香港人工同美國加拿大人工比較

296 回覆
10 Like 47 Dislike
點解我做engineering一日要返十個鐘
人工仲唔高
好多engineering jobs offer 60k
香港人係咪已經忘記了何謂生活
以前聽過一句說話 「賺嘅錢唔係你嘅 洗嘅錢先係你嘅」
而家仲有冇人講
香港升3倍以上
入職唔得但係有幾年經驗嘅工係bay area 人工都唔會太低, 當然col bay area 都唔低
60k係低col 地區好好洗 lol
Bay Area, LA好多60k既engineering工
60k點生存
夠食嘅
60k 稅後點都有$3500 一個月
bay area 租間靚啲嘅房$1500
$800 當交雜費 (health/auto insurance/油錢)
淨低$1200一定生存到啦
同埋老實講bay area出嘅60k engine工就算你好desperate,做夠一年都應該學到嘢去跳槽啦

60k engine工係bay area除咗Civil engineer/ manufacturing test engineer或者啲掛engine名嘅technician位之外應該冇乜(如果你出到sac/tracy/gilroy個啲就唔係好算 "bay area" 喇....)

連glassdoor都話entry level civil engineering 有 80/90k....

我個人認為bay area做個fresh grad engineer呢家叫價70k 唔過份,尤其呢家bay area都叫做好景,當然唔同engine field可能有差別但係bay area 呢個fresh grad價都已經算低。同埋大公司絕對比得起

利申:唔係名校畢業, State U grad, non-CS/COMPE/EE engine major, 有好多一齊畢業嘅friend係bay area做唔同level嘅engine工
係美國讀stat/cs phd前景係咪好好? 有fd啱啱grad 佢話搵d big tech company 求其都150k以上
你呢兩個requirement一啲都唔求其
1. Stat/cs 成功PhD 畢業
2. Big tech offer
食飯係一定要比tips
美國黎講
讀CS Undergrad都有$120k offer
為人工讀phd唔抵讀,對果個方向有興趣既另計
我都覺得叫70k真係唔過份
但係個industry仲有一堆工係60k

做唔到份想做既工,人工又麻麻
要轉都唔知點轉
為錢讀PhD從來都唔抵
不過有人為興趣同知識就冇得咁計
同埋都有人因為比唔起錢去美國讀書,只能靠PhD免學費攞獎學金咁嚟美國搵機會
我朋友有份offer,$22/hr, 做HVAC,title係mechanical engineer
身邊好多stat/cs phd畢業 過親去讀都畢業到wo
stat d fd話自己操下d programming 唔係FANG既公司大機會有offer FANG就要d運
真係好好景咁
你做邊行?
係 同埋窮撚未去過外國生活 有幾年可以適應下
Semiconductor
個個話美國稅高搞到人工低
有幾多有親身體驗
其實都有好多避稅方法
Bay Area? Semi-conductor 人工應該唔差,比上不足比下有餘
我記得KLA呢啲公司對佢哋啲hardware eng唔錯
Mech E entry lvl 人工幾好
Semiconductor既mechanical
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞