好過香港已經唔會令人想再係香港返工
支那狗用拼音?
至少個個人都係差唔多搵咁多錢,住house,有架車咁,過呢啲生活畀著我都唔會返香港.
屌你我用iphone個kaiboard 廣東話拼音
習慣了,外國一定係比香港好呢d 評論
所以香港先雞飛狗走,永遠岀面好
當然啦 留係香港多一秒都覺得辛苦
利申已走
Agger 香港做到成隻狗先可能岩岩好買到層500 呎都唔知有冇既樓 仲要供成世
美國只要住遠少少就可以輕鬆住house
你一大走? 投資移民定公幹
住house唔輕鬆架
不過其實唔止負擔能力問題
有屋就幾乎肯定有車 雖然開支大 但呢兩樣嘢係有利於家庭生活
生多幾個都唔覺逼 有部車又可以去多好多地方 唔使受制於公共交通工具
家頭細務剪草鏟雪小型維修簡單裝修都要一腳踢 但亦識多好多嘢
你講得啱 如果double income 會輕鬆唔少
住single family home同住apartment/condo/town house 感覺好唔同
有車庫有花園真係正好多 想意搞就點搞
打理花園同屋企比想像中易打理
我只可以講美國只要你唔係住Bay area就已經算高人工
你住Bay area就祝你好運

利申FG想死
Master grad
美國睇地區,睇工種。但稅至少30%冇得走,仲有保險,車,屋,健康。 同一份工,san fan 可以usd85k以上,其實地方usd 35k 一年。 利申, 住東南,做IT support usd 38k 一年。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞