香港人工同美國加拿大人工比較

296 回覆
10 Like 47 Dislike
香港既「工程」師真係笑死人

一d technology 底都無
維修下就叫mechanical engineer

人地外國mechanical engineer 係做development

香港所有技術都係買外國番黎
如果住 east bay 既single family house 番
South Bay 既工會唔會好d

但係咪番工塞車塞到仆街
正, 預早兩個鐘自己渣
South Bay 有d地區d condo 都唔算好貴?
如果純講人工可能香港贏
但整體可能就唔係
淨係醫療教育果啲可能都唔同
香港想睇公立?等下啦
有錢咪睇私家囉
South Bay overall 都唔平啦....
Condo 都700-900k
可能唔止
香港醫療 > 美國醫療 係一定嘅
美國睇醫生無香港咁方便
insurance 好煩又多條款
700-900K都可能得1B1B
2b2b 都得嘅我諗
平時小病睇醫生果d係香港方便d嘅
但如果要住院一定美國質素好d
入親醫院都係單人私家病房
護士又隨傳隨到
有保險自費唔洗俾好多
有公司保險嘅話美國醫療 其實唔錯
美國嘅醫療收費好亂 好貴
同樣服務有無保險價錢差好多
識玩保險其實幾好用 唔使點自費
Master 搵工
其實應該睇扣稅同生活費後剩幾多錢
我公司計,同位係美國連bonus, stocks 就250k usd. 但係bay area d稅好重, 計返未必多過香港. B香港就大約少20-25%左右.
係美國 當交3成稅 不過另外要比消費稅
但係香港都要交十幾%稅

一個人工作咁係係幾接近
兩個人雙職工呢 我就覺得比香港好
諗緊返加拿大, 但比稅成 3 成幾仲有買嘢銷售稅 gst pst 14% 仲有投資賺錢都要比稅, 痴線真係食水深. 最慘係個 basic salary都低過香港. 真係為咗小朋友先會返去.
但點解咁多人想美加居留權?
咁唔住house都可以住apartment嘅,居住環境點都舒適過香港,至少有自己間房先.
人工高過你,物價差唔多,油價地價樓價低過你幾十倍,舒服過香港人好多
再唔係喺外國做十年野,喺果邊置晒業

再番黎香港搞下生意

香港好多有錢佬兩邊搞
得閒走黎走去

幾寫意
Computer science ? Engine ?
想收稅後退休好d , 但d 保費貴到pk
都係STEM 啦
係香港做多幾年應該有100萬現金係手,移民去加拿大細城市(溫哥華、多倫多除外嗰d)買樓有冇得諗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞